drożdżówki - 4205 przepisów (strona:56/281)

Pomarańczowa drożdżówka na szybko 624

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3  Składniki(...)duże jajko 80 g masła 3/4 szklanki mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce. Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać.  Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 153

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłego mleka  50 gram drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 0,5 kostki margaryny Kruszonka: 150 gram maki pszennej 80 gram cukru 100 gram masła Dodatkowo: kilka(...)dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy . Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach ,posypujemy niewielką ilością cukru.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę , posypujemy drożdżówki . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Odrywana drożdżówka z pigwowcem 298

Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca . Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do herbaty na śniadanie. Porcja na dwie keksówki. 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 50g drożdży 100g masła 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon 1/2 szklanki konfitury pigwowej Drożdże rozetrzeć(...)wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30min w 180*C. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta przekładańce , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jogurt naturalny , konfitura , pigwowiec

https:KKuchniaMniam
bezglutenowe & wegańskie drożdżówki z malinami 321

był mój pierwszy bezglutenowy wypiek z drożdżami (nie licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze bardziej "utrudnić" sobie zadanie i stworzyć drożdżówki nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie ;) Efekt mnie zadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę(...)eksperymentować z bezglutenowo-wegańskim ciastem drożdżowym, aż uda mi się znaleźć idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe drożdżówki. Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu - jeszcze ciepłe ♥ Jednak drugiego i trzeciego dnia są równie smaczne - polecam podgrzać je w piekarniku przez chwilkę :) DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI BEZGLUTENOWE

chili & sugar
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 213

Pyszne i proste drożdżówki z serem to świetna przekąska zarówno na deser, jak i dla dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Przepis Składniki(...)cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy je na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy

KasiaiKrzysiu.pl
Drożdżówki z dżemem lub z serem 226

ciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka  100 gram drożdży 1/2 szklanki  cukru 1/2 kostki roztopionego masła 4 żółtka szczypta(...)ciasta, na to przeciwległy koniec ciasta. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm  i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki  Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z serem 197

jakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki.  Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły

Amatorka kuchenna
Drożdżówka 374

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku. Kandyzowany ananas idealnie pasuje do ciast drożdżowych. Drożdżówka wyszła rewelacyjna. Polecam Post Drożdżówka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 219

Sezon na rabarbar w pełni. Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem. A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki! U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo! Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem . Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki . SKŁADNIKI(...)drożdżówek ) CIASTO: - mąka pszenna – 250 g - drożdże świeże – 13 g - ciepłe mleko – 125 ml - cukier puder – 40 g - miękkie masło – 30 g - sól – 1 szczypta - rozbełtane jajka – 2 szt NADZIENIE: - rabarbar – ok. 300 g - budyń truskawkowy – 1 op - mleko – 400 ml - cukier – 40 g KRUSZONKA: - mąka

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem 358

Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek ! Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła! Czyż może być lepsza pochwała?! Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką ! A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki(...)minut gotujemy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar. Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Drożdżowe zawijaski z cynamonem 50

nożem kroimy ciasto na paseczki, szerokie na około 1,5 cm. Każdy paseczek, trzymając za jeden koniec skręcamy jak spiralkę.  a następnie zawijamy jak ślimaczka.  Tak uformowane drożdżówki układamy na blaszce  lub w okrągłej formie i odstawiamy do ponownego  podrośnięcia, na około 15 - 20 minut.  Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)odrobiny wody. Na ciepło są mięciutkie, bardzo lekkie, a ich skórka chrupie przyjemnie. Cynamon jest wyczuwalny delikatnie.  Po przestudzeniu i na drugi dzień nadal pyszne, jednak jak to drożdżówki - troszkę czerstwieją. Ja przyznaję - bardzo lubię czerstwą odsłonę ciast drożdżowych. Jedna z bułeczek czerstwieje mi jeszcze na jutro. Ciasto wymaga niewielu składników, wyrabia się bardzo szybko,  idealnie poddaje wałkowaniu

Kronika Piekarnika
🧡🧡🧡Drożdżówki serca/serduszka z serem i lukrem cytrynowym-pyszne, puszyste +FILM 🧡🧡🧡 58

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukrem cytrynowym. Jako, że jutro Walentynki może skusicie się na ich przygotowanie, ponieważ mają śliczny kształt serduszek. Chociaż zachęcam do ich zrobienia w każdy dzień, nie tylko w walentynki  Ich formowanie jest bardzo proste, są przepyszne, delikatne, puszyste  Zapraszam i bardzo polecam zapraszam też(...)film z ich przygotowaniem, szczególnie zwróćcie uwagę na sposób ich formowania  SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 9 dużych drożdżówek *używam szklanki 250ml CIASTO -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl cukru -60g rozpuszczonego masła lub margaryny -3 jajka -ok 750g mąki pszennej tortowej  -250ml mleka  NADZIENIE -500g sera białego (u mnie półtłusty) -cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jagodzianki z lukrem 99

upieczone wystudzić. W miseczce wymieszać przesiany przez sitko cukier puder wraz ze wrzącą wodą – wodę można dodać stopniowo i na tyle, aby uzyskać w miarę płynny lukier. Każdą drożdżówkę dokładnie pokryć lukrem – najlepiej smarować bułki dwa albo trzy razy, po to aby warstwa lukru fajnie je pokryła. Bułeczki najsmaczniejsze są oczywiście w dniu, w którym są pieczone, gdyż(...)połączeniu wyłożyć na bułki. Po ułożeniu jagód na bułkach, jagodzianki od razu wstawiamy do piekarnika. Jagód nie należy rozmrażać, gdyż puszczą sok i tymże sokiem namokną bułki. Lubisz drożdżówki z jagodami ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jagodzianki z kruszonką. Jagodzianki z lukrem The post Jagodzianki z lukrem appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką 94

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką. Bułeczki są puszyste, aromatyczne i doskonale nadają się na każdą okazję – od śniadania po podwieczorek. Czas przygotowania: 2 godziny

karolgotuje