drugie danie - 14640 przepisów (strona:295/976)

Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 230

smaży, jest elastycznie i nie rwie się przy przerzucaniu na drugą stronę. I na koniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie, nie dość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szaszłyki drobiowe z morelami 164

Potrawa z grilla lub z piekarnika. Jak kto lubi, jak kto woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami.   Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g(...)dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli, przez ok. 5 minut (w szaszłykach zachowają jędrność i jasną barwę). Ugotowane odcedzamy na sitku. Papryki pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę, cebule w talarki, boczek w plasterki (dałam pancettę w plasterkach). Przestudzone pieczarki przekrajamy

mojewypiekiinietylko
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 203

post przeznaczony jest dla grupy czytelników mojego bloga, od których dostaję wiadomości z prośbami o porady na temat zbilansowania diety roślinnej dzieci. Nie czytaj dalej, jeśli należysz do tej drugiej grupy: przerażonych czy zaniepokojonych żywieniem wegańskich dzieci. Zapewniam, że nie musicie się obawiać o ich zdrowie. Odpowiednio zrównoważona dieta wegańska została uznana przez światowe organizacje zdrowa jako odpowiednia(...)każdym razem z góry zaznaczam, że nie jestem lekarzem, dietetykiem, specjalistą w kwestii żywienia małych dzieci . Jestem po prostu matką, troskliwą matką taką samą jak Ty, która chce dać dziecku najlepszy możliwy start w życiu, w tym przypadku zdrowotny. Dieta mojego dziecka jest głównie wynikiem własnych obserwacji, doświadczeń , wiedzy nabytej z książek i wykładów lekarzy holistycznych. Mogę się tym podzielić

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rustykalna szarlotka z figami 108

strony trochę szkoda lata, a  z drugiej to lubię jesień za jej kolory, smaki i aromaty. Dni staja się coraz krótsze, za oknami coraz chłodniej... wyciągamy więc z  kuchennych szafek czajniczki na gorącą i rozgrzewająca herbatę. Zapalamy pachnące świece, a w naszej kuchni zaczynają gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą(...)zalety. Pierwsza z nim to powierzchnia non-stick, czyli odporna powłoka antyahezyjna, którą zapobiega przypalaniu. A to oznacza, że koniec z natłuszczaniem i posypywaniem bułką naszej formy przed pieczeniem. Drugą jej zaletą jest wyjmowane dno. Po upieczeniu zdejmujemy górną część formy, wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z kurczaka 148

pyszne. Lato to sezon na grilla, a ja baaaardzo lubię soczyste szaszłyki z kurczaka . Mięso z grilla smakuje po prostu niebiańsko! Szaszłyki robię często, bo jest to praktyczne danie na patyku. Można je jeść na stojąco, siedząco czy bez talerza. Ot, mięso na patyku ! Szaszłyki z kurczaka Składniki: 16 szaszłyków 800 g filetów z kurczaka(...)grilluj przez około 10 minut odwracając na drugą stronę. Podczas grillowania wrzuć gałązki rozmarynu na rozrzażony węgiel. Szaszłyki będą jeszcze bardziej aromayczne. Kochani! Kolejny przepis miesiąca za nami, W czerwcu proponuję temat przepisy na lato. Niewątpliwie mięso z grilla to przepis na lato! Przepisy na lato to szybkie i proste dania. Gotowanie latem cieszy i łączy! Zapraszam! Dołączajcie

codojedzenia
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 267

zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie:  Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy(...)naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy najsmaczniejsze, najprostsze i najtańsze danie na obiad

W Moim Magicznym Domu
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 148

zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie:  Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy(...)naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy najsmaczniejsze, najprostsze i najtańsze danie na obiad

W Moim Magicznym Domu
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 130

rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy.  Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę(...)innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo.  I tak to można wykorzystać dowolne gotowane mięso i zrobić z niego całkiem nowe danie

Dieta moja pasja
Lunchbox 200

Pracy czy tez szkoły zwykłe kanapki lub coś kupionego na szybko. Ja Proponuje Wam abyście zabierali  domowe jedzenie. mogą to być własnoręcznie przygotowane kanapki, czy inne danie . dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania pysznej sałatki . Jej przygotowanie zajmie wam 10 minut, więc zabierzmy się do dzieła, bo nie mamy wiele czasu. Składniki : 1 pierś(...)przekładamy do  naczynia z sałatką. Obsmażonego  kurczaka kroimy w  paski i również dodajemy do sałatki,  a  do pojemniczka przelewamy nasz sos. Tak przygotowane drugie śniadanie zrobi na pewno wrażenie na naszych znajomych w pracy czy szkole,  a dzięki pojemnikom na lunch  z IKEA  ich zabranie do  torby jest

cookpl
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów 129

Dana Browna czy Umberto Eco. Jeżeli macie trochę wolnego czasu (z możliwością zarwania nocy), lubicie powieści sensacyjne,  kryminalne, tajemnicze, osadzone fabularnie w naszych czasach, z historią w formie retrospekcji w tle, napisane z dużym poczuciem humoru, to bardzo polecam Wam tę pozycję. Może niektórym, uświadomi też rozmiar kulturowych spustoszeń jakie dotknęły Polskę w czasie drugiej wojny

Moja Mama Gotuje
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 148

Kurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY.   Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA(...)naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli

Kuchnia Beaty
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 161

mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy(...)Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym

mojewypiekiinietylko
Krem ziemniaczany 218

jest tutaj ktoś, kto nie zna smaku zupy ziemniaczanej? Może nie dam sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś jej spróbował. W moim domu również gościła i przeważnie jadłam ją z kromką wiejskiego chleba. Bezapelacyjnie więc mogę powiedzieć, że to zupa, która kojarzy się z Mamą i domem rodzinnym. Co prawda w wyścigu(...)zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli idealna baza. Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu zaledwie

Kuchnia w czekoladzie
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 165

okazję kosztować :) Ale najpierw może troszkę o samym miejscu, w których byliśmy - Makarska. Miasto leżące w południowo-zachodniej części Chorwacji.  Przepiękny widok z jednej strony na morze - z drugiej na góry.  Bardzo podobało mi się to, że tam ludzie w ogródkach posiadają drzewa oliwne, figowe, mandarynkowe, granatowe i limonkowe. Oczywiście nie zapominajmy o potężnych palmach i agawach(...)starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było nam dane się tam kąpać :( Wracamy do Chorwacji i kolejnej wycieczki czyli wyspy

Kolejny blog o gotowaniu
Spaghetti z wołowiny i warzyw 154

mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona     Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki    Krok 1 Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka(...)drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok

Różowa kuchnia