przygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem
R'n'G KitchenProponuję wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie, a jednocześnie "do syta" i bez wyrzeczeń. Makaron żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy
Z Kuchni Do Kuchniuzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały
Bananowe Polepietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody
Marta Gotujedrugi dzień zrobiłam mu te najzwyklejsze, pospolite i zupełnie niczym nie wyróżniające się pierogi leniwe... P.S. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o zamieszczanie podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej
Kuchnia Prezydentowejpołączeniu z nowoczesnością. Tak naprawdę do każdej kuchni da się coś wybrać. Jeżeli potrzebujesz jakieś funkcjonalne akcesoria to zdecydowanie Joseph Joseph. Ja z nostalgią patrzę na podkładkę pod naczynia w kształcie kasety magnetofonowej. A teraz ręka do góry kto pamięta jeszcze co to takiego kaseta magnetofonowa? :) A tuż obok druga moja ukochana marka: hiszpańskie Lekue. Właściwie specjalizują się
Marder&Marder ManufacturePetulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche
Milion Smakówaromat sałatki. Dla smakoszy – najlepsza na drugi dzień. Jak zwykle sprawdza się reguła, że to co najprostsze jest najlepsze. Surówka Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoporcjaMuszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony w plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka (dałam 3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków
Stare Garykolejne dwa płaty ciasta, każdy smarując masłem. Wykładamy drugą część orzechów. Znowu układamy dwa płaty (pamiętamy o maśle!) i wykładamy ostatnią część orzechów. 4. Układamy pozostałe płaty, każdy smarując masłem, również ten na samej górze. Kroimy w kwadraty, romby lub trójkąty (trzeba to zrobić teraz, po upieczeniu już nie da rady). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
My Culinary Artryczała pod murami Jerycha. Tak myśleliśmy na początku, potem głos z siebie wydobyła jej koleżanka. Hipsterom szkła w Raybanach popękały. Nic to, ustawiliśmy się grzecznie w kolejce, dokonaliśmy wyboru dania, wysłuchaliśmy płaczu jakiejś sierotki z nieokreśloną płcią, że jej kanapeczkę pomylili i nastała nasza kolej. Zdecydowaliśmy się na wersję Cheese&Becon BBQ i frytki. Na burgera przyszło(...)jestem i liczyłam), bekon występował w tytule dania, a ser gdzieś był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki, a Najcierpliwszy Wostokiem ziołowym. Jak ktoś nie pił jednego i drugiego to kupuje syrop z czarnej porzeczki, syrop
ladykitchenpeklującej lub innego konserwantu. Żurek z białą kiełbasą to tradycyjny, nieodłączny zestaw, który gości na naszych stołach nie tylko w okresie Świąt Wielkiej Nocy. To bardzo lubiane przez nas danie i chętnie przyrządzane również w pozostałej części roku. Szczególnie kiedy zaczynają się chłodniejsze dni, ponieważ żurek świetnie rozgrzewa. W wielu domach w Polsce, żurek jest wyjątkowo(...)płaska łyżka) na 1 kg surowego mięsa. To jest naszym zdaniem nieco za dużo. Według nas 15 g soli/1 kg mięsa, to ilość wystarczająca. Dosolić zawsze mięso można, w drugą stronę już nieco trudniej Po prostu wyrabiajmy i próbujmy. Poza tym kiełbasa biała bardzo lubi czosnek i majeranek (ok 6 g na 1 kg mięsa). Nie można również zapomnieć
Kuchnia Na Wypasiepodsumowanie najpopularniejszych przepisów na blogu z całego roku. Poniżej zestawienie tych przepisów z 2017, które czytaliście najchętniej. A na końcu moje subiektywne top 5, czyli te dania które mi smakowały najbardziej ( chociaż wybór był bardzo ciężki:) Dziękuję za kolejny rok spędzony razem! I przy okazji przypominam zestawienia z poprzednich lat ( 2016 i 2015 ). Zaczynamy jednak od tego(...)wybrane ( kolejność przypadkowa): Nie tylko bardzo efektowne ale też zdrowe czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców , bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru a przede wszystkim po prostu pyszne:) Druga propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo
Cooking for Emilychęć stała się jeszcze silniejsza! Chciałam umieć robić tort na każde urodziny moich dzieci, żeby one były zadowolone, a w przyszłości być może dumne z mamy ;) cóż... no nie dane mi były umiejętności dekoracyjne i nie mam za grosz talentu cukierniczego! Ale w każdej dziedzinie życia jak mantrę powtarza się "praktyka czyni mistrza", dlatego mimo wcześniejszych dwóch porażek (choć(...)już nie męczę się (jak przy dwóch poprzednich) badziewnymi dekoratorami, którymi się już teraz tylko dzieci bawią, bo specjalnie kupiłam sobie niewielki zestaw tylek i worki cukiernicze (kupiłam po drugich urodzinach Zuzi, żeby więcej nie kląć pod nosem;)), więc udać się musi. Przypomniałam sobie nawet w trakcie jak się robi tą plecionkę, bo oglądałam kiedyś na filmikach
Kolorowy PrzepisownikW naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej
Karo in the Kitchen