drożdżówki - 3996 przepisów (strona:43/267)

Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 77

scenerii Wszystko pokryte białym puchem – wyglądało to pięknie! A my w doskonałych humorach W domkach rzemieślnicznych. Zwiedziliśmy ten z ceramiką, a w domku piekarza David przygotował z Olgą drożdżówki! Przed naszym przyjazdem David gościł w domu Pani Ani. Przygotował dla niej deser inspirowany jej malinową chmurką. Prosty i szybki krem malinowy z musem jogurtowym z serka Almette. Żałuję(...)inne słodkości. Jako że używaliśmy Almette, produkowanego z mleka pochodzącego także od krów pani Ani, to zaprosiliśmy ją na wieczór, by przetestowała jak nam wyszło. Olga z Davidem piekli drożdżówki z jogurtowym serkiem i jabłkami. Domek piekarza w Łochowie wypełnił się nie tylko zapachem paleniska, ale także domowego ciasta (też kochacie zapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić

Poezja smaku
Zakręcone drożdżówki z serem 133

Delikatne, pulchne, mięciutkie, zakręcone drożdżówki z serem. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Świetne na wynos do szkoły, pracy, w podróży, na pikniku. Wbrew pozorom wcale nie są takie trudne w przygotowaniu. Z tego przepisu wychodzi ich całkiem sporo, dobrze się przechowują i nie tracą na świeżości. Na drugi dzień smakują równie smacznie. Polecam :) Składniki ( na ok. 15 bułeczek ) Ciasto(...)siebie, sklejam najpierw boki, potem górę i dół. Odwracam na drugą stronę i kroję na pasy ( wyszło ich 15 szt ). Każdy pas ciasta zakręcam w dwie strony. Zakręcone drożdżówki wykładam w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch drożdżówek smaruję rozmąconym białkiem z łyżką mleka. Drożdżówki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami 98

podwieczorek polecam drożdżowe trójkąty z pysznym nadzieniem z powidła śliwkowego. Do powidła dodałam kakao, cynamon i pyszne daktyle. Drożdżówki długo utrzymują wilgoć, ale zapewniam, że długo nie poleżą, są zbyt pyszne. Polecam na podwieczorek, poczęstunek, do kawy, do kakao czy herbaty. Słodkich wypieków :)           Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n godzinę. 3. Nadzienie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, cynamon i daktyle. Dokładnie mieszamy. 4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy brzegi formując trójkąty. Brzegi mocno dociskamy. 5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem

Izabelawkuchni
Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą 78

minut aby wyrosło. Ciasto rozwałkować posmarować kremem czekoladowym i posypać granolą. Przepis znajdziecie w tym linku . Następnie zwinąć w roladę a następnie przekroić na pół. Zaplatamy wieniec. Wierzch drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy  ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić(...)Smacznego Artykuł Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą 77

minut aby wyrosło. Ciasto rozwałkować posmarować kremem czekoladowym i posypać granolą. Przepis znajdziecie w tym linku . Następnie zwinąć w roladę a następnie przekroić na pół. Zaplatamy wieniec. Wierzch drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy  ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić(...)Smacznego Artykuł Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą 88

minut aby wyrosło. Ciasto rozwałkować posmarować kremem czekoladowym i posypać granolą. Przepis znajdziecie w tym linku . Następnie zwinąć w roladę a następnie przekroić na pół. Zaplatamy wieniec. Wierzch drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy  ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić(...)Smacznego Artykuł Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drożdżówki „grzebyki” z jabłkami 82

jakie te drożdżówki są pyszne! Wyszło mi ich 10 sztuk, ale tak na prawdę ich ilość będzie zależała od tego jak duże drożdżówki przygotujemy, lub jak cienko rozwałkujemy ciasto. U mnie ciasto było dosyć grube. Moje dziecko bardzo je chwaliło mówiąc, że są pyszniaste i chciałby takie jeszcze w innych wersjach smakowych. Nie będzie żadną tajemnicą jeśli napiszę(...)sicie. Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Kroimy na prostokąty. Na środku każdego kawałka wykładamy jabłka. 1/3 część nacinamy po długości. Farsz jabłkowy przykrywamy całym ciastem, a następnie naciętym. Dociskamy brzegi. Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut. Źródło

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 91

cieście znalazło się ewidentnie zbyt mało tłuszczu albo był on bardzo słabej jakości. W kolejnej, uchodzącej za miejsce na wysokim poziomie w ogóle zrezygnowałam z zakupu, bo mikroskopijna drożdżówka kosztowała… 10 złotych. Lubię od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę luksusu, ale są pewne granice i mój wewnętrzny oszczędniś się zbuntował. Już traciłam nadzieję na zjedzenie puszystej(...)przesadnie napowietrzonej, napakowanej owocami drożdżówki, aż odwiedziłam dwie cukiernie tuż pod moim domem. W obu jagodzianki były pełne owoców, z delikatną maślaną kruszonką i aromatycznym ciastem. Co ciekawe, nie kosztowały fortuny – jedna 4 a druga 6 zł. Ostatnie jagodzianki uratowały więc honor warszawskich cukierni, jednak żadna z nich nie była idealnie taka, jaką sobie wymarzyłam. Było tylko jedno rozwiązanie

Na-talerzu.pl
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 88

Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem(...)wyjmujemy i przekładamy na kratkę do studzenia ciast. LUKIER: Do miseczki przesiewamy erytrol w pudrze, dodajemy sok z cytryny i białko. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka lub oblewamy. Smacznego! Na Thermomix: CIASTO: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier z erytrolem, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1 . 2. Dodajemy mąkę

Be Fit Be Strong
Jagodzianki z kruszonką 109

proporcje. Muszę powiedzieć, że ciasto na jagodzianki mojej Mamy jest nieco luźniejsze od naszego, ale jest to plus dla tych, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w robieniu drożdżówek. Jest ono bowiem bardzo miękkie i plastyczne, dzięki czemu łatwo jest zamknąć dokładnie jagody w środku i uformować kształt jagodzianki . Zaskoczył mnie także sposób robienia rozczynu – zimne mleko, wszytko(...)Nożem wykrawać kwadraty lub prostokąty, na ich środku kłaść 1-1,5 łyżeczki jagód. Zlepić dokładnie końce, tak jak zlepia się pierogi, dłońmi uformować okrągły lub podłużny kształt. Drożdżówki z jagodami ułożyć zlepieniem do dołu na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem

niecodziennikpary
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 74

Przepis na drożdżówki miał pojawić się tylko na naszym IG (serdecznie zapraszamy) jednak postanowiłyśmy dodać go również na blogu. Powidzcie sami, czy ktoś nie lubi drożdżowych bułeczek z nadzieniem? 😍  My nie mogłyśmy się zdecydować czy wolimy z budyniem czy z makiem więc zrobiłyśmy obie wersje. Można użyć też owoców, konfitury czy sera 😋 Składniki: Ciasto drożdżowe -500 g mąki orkiszowej(...)wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki. 6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły. 8. Na koniec posypać drożdżówki kruszonką. 8. Piec

Candy Pandas
Drożdżówka sypana z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 111

Drożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki  ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżówki z malinami 68

soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne borówki… na te świeże smakołyki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale od czego są zamrażarki?! Właśnie tam ukryłam odrobinę lata, więc będą dziś drożdżówki z malinami! Kwaśną nutę malin złamałam białą czekoladą, która wspaniale do nich pasuje. Oczywiście na tym nie koniec, bo jest jeszcze chrupiąca i słodka kruszonka, która stawia kropkę(...)poczekać, aż wyrośnie, a następnie dodać pozostałe składniki. Ciasto przygotowane w drugiej wersji jest bardziej elastyczne i puszyste, poniżej podaję jak je wykonać. Zabieramy się do pracy? Zapraszam! Print Drożdżówki z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pachnące, mięciutkie wypełnione malinami i kruszonką, pyszne! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword czeklada, kruszonka, maliny Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 126

Przepyszne drożdżówki, które mają szansę stać się Waszymi ulubionymi ;). Słodki, waniliowy budyń, kwaśny rabarbar ( choć nieco łagodniejszy w smaku, dzięki karmelizacji ) i waniliowa kruszonka - to połączenie naprawdę wymiata ;). Rabarbar karmelizujemy w piekarniku; można też zrobić to na patelni, ale uważam, że wariant z piekarnikiem jest bezpieczniejszy - na patelni jest duże ryzyko przypalenia cukru i rozgotowania rabarbaru, a ja wolę(...)zachował swój kształt :). Rabarbar oraz budyń możemy przygotować wieczór wcześniej, znacznie skróci nam to pracę przy drożdżówkach. Upieczcie je sobie na weekend - obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :). Składniki na 12 sztuk: 490 g mąki pszennej 30 g drożdży 100 g masła 215 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  szczypta soli

Opowieści z piekarnika
Ensaïmada 149

Ensaïmada to słodka drożdżówka z Majorki, Balearów lub innych hiszpańskich kolonii zwijana w kształcie ślimaka lub - jak się tłumaczy tradycyjnie wygląd tego wypieku - w kształcie turbanu Maura. Moja drożdżówka jest przekręconą wersją ensaimady, bo zamiast smalcu (kataloński saim, od którego być może pochodzi nazwa drożdżówki) użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy

Weekendy w domu i ogrodzie