pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, drugą łyżkę masła, smażyć mieszając aż sok całkowicie odparuje. Odstawić na bok do ostudzenia. Bułkę dobrze odcisnąć z mleka. Przepuścić przez maszynkę razem z ostudzonymi grzybami. Dodać jajko, przyprawy i natkę. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć
Pełny talerzteraz gdy pisze przepis zastanawiam się ile kaszy dałam tak na prawdę i coś mi się wydaje, że moje ciasto ma w sobie połowę tego co w przepisie... bo przecież gotowałam szklankę kaszy w 400 ml wody na potrzeby sałatki i ciasta czyli wyszło po połowie na jedno i drugie... tak czy siak ciasto jest boskie
Dzieje kuchennej Wiewiórypodać :) I wtedy nawet niejadek zje taki obiadek :) Pewnie wielu rodziców zadaje sobie pytanie co zrobić, żeby dziecko jadło warzywa, lub w ogóle jadło. Moim zdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło(...)przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa. Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy. Płatki kwiatów jadalnych również siekamy. Po wyłączeniu parowaru nakładamy wszystko na talerz, a ryż posypujemy natką i bratkami. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wykorzystacie przepis dajcie znać jak smakowało :) Pozdrawiam
Parowar Facetaszerokości około 4 cm. Pasy te dzielimy na kawałki (krojąc w drugą stronę) w kształcie prostokątów lub równoległoboków. Na środku każdego wykrojonego paska ciasta robimy nacięcie wzdłuż o długości około 3 cm, przez które przekładamy jeden koniec paska. Tak postępujemy z każdym paskiem. Ścinki, z których nie da się nic zwinąć, zlepiamy i na koniec ponownie rozwałkowujemy i wycinamy
Analiza SmakuPełna kolorowych składników, zawierająca mnóstwo witamin i składników odżywczych sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na lekki, pełnowartościowy obiad oraz propozycja drugiego śniadania. Składniki: 100g fileta
Szalona Kuchnia Ewelinysmarujemy masą masą kajmakową, a następnie 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy budyniowej. Dociskamy, posypujemy posiekanym orzeszkami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Ps. A Wy co sądzicie o takiej usłudze? Lubicie chodzić na zakupy czy może chętnie robicie zakupy przez internet? Dajcie znać! Wpis powstał we współpracy z serwisem Szopi.pl
Ostra na SłodkoWśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko
Pieguskowa Kuchnialodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa
Pieguskowa Kuchniaowocu i warzywie. Oczywiście nie zastępujemy nim ani jednego, ani drugiego. Od czasu do czasu możemy jednak zaproponować taką formę niemowlakowi jako urozmaicenie diety. Koktajl z owoców i warzyw dla niemowlaka BLW. Dzieci lubią truskawki. BLW latem. Przepis BLW w sam raz na gorące lato Nie dajcie sobie wmówić, że na truskawki należy poczekać do skończenia któregoś tam miesiąca
Krupeczkipotrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść. Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową cynamonu i wszystkimi rodzynkami. Nie zostawiać rodzynek na koniec bo się przypalą. Na to wyłożyć drugą część jabłek, posypać resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenuwygląda fantastycznie w pięknych kolorach. Wspaniałe zakończenie posiłku. Drugi deser w menu to suflet Grand Marnier z prażonymi orzechami makadamia i syropem klonowym, równie pyszny jak pierwszy deser. Bardzo kremowy, puszysty, rozpływa się w ustach i jest to przepis autorski szefa kuchni. Polecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide
Mała CukierenkaMimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić ciastka, by
Kolizje Smakówboki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć). Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości. Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym. Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi. Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy
Różowa kuchniamiodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, a nawet słodki lekki obiad. Przygotowuje się go naprawdę prosto i szybko, a smakuje wspaniale. Idealny dla wielbicieli miodu, cynamonu… taka lekko świąteczna wersja Do przygotowania moich dwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy
Słodkie okruszkiOdpowiednie śniadanie powinno pokryć zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne i odżywcze. NAJWAŻNIEJSZE ELEMENTY DRUGIEGO ŚNIADANIA: KANAPKA: powinna być wykonana z pełnoziarnistego pieczywa, z dodatkiem masła, sałaty, szynki lub jajka. Ważne są też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka(...)pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów dajmy do plecaka baton zbożowy lub herbatniki maślane. WODA: oczywiście również bardzo ważna. Może się znaleźć tutaj świeżo wyciśnięty sok z owoców, woda smakowa lub mineralna, a także soczek z kartoniku. NABIAŁ: doskonałe uzupełnienie śniadania. Dodają energii, a wapń wspiera
Gotuję Testuję