drożdżówki - 3996 przepisów (strona:50/267)

Drożdżówki 124

Zrób jakiś placek.. może drożdżowiec? - eee, a nie lepiej drożdżówki ?? Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek..  Szybki przegląd spiżarni - powidła  z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie(...)jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)  Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować

Garnkowe fanaberie
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem 139

Najszybsze drożdżówki na świecie... To takie zrobione z gotowego ciasta francuskiego i budyniu.  Polecam każdemu do spróbowania. A przy minimalnym wysiłku, efekt jest pyszny! Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem Składniki: ciasto francuskie budyń waniliowy  400 ml mleka 2 łyżki cukru cukier puder owoce Przygotowanie: Budyń zrobić w mniejszej ilości mleka, a mianowicie(...)części. Każdą część wewnątrz nacinamy, nie przecinając ciasta, około centymetr od krawędzi. Podpiekamy je w piekarniku w 200 stopniach około 10 minut aż będzie złote. Wyciągamy i środek drożdżówki uklepujemy, po to właśnie nacinaliśmy brzegi:) Napełniamy je gotowym budyniem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.  Gotowe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami - w moim przypadku

Lawendowe Niebo
Rabarbarowe pyszności 178

temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale . Chodzi o to, że mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy Mama kupowała drożdżówkę, pierwszego dnia była pyszna, ale drugiego... Wysuszona i niedobra. Mam ogromną awersję do starych drożdżówek, i za każdym razem, kiedy próbuję świeżej, zaskakuje mnie jej smak. Nie mam pojęcia, czy wyjaśniłam(...)cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też zupełnie innej formy. Znaczy się - tego to się tylko mogę domyślać, bo w przepisie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 163

czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki: Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ Ponadto ulubione owoce: u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić rozczyn(...)pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z twarogiem 152

zobaczyłam te drożdżówki w magazynie " Kuchnia" od razu postanowiłam je zrobić.Generalnie ja i mój mąż lubimy wszystko co jest z serem. Te drożdżówki przypadły nam bardzo do gustu. To moje pierwsze drożdżówki:) Powiem tak...od dzisiaj już nie kupuję w sklepie;) Dla mnie to kolejny ciekawy przepis... no i super zabawa;) Składniki na ciasto; 1 jajko, 250 ml mleka(...)laski wanilii, skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/, sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/, garść pokrojonych suszonych moreli, 1 jajko do posmarowania drożdżówek, Wykonanie; Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól i jajko. Mieszamy. Kolejny krok to mąka

Anioły w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem i serem 62

Śmiem twierdzi, że to drożdżówki idealne. Ciasto wyszło nieziemsko mięciutkie i puszyste i zachowuje świeżość do 5 dni! :) Kruszonka na bazie cukru kokosowego to też strzał w dziesiątkę :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (8 sztuk(...)stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób w środku spory dołeczek. Teraz drożdżówki powinny być w odleglości około 3 cm. od siebie. W dołeczki nałóż rabarbarowe nadzienie. Odstaw blaszkę na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp

Delicious Place
Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką 117

Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami. Składniki (na 9-10) drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 75 g roztopionego i ostudzonego masła  2 male jajka szczypta soli(...)pomocą dna szklanki o małej średnicy, wyciskamy na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek. Do dołka  nakładamy połówki śliwek, mi zmieściły się po 4. Następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy 30 minut

Cynamonowe szczęście
🍑 Drożdżówki ósemki z owocami i kruszonką 🍒 105

Ulubione owoce, budyń, ser lub marmolada kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut) Jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)części każdy kawałek rozłączyć na grubość ok. 5mm. Rozpłaszczać na jajowaty kształt i na środku skręcić. Dzięki temu powstanie nam kształt ósemki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi posmarować jajkiem, na środku nałożyć owoce, posypać kruszonką . Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarne przygody
Bułeczki cynamonowe 64

łyżek cukru 30 g świeżych drożdży łyżeczka mąki pszennej SKŁADNIKI NA CYNAMONOWY FARSZ: 2 łyżki cynamonu 7 łyżek cukru Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko + 3 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie drożdżówek zaczynam od zrobienia rozczynu. Do małego rondelka wlewam mleko, lekko go podgrzewam. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące. Do miski (lub garnuszka) wlewam letnie mleko, dodaję 6 łyżek cukru(...)cynamonowe po upieczeniu możesz wyjąć od razu z piekarnika. Posyp je cukrem pudrem lub lukrem. Jeśli lukrem to wymieszaj w szklance cukru pudru 3 łyżki wody, wymieszaj i polej drożdżówki. Możesz dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki z nadzieniem truskawkowym ( nie dżemem) 83

Jeśli nie macie jeszcze dość truskawek- to zapraszam; ) Drożdżówki zawsze spoko, chciałam także wykorzystać trochę zamrożonych truskawek… I wiecie co- postawiłam na masę truskawkową. Z dżemem i drożdżówkami mam tak, że zawsze coś wypływa, pęka- a tego nie lubimy. Przy tak gęstym nadzieniu owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12-(...)minut(mieszając , aby się nie przypaliły. Budyń rozrabiamy na 1/4 szklanki wody. Truskawki ponownie doprowadzamy do wrzenia i zalewamy rozrobionym budyniem. Gotujemy ,aż zgęstnieją. Studzimy przed nadziewaniem drożdżówek- masa ma być gęsta i w temperaturze pokojowej. składniki na kruszonkę: 3 łyżki twardego masła 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia Składniki kruszymy

Domowe ciasta
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami 67

Pyszne, drożdżowe bułeczki w kształcie ślimaczków z truskawkami i lukrem to prosty, słodki i efektowny wypiek. Polukrowane cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Puszyste i domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Możesz przygotować je z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis(...)ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru. Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika. W szklance cukru pudru rozpuść 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki wody. Możesz użyć 4 łyżek soku z cytryny lub 4 łyżek samej wody. Upieczone ślimaczki

Zasmakuj Kuchni
Ciasto leniwej gospodyni 126

wykonaniu placek drożdżowy z kruszonką. Szybkie ciasto bez wyrabiania z owocami lub innym dodatkiem. Puszyste, wilgotne, delikatne ciasto z którym sobie każdy poradzi. Czy ciasto leniwej baby to drożdżówka jak u Babci? Raczej nie, niejedna Babcia by się złapała za głowę widząc jak robi się tę drożdżówkę. Dla Babci i ludzie dawniej, drożdżowe wypieki, babki, ciasta itp. to był rytuał(...)Drożdżówka leniwej gospodynie to wyjątkowo proste i smaczne ciasto z owocami. Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni? Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Ciasto drożdżowe Utarło się, że ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiane. I każdy drożdżowy wypiek trzeba poczuć w kościach aby ciasto czy drożdżowe bułeczki były puchate, wyrośnięte i najlepsze na świecie. Nie do końca tak jest z ciastem

Dieta moja pasja
Drożdżówki z serem 64

boki w stronę środka prostokąta, nakładając jeden bok prostokąta na drugi. Tak przygotowane ciasto pokroimy wszerz, a następnie każdy wycinek zwijamy dwukrotnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki. Artykuł Drożdżówki

CityTaste - Przepisy
Drożdżówki z orzechami 86

następnie nałożyć na to pozostałą 1/3 część ciasta. Powstały prostokąt podzielić na paski  Każdy otrzymany pasek  skręcamy w spirale i zwijamy w ślimaczka.  Tak przygotowane drożdżówki układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Drożdżówki

I LOVE LIFE