drożdżowe - 16813 przepisów (strona:196/1121)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 230

przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 217

wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza(...)Polecam tym, którzy nie wierzą we własne możliwości piekarnicze, osobom, którym nigdy nie wychodzą wypieki drożdżowe. To przepis, od którego warto zacząć swoją „chlebową przygodę”. Nie wymaga ani umiejętności, ani specjalnego sprzętu. Jedynym wymogiem jest garnek rzymski. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to prawdziwy cud bez zagniatania. Chleb jest porowaty, wilgotny, mięciutki wewnątrz, z chrupiacą skórką i… już

mojewypiekiinietylko
Ciasto Trzech Króli 171

rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe. Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D Koniecznie wypróbujcie ten wypiek, naprawdę warto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 op drożdży instant szczypta soli 80 g cukru

Smakołyki Asi
Placek do barszczu z pieczarkami 260

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać. CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki mleka 1 szczypta cukru 1/2 szklanki śmietany 2 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego Sem Co NADZIENIE(...)minut w 180 *C. Placek pokroić jak całkiem wystygnie. Im drobniej pokrojone(zmielone) pieczarki, tym mniej ich wypada podczas krojenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Ciasta drożdżowe , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Przystawki i przekąski Tagged: drożdże , grzyby leśne , pieczarki

https:KKuchniaMniam
Makowiec zawijany, strucla z makiem 224

wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Czemu? Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Smaczne to to i owszem, było Ale wyglądać, no nie oszukujmy się, nie wyglądało ładnie(...)u0107. Je\u015bli trzeba, doda\u0107 dodatkow\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 wody.\r","\r","Polukrowa\u0107 ostygni\u0119te makowce."]} Drukuj Makowiec zawijany, strucla z makiem Składniki Masa makowa Ciasto drożdżowe 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki

Mieszam w Garnku
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem 95

Kiedy ciasto wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min. 7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)Upieczone ciasto wystudzić. Artykuł Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
makowiec zaplatany 169

składniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 ml mleka 1 żółtko 15 g drożdży 50 g masła 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: W rondelku podgrzewamy na małym ogniu masło z mlekiem, do chwili rozpuszczenia się masła. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki. Dodajemy rozpuszczone masło w mleku i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja wyrabiam(...)przy pomocy Thermomixa, można również wyrobić przy pomocy innego robota kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Wigilijne knysze do barszczu 182

farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 jaja

MamaOskarka
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 160

porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie pasuje sosik czosnkowy. Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę(...)zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą kebab. Wymieszać mięso dokładnie w przyprawach

Kuchnia Pokoleń
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 131

makowiec, szczerze powiedziawszy, to chyba nigdy sama w domu nie robiłam makowca, zawsze albo piekłam go z mamą na Święta, albo pomagałam mojemu Lubemu, który to jest mistrzem ciasta drożdżowego. Skutecznie zniechęcało mnie też wiele pracy przy tym cieście, ale pomysł na TEGO makowca, pojawił mi się w głowie, czytając o konkursie #olejkonwenanse. I tak zrobiłam dosłownie! Darowałam sobie wszystkie(...)orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Przekąski imprezowe dla wybrednych 363

smaku osobom o pikantnym lub łagodnym podniebieniu. Ja w zależności od nastroju - lubię delikatny lub ostry smak ketchupu. A Ty co wybierasz? 😀 #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki: ciasto drożdżowe 2,5 szklanki mąki pszennej (310 g) 1 szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) zioła prowansalskie(...)angielskie, sól, pieprz i ostrą paprykę). Wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż do miękkości kapusty. Farsz ostudzić i ewentualnie odcedzić z soku. Następnie przygotować ciasto drożdżowe : do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. Następnie do suchych składników dodać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki lekko wymieszać

Ugotować
Saffransbullar z żurawiną, białą czekoladą i migdałami 197

ciastach. Do wyboru do koloru! Ja wybrałam żółty, do tego trochę bieli i czerwieni...a to wszystko o zapachu skandynawskiej zimy, czyli szafranu i kardamonu. W mięciutkiej otoczce z drożdżowego ciasta rozpływają się kawałki białej czekolady, chrupią migdałowe płatki i zalewa słodyczą żurawina :) Zawijanie tych szwedzkich bułeczek to niezwykle relaksujące zajęcie i możecie zrobić to na tysiące różnych sposobów, chociaż(...)40min. do wyrośnięcia. 5. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na kształt sporego prostokąta. 6. Masło rozpuść razem z cukrem i dosyp kardamon- posmaruj drożdżowy prostokąt. 7. Rozsyp równomiernie po całym cieście płatki migdałów, posiekaną czekoladę i żurawinę. 8. Formuj bułeczki według tego filmiku:  Jak zapleść bułeczki koszyczki 9. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową... 199

margarynę z mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone(...)rozpuścić z 2 łyżkami śmietany (można stopić czekoladę gorzką lub mleczną i też dodać smietanę, polewa nie kruszy się), od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić - pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowa gwiazda. Nie tylko na Święta 169

zmienię, z pewnością będę tęsknić za kolegami. W poniedziałek, przed wyjściem z pracy, Lisbeth pokazała mi gazetę, którą kupiła. Był tam przepis, który wyjątkowo przypadł jej do gustu - drożdżowa gwiazda z nadzieniem żurawinowym. Mmm , pomyślałam, to coś zdecydowanie dla mnie . Później, gdy poszłam się przebrać, w szafce znalazłam ksero rzeczonego przepisu. Na wyjątkowo grzeczne podziękowanie Lisbeth splotła palce i stwierdziła(...)przepadam, i wydaje mi się, że z takim kremem będzie jeszcze lepsza. Przepis na ciasto i sposób jego złożenia pochodzi z Julehefte , nr 46/2017, świątecznego dodatku do Familie Journal . Drożdżowa gwiazda z kremem kakaowo-cynamonowym Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) 75 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 154

Uwielbiam domowe wypieki drożdżowe, nie tylko za smak i i zapach, ale to najzdrowsze słodkości jakie możesz przygotować w domowym zaciszu. O tej porze roku dodatek dyni narzuca się sam, a ponieważ chlebki i chałki gościły już na blogu dziś zapraszam na dyniową drożdżówkę z makowym nadzieniem. Pycha, to trzeba koniecznie skosztować! Składniki na ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej(...)mój patent. Na płycie ceramicznej układam kratkę do studzenia wypieków, na kratce zamrożone kawałki chałki i nastawiam bardzo niską moc. Za około 5-10 minut mam świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe jak z piekarnika. Tak samo rozmrażam wszystkie bułeczki, są chrupiące i pyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania