Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły(...)Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka 2% 1 torebka suszonych drożdży 1 jajko 60 g cukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka
Wanilia i Kardamonswój dzień ;) W całym domu pachnie cynamonem i masłem i naprawdę trudno było wyczekać, aż będą gotowe do zjedzenia :) Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Dla miłośników ciast drożdżowych i nie tylko. Zapraszam! Ślimaczki drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 30 gr świeżych
Tagebuch po polskuhaha! Dlatego teraz podam Wam przepis podwójny, w pełnej wersji i okrojonej (czyli dietetycznej lub ekonomicznej, w zależności od powodu rezygnacji ze składników). Na początek oczywiście robimy zaczyn drożdżowy: - 1/4 kostki drożdży (czyli 25g) - rozkruszamy do miski, - dolewamy 300 ml mleka lub nawet samej wody (płyn powinien być ciepły ale nie gorący!), - dodajemy 2 łyżeczki cukru(...)kuchence. ALE nie lękajcie się :D Jeśli wszystko najpierw przeczytacie, a potem zrobicie, jak piszę, na pewno wszystko Wam się uda i będziecie cieszyć się smakiem super puszystych, drożdżowych kluseczek parzących palce przy ściąganiu na talerz :) P.s. Uprzedzając pytania - tak, można gotować je również w parowarze, jednak nie polecam gotowania jednocześnie na wszystkich piętrach - po pierwsze parują się nierówno
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne(...)ulubiony dżem W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia
Czerwona PorzeczkaTłusty Czwartek racuchy drożdżowe muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom(...)żadnym razie nie dać jej za dużo i aby była to mąka jakościowa. Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TU . Inne przepisy na placuszki są TUTAJ. Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis: Składniki na ok. 20 racuchów: Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 200 ml mleka w temperaturze
Kuchnia Łukaszamartwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką(...)Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć i zarumieni się w ciągu 45 sekund - 1 minuty , to znaczy, że jest ok. Możesz również usmażyć paczki we frytkownicy, wtedy temperatura będzie cały
Słodko-Słony Świat Ilonyminut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką(...)zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym
Ostra na Słodkoszczypta wanilii 200ml.ciepłego mleka Wykonanie W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić na chwilę. W rondelku rozpuścić masło. Jajko rozbełtać z cukrem i solą ,oraz z wanilią. Roztwór drożdżowy połączyć z jedna szklanka mąki i dokładnie wymieszać . Mieszankę jajeczna połączyć z mieszanka drożdżowa i ponownie wszystko wymieszać łyżką ,lub mikserem. Do tak powstałej masy dosypywać porcjami resztę pozostałej przesianej
w mojej kuchnidodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę z soczewicą (10 min) do gotujących się warzyw składników, wrzucamy pokrojone(...)grzyby shitake (gotujemy 5 min) do ugotowanych składników dodajemy przyprawy oraz płatki drożdżowe, całość dokładnie miksujemy
healthy dreamsrazem...Dzięki uprzejmości Młynomag dostałam spory zapas różnych mąk..do tej pory nie miałam do czynienia z mąką tejże firmy, więc od razu zakasałam rękawy i zagniotłam ciasto drożdżowe..zrobiłam bułeczki drożdżowe z mąki tortowej, w sumie wg producenta lepiej do wypieków nadaje się mąka luksusowa [ jeszcze przyjdzie czas na wypieki i z tej mąki]..Ciasto pięknie się zagniatało, było
Moje domowe kucharzeniepodanych składników wychodzą aż trzy rolady więc spokojnie część można zamrozić, a po rozmrożeniu jest równie pyszny jak i przed ! Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 180 ml letniego mleka 150 g roztopionego masła 6 żółtek 45 g drożdży 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli Z drożdży, 50 ml mleka, 1 łyżki(...)jedynie zalać go wrzątkiem i po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 m, na każdy z nich wykładamy 1/3 maku i zawijamy roladę. Każdą roladę zawijamy
Słodka Kraina WypiekówIdealne do podjadania, w sam raz na jeden kęs. No, może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże
WielopokoleniowoNowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego(...)mnie suche smakują najbardziej. No to co? namówiłam kogoś na upieczenie? Racuchy drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielubię herbaty, serio, jedynie zimną jestem w stanie ją przełknąć. Ale trzeba ją czymś zagryźć, wiadomo, a wg mnie idealnie do tego nadają się ciasta drożdżowe. To dzisiejsze jest półsłodkie, a nawet mniej i podkręcone cynamonem oraz gałką muszkatołową. Trzeba na nie uważać, bo można się zapomnieć w odrywaniu tych kuleczek. Składnik na tortownicę 22 cm: 500 g mąki pszennej(...)Dodaj do mąki z olejem mleko w proszku i sól. Dobrze wymieszaj. Dołóż do mącznej mieszani obudzone drożdże i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Pomagaj sobie na początku łyżką (do drożdżowych zawsze używam drewnianej, bo zimna łyżka czasami może zaszkodzić drożdżom, tak sobie ubzdurałam), po co się od razu babrać. Nie ma to co, trzeba łapki ubrudzić i zagnieść gładkie, elastyczne
greenscarfIdealne do podjadania, w sam raz na jeden kęs. No, może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże
Wielopokoleniowo