drożdżowe - 16813 przepisów (strona:189/1121)

Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe 120

Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy zmniejszyć składniki o połowę.     Składniki: 50g świeżych drożdży 1,3kg mąki 500ml mleka 250g masła 6 jajek 1/2 szklanki cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: Dżem(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżówka z marcepanem i pistacjami 132

Tydzień po Świętach, to pora dodać przepis na drożdżowy warkocz z marcepanem i pistacjami, który gościł w tym roku na naszym wielkanocnym stole. Oczywiście taką pyszną drożdżówkę można przygotować na co dzień nie tylko od święta, do czego serdecznie was zachęcamy. Przepis: Produkty: Na ciasto: 250ml mleka 20g świeżych drożdży 75g cukru 500g mąki typ 550 1 jajko sól(...)dodać do mleka z drożdżami. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wyrabiamy. My używamy miksera do wyrabiania ciasta. Jak zawsze w przypadku ciasta drożdżowego musi ono odchodzić od rąk (śmigła miksera), jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste, mleka. Ciasto musi się dość długo wyrabiać, my zostawiamy mikser na wysokich obrotach na około

KasiaiKrzysiu.pl
Hot cross buns z żurawiną 166

Niepozorne, drożdżowe bułeczki wywodzące się z XVIII -wiecznej Anglii pełne korzennego aromatu i wypełnione suszonymi owocami są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu(...)letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem. 2. Do miski wsyp mąkę, przyprawy, skórkę otartą z cytryny, sól i żurawinę - wymieszaj. 3. Wlej do miski z mąką zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto. 4. Dodaj jajko i masło - zagniataj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. 5. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40min. do wyrośnięcia. 6. Wyrośnięte ciasto zagnieć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową 170

garść rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto ma konsystencje luźną, coś jak na racuchy drożdżowe. 3. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 4. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na około 30 minut(...)zdarzyć że będzie trzeba więcej jej dodać ) 6. Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała. Smacznego !!! Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową

Gotowanie...to proste !
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 110

łyżeczka (5 ml) soli 1/2 szklanki (120 ml) ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika 1/2 szklanki (120 ml) pestek dyni 1/2 szklanki (120 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) ziarna słonecznika i czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie: Przepis jest prosty, chociaż tego chleba nie pieczemy, gdy nam zabraknie pieczywa. Bo potrzebuje on fermentować,a to zajmuje trochę czasu(...)zauważyłam wpływu na jakość chleba. Moim zdaniem kilka godzin fermentowania w zupełności wystarczy. Zatem po upływie kilku godzin, dodajemy sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane oraz płatki drożdżowe. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy czarnuszka i ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut

Lamarida.pl
Babka drożdżowa nadziana rodzynkami 137

Babka to wypiek obowiązkowy na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość.  Składniki na dwie(...)sobą wymieszać. Następnie wlać jajka. Ciasto wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy (np. mikserem - około 7-10 minut). Na sam koniec wlać roztopione masło i całość ponownie wyrobić. Ciasto drożdżowe musi wchłonąć masło. Ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Drugie wyrabianie trwało u mnie 10 minut (za pomocą miksera kuchennego). Gotowe ciasto musi być miękkie i sprężyste. Do ciasta dodać rodzynki

Ugotować
Strucla drożdżowa z serem. 121

Propozycja na weekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś, bo po drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)łyżeczkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Jajko i żółtka ubić z pozostałym cukrem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn drożdżowy i olej. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki

Agusiowe smakołyki
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 176

Udaje się zawsze! Dlatego przepis polecam tym mniej wprawionym w drożdżowych wypiekach 😎 Nie wymaga przygotowania rozczynu i mozolnego wyrastania. Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski, odstawia na min 3 godziny, a potem miesza do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką(...)ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Kruszonka - przepis  tutaj Wykonanie:  Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć

Walijskie Pichcenie
Racuchy drożdżowe kakaowe 122

Racuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe

Zasmakuj Kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE ZAWIJANE Z MARMOLADĄ 174

Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Dawno już nie piekłam, więc najwyższa pora to zmienić. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu, uwielbiam jeść ją jeszcze ciepłą świeżo po upieczeniu, do tego szklanka mleka lub kakao... pycha :) Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak jest to czas, kiedy ciasto samo rośnie a my możemy w tym czasie

Zrób to smacznie
Bananowe drożdżowe rogaliki 106

pysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga  Candy Company  a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant

Moje domowe kucharzenie
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 166

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem

Kuchnia MagdaLeny
Rogale czarno - białe ( czeko - kokos ) 112

dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję                plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : - 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować

Przepisy Mikołaja
Domowa beza Pavlova 199

Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe z jabłkami 124

Klasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :) 1,5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki mleka szklanka maślanki lub kefiru łyżka masła jajko 2 duże kwaśne jabłka olej rzepakowy do smażenia Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy(...)wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania