Zwyczajna Drożdżówka z dżemem 148żyje”, że tu się gotuje, tu się piecze i tu jest gościnnie, stąd nie wyjdziesz głodny : ) Proste ciasta przynoszą wiele radości przy pieczeniu a i dają pewność powodzenia . Ta drożdżówka jak szybko się pojawiła – tak szybko zniknęła. Domownicy zanęceni zapachem schodzili się do kuchni jak zahipnotyzowani : ) Ciepłego Świętowania 11 Listopada Kochani! Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej(...)godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy w koło. Smarujemy dżemem i zawijamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową ; ). Wierzch drożdżówki smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy ok 40 – 50 minut w temp. 170 stopni ( u mnie z termoobiegiem). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Domowe ciasta
Jesienne wypieki z dyni 167ciasto ze świeżej dyni… Dyniowe racuchy Co powiecie na dyniowe racuchy? Ten przepis zastąpi tradycyjne placki lub naleśniki. Moje dzieci uwielbiają dyniowe racuchy na śniadanie lub kolację. Dyniowe drożdżówki I jeszcze na koniec, choć to nie koniec przepisów z dyni na codojedzenia polecam dyniowe drożdżówki. Uwoelbiam drożdżowe ciasto i pozwoliłam sobie upiec dyniowe drożdżówki. Te drożdżówki przypominają szafranowe bułeczki
codojedzenia
Lunchbox dla przedszkolaka 185żółtym serem i ogórkiem pomidorki sezamki Dzień 2: Bułeczka drożdżowa pomidorki koktajlowe żółte, różyczka brokuła (tylko sparzona wrzątkiem), plaster papryki Zapraszam po inspiracje na bułeczki domowe: Słodkie bułeczki – przepis Drożdżówki z serem i malinami Drożdżówki z ananasem Drożdżówki piernikowe Proste drożdzówki z makiem Drożdżówki z dżemem Dzień 3: makaron penne pełnoziarnisty ugotowany al dente ( przepis ) szynka domowa ( przepis ) – grube
Dorota Smakuje
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 256Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Tureckie bajgle – Simit Drożdżówki z borówką amerykańską Zakręcone drożdżówki z białym serem Bułeczki drożdżowe na maślance Szneki(...)glancem Chałka z kruszonką Drożdżówki z budyniem Rogale drożdżowe Bułki drożdżowe na jogurcie greckim na Mikserze Kulinarnym na I miejscu wśród najchetniej czytanych wpisów wczoraj. Wydrukuj przepis The post Bułki drożdżowe na jogurcie greckim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Drożdżówka z owocami – bez zagniatania 206Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną i puszystą drożdżówkę z owocami, to ciasto drożdżowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu bo nie trzeba go zagniatać, a wystarczy jedynie wymieszać łyżką. Polecam wypróbować przepis, drożdżówka jest wyjątkowo pyszna :). Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm 560 g maki pszennej(...)moreli na kruszonkę: około 6 łyżek mąki pszennej około 3 łyżek dobrze schłodzonego masła i około 3 łyżek cukru kryształ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówka z owocami Przygotowanie: Owoce dokładnie myję, osuszam, przekrawam na pół i usuwam pestki – owoce są gotowe. Do przygotowania ciasta możemy użyć różnych owoców: moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni.. Kruszonka
Uwaga Babcia Gotuje
Proste drożdżówki z malinami i kruszonką 223Niesamowicie puszyste drożdżówki z malinami i kruszonką ❤️ Przepis jest bardzo prosty, ale jak to drożdżowe - dość czasochłonny. Jednak uważam, że warto. Są naprawdę OBŁĘDNIE dobre! Składniki na 10 duuużych drożdżówek: 550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa) 50 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży(...)dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i lekko naciągamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wbijamy maliny. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką poszczególne drożdżówki. Blaszkę odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, najlepiej na ponad godzinę. Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez
Czarnawisienka
Bułeczki drożdżowe z makiem 244nożem pokroić na kawałki około 4 cm. Ułożyć dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę docisnąć po środku drewnianym trzonkiem, aby powstały charakterystyczne drożdżówki. Posmarować żółtkiem rozbitym z łyżką wody. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie tak jak wcześniej przygotować drugą porcję drożdżówek z drugiej części ciasta. Po około(...)minutach rozgrzewania piekarnika umieścić w nim pierwszą porcję drożdżówek i wypiekać 15 minut, 200 stopni C, pieczenie góra/dół. Po wypieczeniu pierwszej porcji umieścić w piekarniku drugą porcję. Wypiekać podobnie jak pierwszą. Przygotować lukier. W miseczce umieścić cukier puder, wodę i olejek pomarańczowy i wymieszać łyżeczką do połączenia składników. Posypać cukrem pudrem lub lukrować od razu na gorąco wyjęte
Moje domowe kucharzenie
Rustykalna drożdżówka z malinami 203Czasem chce się coś słodkiego, ale nie Za słodkiego. I żeby zdrowe było… No prawie niemożliwe, a jednak ? Trochę główkowania i jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie(...)jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy do pieczenia (u mnie forma o wielkości 30×20 cm). Na ułożonym cieście rozkładam ulubione owoce owoce. Drożdżówkę lubię chyba w każdym wydaniu, a owoce zwłaszcza jagodowe zawsze pasują idealnie! Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35 minut. Pod koniec pieczenia można posmarować
Cookery.pl
DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 238babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać, ale do wspomnień nawiążemy! Zainspirowana genialnym konkursem na Durszlak.pl z okazji Dnia Mamy przygotowałam przepis na fantastyczne drożdżówki! Ale nie takie zwykłe drożdżówki! Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste(...)Całkowicie studzimy.Masło ucieramy na puszystą jasną masę i stopniowo dodajemy budyń – ł yżka po łyżce. KOKOSOWA KRUSZONKA: Na maśle przesmażamy kokos z cukrem. Posypujemy w trakcie pieczenia drożdżówek. CAŁOŚĆ: Schłodzonym kremem karpatkowym nadziewamy drożdżówki . Smacznego
Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem 210Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem to idealny sposób na rozpoczęcie pięknej i słonecznej niedzieli. Normalnie powiedziałabym, że drożdżówka to nie jest dobry pomysł na śniadanie, ale tym razem można zrobić wyjątek. W końcu raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności i spokojnie celebrować niedzielny poranek. Te drożdżówki są wyjątkowe, ponieważ łączą w sobie dwa pyszne składniki(...)jest bardzo krótki. W związku z tym, idźcie na zakupy i przygotujcie sobie te pyszności, a na pewno nie pożałujecie Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem przepis na 6 drożdżówek Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Rabarbar: 400 g rabarbaru 70 g cukru
365 dni dookoła kuchni
Drożdżówka z budyniem i porzeczkami 219jedynie ciepła i trochę czasu do wyrośnięcia. Najlepiej smakuje w połączeniu z owocami i obowiązkowo z kruszonką na wierzchu. W sezonie używam świeżych owoców,poza sezonem mrożonych. Dodatkowo przełożyłam drożdżówkę budyniem,tak jak robiła to moja babcia. Jej drożdżowe ciasta były najlepsze na świecie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut. Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości. Zagotować
Kolorowa kuchnia Elki
Rustykalna drożdżówka z malinami 203Czasem chce się coś słodkiego, ale nie Za słodkiego. I żeby zdrowe było… No prawie niemożliwe, a jednak Trochę główkowania i jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie(...)jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy do pieczenia (u mnie forma o wielkości 30×20 cm). Na ułożonym cieście rozkładam ulubione owoce owoce. Drożdżówkę lubię chyba w każdym wydaniu, a owoce zwłaszcza jagodowe zawsze pasują idealnie! Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35 minut. Pod koniec pieczenia można posmarować
Cookery.pl
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 207uwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i układamy umyte i osuszone owoce. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLeny
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 163blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. Odetnij wierzch
codojedzenia
Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe 135Odrywane piernikowo-pomarańczowe drożdżówki, to idealna opcja na nieśpieszne weekendowe śniadanie zimą :) 270 g mąki tortowej 120 g mąki krupczatki 3 łyżki ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego łyżka masła łyżka konfitury pomarańczowej starta skórka z pomarańczy Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy(...)drugi (po 4 sztuki) i przekładamy je pionowo do natłuszczonej formy na muffiny. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog