drożdżowe - 16813 przepisów (strona:199/1121)

Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 157

urodziny! :) Dlatego ja, w symbolicznym geście, piekę z tej okazji bułeczki po brzegi wypełnione najlepszymi życzeniami, pochodzące z miasta, w którym się urodził. Za ojca tych mleczno-maślanych bułeczek drożdżowych uważa się osiemnastowiecznego angielskiego lekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach(...)drożdże. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. 3. Do miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI 239

Domowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chlebki naan a'la pizzerinki 161

Kolejny pomysł "wymieciony" spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu.  Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne.  Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D W kolejce do napisania czeka(...)sosami. Sposób przygotowania tradycyjny: Wodę, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli

Kuchnia w czekoladzie
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 153

marcepan …tylko porzeczki się trochę przebijają to efekt smakowy jest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych

Wanilia i Kardamon
PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 138

kubka jagód rozdziela dla Nas, miesza ze śmietaną i cukrem. Ale to był szał! Ale to był smak... A wszytko wraca, jak żywe, a minęło ponad 25 lat!  DROŻDŻOWE JAGODZIANKI: składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 180 ml mleka 3.2% - 2 jajka wiejskie - 1 żółtko - 125 g masła stopionego w rondelku - 1/2 szklanki cukru(...)miękkie i elastyczne. Pamiętaj jajko, jajkowi nie równe, więc jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt tępe- dodaj 2-3 łyżki mleka.  Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione. Jeśli wyrabiasz ciasto tak, jak ja, ręcznie, powinnaś wyrabiać je minimum 20 minut. Jedyny plus jest taki, że spalisz przy tym dużo kalorii, więc będzie można

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z serem i jagodami 153

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne bułeczki drożdżowe. Normalnie powiedziałabym jagodzianki, ale nie ma w nich tylko jagód. Mamy również to co tygryski lubią, czyli ser biały, w tym wydaniu wymieszany z jagodami. Drożdżówki piekłam na samym początku jagodowego sezonu, stąd braki w jagodach Ponieważ bułeczki miały „iść” do ludzi, jako podziękowanie, musiały być upieczone ze sprawdzonego przepisu(...)chciałam, ani nie miałam zbytnio czasu na eksperymenty. Postawiłam na sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe, z tradycyjnych jagodzianek . Bułeczki wyszły rewelacyjne, jak zawsze Ser biały doskonale współgrał z jagodami. Zachęcam Was do mieszania nadzienia. Doskonale sprawdzi się również ser z malinami czy brzoskwiniami jak również nadzienie w postaci malin czy jagód, lub jagód czy jabłek. Nie musimy ograniczać się

Mieszam w Garnku
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 123

Sezon na truskawki dobiega końca, dlatego dzisiaj  zapraszam na ostatnie ciasto z truskawkami. Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut   Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego(...)Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki. Ciasto

Różne smaki w kuchni
Drożdżówki z serkiem, borówkami i białą czekoladą 182

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną piknikową przekąskę to te drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik?  Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto(...)drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 100 g cukru pudru jajko 90 g margaryny Optima Omega 3 200 ml mleka Serek: 350 g twarożku naturalnego kremowego łyżka cukru pudru łyżeczka esencji waniliowej 2 żółtka   30 g budyniu waniliowego 15 dag jagód tabliczka białej czekolady   Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać

Smakołyki Asi
Drożdżowe z kokosową kruszonką. 224

Drożdżowe wypieki najbardziej lubię robić latem.Temperatury u mnie dochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około

Ladylaura.
Słodkie środy - Babka drożdżowa z kruszonką 216

Dziś wypiek, który bardzo często gości w moim domu. Najczęściej jest to jednak wielka blacha z dodatkiem owoców, a dziś w formie babki z kruszonką. Takie suche ciasto drożdżowe smakuje nawet po kilku dniach posmarowane masłem i podane ze szklanką ciepłego mleka. Przepis jest na dwie małe babki, ale są one tak dobre i tak szybko znikają, że nie opłaca(...)się robić tylko jednej. Babka drożdżowa z kruszonką Składniki: Ciasto: 50 g świeżych drożdży 3 jajka 120 ml oleju 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki  Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki mąki Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki na ciasto, ponieważ będziemy je po kolei wsypywać do miski. Zaczynamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni 174

Naleśniki puszyste bo drożdżowe, magiczny smak, a dodatek miodu nadaje im dodatkowych walorów smakowych. Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni. Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie. Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie. Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z budyniem,borówkami i kokosową kruszonką 187

Naszła mnie ochota na drożdżówki z budyniem więc upiekłam. Dla mnie najlepsze  ciasto drożdżowe to takie wyjęte prosto z piekarnika,lekko przestudzone. Uwielbiam też zapach ciasta unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia, wtedy apetyt na nie podkręca się jeszcze bardziej. Do drożdżówek dodałam też borówki i fajnie uzupełniły się smakowo z budyniem. Borówki kupne,jeszcze nie moje(...)drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową

Kolorowa kuchnia Elki
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 304

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie  tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych(...)nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce). Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki 30% 5 żółtek (lub 2 duże jajka) 4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru 125 g roztopionego, letniego masła 1 słoiczek dżemu agrestowego 1 jajko

Rozpustne gotowanie
Rabarbarowe róże 174

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu  wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z rabarbarem 218

Rabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka(...)godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące). Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania