drożdżowe - 16813 przepisów (strona:196/1121)

Wegańskie drożdżówki z domowym budyniem 192

Mimo tak wielu rodzajów ciast i ciasteczek moje Miśki zawsze zapytane chcą drożdżowego ciasta. Uświadomiłam sobie, że nie robiłam nigdy zwykłych drożdżówek z budyniem, więc oto i one, i tak jak wczoraj jeszcze ciepłe Składniki na 8 sztuk: ciasto: 600 g mąki 100 g cukru szczypta soli 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka sojowego! (tylko to się nadaje(...)wegańskiego ciasta drożdżowego) 2 banan 100 ml oleju roślinnego Przygotowanie ciasta: Obudź drożdże, czyli doprowadź mleko do minimum temp. pokojowej lub podgrzej je do max 40 C. Dodaj w łyżki cukru, i pokruszone drożdże, wymieszaj do czasu aż drożdże się rozpuszczą i odstaw ma 15-20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (takie, gdzie nie będzie przewiewów). Mąkę przesiej nawet

greenscarf
Wegańskie curry z dynią :) 200

oczyszczeniu)  1 duża cebula 3 ząbki czosnku  plaster imbiru  2 łyżki oleju kokosowego (Targroch) 250 ml wody  300 ml mleka kokosowego  2 łyżki płatków drożdżowych (Targroch)  sól i przyprawy: curry (1 łyżka), kurkuma (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), chilli (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), pieprz czarny (1/3 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, czosnek(...)małym ogniu przez ok. 45 minut, aż dynia będzie miękka.  W międzyczasie ugotuj ryż w 400 ml wody.  Kiedy dynia będzie już miękka dodaj ugotowany ryż, płatki drożdżowe oraz wlej mleko kokosowe. Gotuj na pełnym ogniu, co chwilę mieszając jeszcze przez 10-15 minut

Zdrowie na języku :P
ciasto drożdżowe ze śliwkami 172

Jesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest

Gotowanie z pasją
Bułki drożdżowe z serem i owocami 252

Smaczne i proste w zrobieniu bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami. Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...   Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Zupa ziemniaczana z soczewicą 170

cebule 5 ząbków czosnku 3 średnie marchewki 1/4 małej główki kapusty 1 szklanka surowej soczewicy czerwonej 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6 szklanek wody 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych szpinak lub jarmuż (świeży lub mrożony) płatki chilli (opcjonalnie) sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki (jak do frytek), marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki(...)wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę i wodę. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy przez kilka minut – dzięki temu te warzywka będą pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu wrzucacie je wcześniej. Ja zwykle dodaję też szpinak

Lamarida.pl
KWIATKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE 203

Ponieważ baaardzo często piekę drożdżowe bułeczki, które cała moja rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie.  Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków  😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka =  💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej

Walijskie Pichcenie
Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 210

Październik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas  dyniowego puree  zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto:  500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży  3 łyżki ciepłego mleka(...)łyżką cukru,odstawić na kilka minut by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać szczyptę soli i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,na koniec dodać puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Odlać szklankę mleka, resztę

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 155

Ciasto drożdżowe piekę zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za oknem, powiem Wam szczerze  nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta drożdżowego zawsze…mogłabym je zagniatać codziennie i chyba ono lubi mnie z wzajemnością, bo zawsze wychodzi mi mięciutkie i puszyste, ślimaczki z konfiturą pomarańczową są pyszne, odrywane po kawałku z blaszki

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z wiśniami 153

Uwielbiam ciasta drożdżowe nawet suche bez owoców, do herbaty są znakomite. To dzisiejsze rosło jak szalone, i zrobił się z niego kapelusz z wiśniami. Przez ten kapelusz to prawie wiśni nie widać ale nadają one ciastu aromatu i smaku. Polecam upieczcie taki drożdżowiec a buzie będą się śmiały. Ciasto drożdżowe z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Brukselka pieczona 152

próbując brukselkę po raz pierwszy trzeba zachować otwarty umysł… a raczej kubki smakowe. Mnie bardzo smakuje i polecam ją wypróbować! Składniki: świeża brukselka sól himalajska pieprz czarny mielony płatki drożdżowe płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Brukselkę dokładnie myjemy i osuszamy usuwając twarde zewnętrzne liście. W zależności od wielkości można przekroić je na pół. Układamy(...)brukselkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Solimy, pieprzymy i hojnie posypujemy płatkami drożdżowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, na zimno, z płatkami chilli lub bez – jak kto woli Smacznego! Artykuł Brukselka pieczona pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Domowa chałka-trzy kolory. 159

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 5 dag masła

Izabelawkuchni
Dzień cynamonowej bułeczki 157

domu bardzo lubimy te bułeczki. Dzisiaj zapraszam jednak na nowy przepis…Przepis zbytnio się nie różni od wcześniejszych, ale bułeczki różnią się kształtem. Bardzo lubię piec drożdżowe w ten sposób. Bułeczki są dekoracyjne pachną i smakują cynamonem i kardamonem. Zazwyczaj dodaję kardamon do ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać kardamon do nadzienia razem z cynamonem. Moje ulubione korzenne przyprawy(...)Cynamonowe bułeczki wyrastają szybko i jak to bywa z drożdżowym rosną jak chcą. Za nim włożyłam je do piekarnika wszystkie były w miarę równe, a potem w trakcie pieczenia zaczęły się rozrastać i pękać w szwach niczym Hulk. Wyszły prawdziwe ślimaczki. Upiekłam cynamonki z jednej porcji. Moje dziecko stwierdziło, że to stanowczo za mało, więc upiekłam zaraz następne. Te bułeczki

codojedzenia
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 205

przepisu wychodzi ok 25 sporej wielkości rogali. Naprawdę warto raz do roku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam na przepis... Składniki na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka Składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej 400 ml ciepłego mleka 100 g cukru(...)minut, aż ciasto będzie zwarte i jędrne. Na stolnicy wysypać mąkę, ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Zamrożone wcześniej masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć

Trufelkowo
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę 215

syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z dżemem 180

Pyszne serca drożdżowe z dżemem, które na pewno zaspokoją apetyty łasuchów. Potrzebujemy ciasto drożdżowe,prawie takie samo jak na bułki maślane...  1 kg mąki 450, 1 szkl. mleka, 50 g drożdży, 150 g masła, 4 jajka, 1 szkl. cukru, szczyptę soli. Dodatkowo musimy przygotować z dwa rodzaje dżemu, jajko do smarowania, ... Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem żeby

chleba naszego