formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam od razu cały ) na krem wylewamy tężejącą galaretkę, wkładamy do lodówki, aż w pełni galaretka stężeje na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę ( w oryginale teraz na warstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą(...)śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp. Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html
Słodkie zapomnieniepiękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również słodkości. Dziś ,korzystając z przepisu z książki "Domowe Wypieki" wymodziłam sernik dyniowy. Trochę zmodyfikowałam przepis, aby było szybciej i prościej. Sernik jest mokry, pyszny, jeden kawałek woła o drugi. Kompletnie nie czuć dyni, a kolor jest przepiękny. Na spód wykorzystałam BISZKOPTY
Z Kuchni Do KuchniIdealne na trwające właśnie upały. Na drugie śniadanie, obiad, czy kolację. Na zawsze. Świeże i chrupiące. A każdy składnik, który nie pasuje do Waszych smaków, możecie wymienić na inny, lub całkiem pominąć. W ogóle możecie zmienić wszystko. To danie daje tyle możliwości, na ile pozwoli Wam wyobraźnia. Składniki (na 10 rollsów): - opakowanie papieru
Cook&Lovetego świadoma, dlatego takie ciasto traktuję jako jeden z posiłków, najczęściej w formie drugiego śniadania, gdyż z łatwością można go ze sobą zabrać w pojemniczku z dodatkową porcją owoców lub jogurtem naturalnym. Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce
Fabryka pomysłówDrodzy, dziś polecam do pracy pyszną przekąskę. Jest to danie niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic
Tylko pyszniePrzepis: Makaron penne z sosem pieczarkowym W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :) To jest dobra metoda kiedy np. przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecoś daję jednemu, to od razu nadstawia drugą rękę i mówi: a dla Hani? a dla Franka? Zazdroszczę im rodzeństwa. Relacji, sekretów, choć te jeszcze dotyczą zjedzonych w tajemnicy przed nami słodyczy. Zazdroszczę bójek, szturchańców, pokazywania języków. Bo mnie dane nie było. Tak wiec Franuś skończył 5 lat i relacje między rodzeństwem też mają
bistro mamaZupa cebulowa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze częściej. Trudno szukać drugiej zupy o tak ciekawym i intensywnym smaku. Są różne przepisy na jej przygotowanie i nie pierwszy
Smakowity Blog Kulinarnygranola w proszku jest super! Świetnie nadaje się do dekoracji wielu dań, niesamowicie smakuje w połączeniu z jogurtem i owocami, jest jeszcze bardziej chrupiąca! W jednym słoiku trzymam granolę w proszku, która jest wypiekiem na bazie płatków owsianych, orzechów, nasion i pestek. W drugim słoiku przechowuję mieszankę suszonych owoców. W zależności od upodobań, jednego dnia
Mango PapajaDrugie to odkrycie w piątek kuchni fińskiej. Mimo całej mojej słabości do tego kraju nigdy nie zgłębiłem ich zwyczajów kulinarnych i teraz pluje sobie w brodę, bo mają tam wiele pomysłowych prostych dań, których nie znamy, albo takie, które znamy, ale mających egzotyczne nazwy. W wyniku splotu tych zdarzeń postanowiłem ugotować to danie
Kryzysowa Książka Kucharskasię do niej nawet ci, którzy nie przepadają za makaronowymi daniami. Smak wędzonego łososia z sosem serowo - czosnkowym wraz z brokułem i makaronem - pychotka! Całość została posypana malutkimi kulkami serka grani, który cudownie się przypiekł. O dziwo zachował się mały kawałeczek na drugi dzień i mam wrażenie, że wtedy zapiekanka była jeszcze lepsza
Jadło i czytadłouparowane. Najbardziej smakowały te ukradkiem zabrane i pokątnie zjedzone z miodem. Albo dnia drugiego przesmażone na patelni przez dziadka! Zamknijcie oczy i choć przez chwilę poczujcie zapachy i wsłuchajcie się w odgłosy Waszego dzieciństwa. Obudźcie w sobie Wasze dziecko. Uśmiechnijcie się do siebie i nie dajcie się ponurym i negatywnym myślo-kształtom poskromić w Was tej niepohamowanej radości i szczęścia
Kuchnia smakówstężenia galaretkę wiśniową z żelatyną rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzić, drugą część sera zmiksować z cukrem wanilinowym Delecta , z galaretką, na koniec wsypać zamrożone wiśnie bez pestek i tężejącą masę wylać na masę kawową, schować do lodówki do stężenia do wysokiego naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem
W Mojej Kuchni Lubięcukru. Ja dałam 6 łyżek cukru , jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo. Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem
Monia miesza i gotujejest szeroki bez problemu można do niego nalać wodę. 2. Po drugie wnętrze i dodatki Ekspres testuje od kilku dni i nie mam mu nic do zarzucenia, kawa smakuje wyśmienicie, dodatkowo wbudowany filtr oczyszcza doskonale wodę (moja kranowa zawiera tyle chloru, że nie da się jej pić), kawa zalewana jest wodą o idealnej temperaturze, przy każdym użytkowaniu
zdrowa vege kuchniatylko ćwikłę... i to i tak z telefonem w ręku a po drugiej stronie słuchawki nie kto inny tylko Mama ale jakoś się udało... I przyznam, że tu miłe zaskoczenie bo burak to już teraz u mnie nie tylko ćwikła ale i inne pyszne dania - on jest genialny! Nie dojść, że zdrowy to jeszcze ten jego słodkawy smaczek
sierotka maRysia w kuchniwspaniałego apple curdu z jogurtem greckim i pysznymi ziarenkami. Idealne śniadanie, drugie śniadanie lub lekki deser :) Składniki: 6 łyżek jogurtu greckiego 7 - 9 łyżek apple curdu 2 łyżki ziarenek Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Przygotowanie: Na dno szklanki wsypać 1 łyżkę ziarenek, na nie dać 3 łyżki kremu jabłkowego, na to 3 łyżki jogurtu i tak na przemian
Cakes By Kejttemu nie lubiłam sosu czosnkowego, nie lubiłam czosnku ogólnie... Przeszkadzał mi w daniach, nawet zapach... A dziś zajadam się takim ostrym sosem czosnkowym jak delicją :) moje smaki zmieniają się z każdym rokiem... Ba! Z każdym miesiącem! :) Ze szpinakiem też była taka historia.. ;) Na drugim zdjęciu kokilka z sosem stoi na desce od Grawerujemy.pl - prawda, że świetnie
Kolorowy Przepisownikboki), trochę tak jak byśmy się szykowali do przerzucenia na drugą stronę naleśnika. Risotto mieszamy dopiero na samym końcu, tak żeby zbyt wcześnie nie uwolnić skrobi. To właśnie skrobia uwolniona w odpowiednim momencie, czyli na pod sam koniec czyni z z ryżowego dania pyszne kremowe risotto. Teraz, gdy już posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób
Marder&Marder Manufacturepieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 6 łyżek powideł śliwkowych 3 łyżki miodu (dałam mój syrop z mniszka) 5 łyżek przesianego cukru pudru 100 g margaryny 150 ml mleka 1 jajo Rozpuścić margarynę i zostawić żeby ostygła. Suche przesiane składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej większej zmieszać mokre. Przesypać suche do mokrych. Wymieszać nieidealnie. Nakładać do papilotek
W kuchni bez szafeksosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie). PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku, to znaczy usmażyć rybę według tego drugiego i połączyć z sosem pomidorowym
Tanie przepisy studenckietrójkąciki z kruchym ciastem twarogowym są bardzo smaczne, zwłaszcza na drugi dzień od upieczenia. Choć ja zjadłam je i tak na ciepło, bo nie mogłam się doczekać. Składniki (ok 12 sztuk) : 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki
e-PrzepisyKulinarneakurat któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu. A po drugie mój blog to taka moja osobista książka kucharska, więc te bardziej wartościowe przepisy tu lądują. Nie dodam wszystkich bo część moich pierwszych zdjęć zostawia wiele do życzenia. No chyba, że wykonam danie ponownie i zrobię nowe fotki to wtedy się z Wami podzielę
Ewa w kuchniDziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam
Ewa w kuchnirazem piekłam jedne i drugie. Akurat wykorzystałam całą puszkę mleczka kokosowego. Dla tych, którym przeszkadza smak amarantusa (jest dość specyficzny, mnie to akurat nie wadzi), wersja z sezamem będzie lepsza, bowiem ten posmak jest w nich niewyczuwalny. Ja dodałam jeszcze dodatkowo nasiona chia, bowiem sezamu miałam ostatnie 50g... ale można zamiast nich dać więcej sezamu. Mega zdrowa słodycz(...)dowolny kształt.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.20 minut.Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Od razu są bardzo miękkie, nabierają twardości w miarę upływu czasu, na drugi, trzeci dzień stają się smaczniejsze.Smacznego
Smaczne Zdrowejakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki
Mania Gotowaniajest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandryszklanki kakao naturalnego -1/2 szklanki gorącej wody -2 jajka( ja dałam 6 przepiórczych) -jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu naturalnego -12 łyżeczek nutelli W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kakao mieszamy z wodą na gładką masę. W drugiej misce dokładnie mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Kakao dodajemy do masy jogurtowej
Smaczne Zdrowełyżeczki cukru Żelatynę z cukrem rozpuszczam w gorącej wodzie tak, aby dało się ją rozpuścić, ale jednocześnie w jak najmniejszej wymaganej do tego ilości. Kiedy ostygnie, mieszam z serkami. Zostawiam w lodówce, by zaczęło tężeć. Następnie wylewam część na jeden blat biszkoptu, przyciskam drugim, znów wykładam porcję masy, dociskam i znów ta sama czynność (zależy
W kuchni Karmel-itkiżenujące potyczki panów w garniturach. Nie chcemy, by nasz syn uczył się, że każdą nieżyczliwą osobę należy "zlikwidować", a w najlepszym wypadku uderzyć pięścią. Nie dam się oszukać, że zamknięta w kolorowym opakowaniu mieszanka zamieni się w 5 minut w zdrowy i pożywny obiad! Nie tęsknimy za telewizją. Mamy wolność nie skażoną kolejną emisją w programie telewizyjnym(...)obie wersje pyszne, choć w upały zdecydowanie polecam tą drugą). Ja dodałam od siebie rukolę i skropiłam polentę octem balsamicznym - smaki idealnie się skomponowały. Polecam Wam bardzo polentę w tej wersji lub z innymi ulubionymi przez Was dodatkami. To zdrowe, pożywane i bardzo smaczne danie, które można zjadać na ciepło, na zimno, na obiad
KUCHARNIAczasie miąższ i skórka ulegają wysuszeniu i odpadają, pozostawiając same ziarna. Należy je tylko regularnie przewracać na każdą stronę, tak żeby nie gniły, ale równomiernie obsychały. Druga metoda, zwana „mokrą”, jest nieco bardziej skomplikowana. Najpierw sortuje się zebrane owoce poprzez zanurzenie ich w wodzie. Zepsute i niedojrzałe wypływają na powierzchnię, a dobre opadają na dno. Następnie należy oddzielić(...)tworzy mieszanki, które mają oddawać to, co najlepsze w ziarnach z danego rodzaju, np. łączy arabiki brazylijską z etiopską i dodaje trochę robusty, aby otrzymać kawę, która będzie miała czekoladowo-orzechową bazę (z Brazylii), żywe nuty kawy afrykańskiej i niewielką gorycz oraz „moc” robusty. Z drugiej strony, coraz popularniejsze stają się kawy „single origin”. Co to oznacza? Single
Z Majeczką w kuchniJednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis(...)suche, a nie o to przecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom zapewnia również masło, na którym podsmaża się cebulkę. Tak przygotowane mięso po ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych. Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często
Trzeci talerznajlepiej z dużą ilością sosu pomidorowego :) 4. Wolisz kawę czy herbatę? Trudne pytanie :) I kawę i herbatę piję w hurtowych ilościach i nie wyobrażam sobie dnia bez jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo z mlekiem i nie za mocna. Natomiast jeśli chodzi o herbatę - aktualnie jestem uzależniona od czerwonej ( notabene dorwałam ostatnio czerwoną z aromatem grejpfruta i mango(...)deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione. 11. Czy lubisz owoce morza? Nie wiem, bo nie jadłam^^ Blogi, które nominuję: http://apetytprzepisy.blogspot.com/ http://kulinarnyblogsamanthy.com/ http://bee-sweet.blogspot.com/ http://razadobrze.blogspot.com/ http://schokoladeinspirationen.blogspot.com
My simple kitchenZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera(...)wsuwamy do zamrażarki.Ser 2 plastry (jeden zachodzi na drugi) układamy na patelni teflonowej i smażymy go kilka min uważając, aby go nie przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce.Tak przygotowane foremki
Malinowe Pocałunkiskórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Zgaś ogień. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej odrobinę tłuszczu z patelni i ułóż w nim piersi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans, gdy już pozostałe składniki dania będą gotowe. Tłuszcz z patelni odlej i zostaw do zasmażanej
Food Squarezaczęliśmy w niedzielę od sałatki ze stekiem z polędwicy wołowej . To danie proste jak prosty jest harmonogram dnia na wakacjach: zero wysiłku i maksymalna przyjemność. Danie wymyśliliśmy sami, tylko pesto podpatrzyliśmy u Karola Okrasy, którego, na marginesie, bardzo cenimy jako kucharza i osobowość telewizyjną. SMAŻENIE STEKA W sklepach trudno jest kupić pojedynczy(...)się równomiernie – a stanie się tak tylko wtedy, gdy będzie tej samej grubości w każdym miejscu. Co zrobić kiedy z jednej strony mamy ładny dwucentymetrowym kawał steka, a z drugiej cienki „ogonek”? Wystarczy obwiązać m ięso nitką bawełnianą, formując zgrabny, okrągły kształt. Im mocniej zacieśnimy nić, tym stek będzie grubszy. Steka podaliśmy z sałatką naszego pomysłu
Niedzielny kucharzkurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora obiadowa ;) mięso delikatnie obsmażyłam na odrobinie oleju - na tyle tylko by jego zamknąć pory - tak by pozostało soczyste. Na drugiej patelni podsmażyłam na maśle szpinak z dodatkiem odrobiny soli(...)sukcesu obiadu choć jednocześnie wiedziałam, że ja będę się zajadać ;) Na szczęście tym razem obawy okazały się zbędne i zajadaliśmy się wszyscy troje. Polecam. Pyszności. Wprawdzie danie nie należy do najbardziej dietetycznych, ale walory smakowe szybko uciszają wyrzuty sumienia. A poza tym z okazji Światowego Dnia Makaronu trzeba świętować przede wszystkim smacznie
Kuchnia po mojemu