Ciasto drożdżowe często „za mną chodzi”, mogłabym je jeść codziennie Zatem tym razem drożdżówki z twarogiem. Delikatne ciasto drożdżowe i twaróg, to rewelacyjne połączenie. Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki
Słodki sentymentDrożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:) Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie
Obiad gotowySzarlotka krucho-drożdżowa, to ulubione jesienno-zimowe ciasto mojej rodzinki. Odkąd trafiłam na ten przepis, bywa u nas dość często i ciągle go mało... Ma cudny, lekko drożdżowy posmak, jest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne To ciasto z typu tych niestarzejących się, każdego dnia jest równie pyszne, może nawet smakuje lepiej, w miarę
Smaczne Zdrowepszennej 2 małe jajka 300ml letniego mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka cukru olej do głębokiego smażenia cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. Przygotuj zaczyn drożdżowy - rozpuść drożdże w letnim mleku z cukrem. 2. Do zaczynu dodaj ekstrakt z wanilii - wymieszaj. 3. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej w niego zaczyn(...)drożdżowy - wymieszaj na jednolitą masę. 4. Oddziel żółtka od białek. 5. Żółtka dodaj do ciasta i dokładnie połącz. 6. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Odstaw do wyrastania na 45min. 8. W garnku rozgrzej olej i kładź łyżką porcje ciasta, zagarniając od brzegów miski. 9. Smaż racuchy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna
Kuchnia MagdaLenymieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe ś niadanie. Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą . Mi ł ej soboty! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dalle girelle di pasta brioche con cioccolato. Morbide oltre che soffici(...)buon pane dolce e delle lunghe lievitazioni Vi propongo anche la ricetta per g irelle con confettura di fragole . Buon appetito! SKŁADNIKI (na ok. 14 sztuk) Ciasto drożdżowe 350 g mąki pszennej 45 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 g soli (1 ł y ż eczka) 30 g cukru
La grande e la piccola cuocaBardzo lubię drożdżowe wypieki przygotowane na zaczynie poolish. Co to jest zaczyn Poolish? Dla przypomnienia, termin pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez… polskich piekarzy. Zaczyn ten to fermentowana przez 6 – 12 godzin mąka z wodą i drożdżami, następnie dodawana do końcowego wyrabiania ciasta. Taki długi czas fermentacji(...)zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego. Dobrej jakości herbatę matcha możemy zakupić w herbaciarniach, w większych sklepach lub w sieci m.in. w Kuchnie Świata
Tajemnice SmakuPonad 100 letni przepis wyśmienitej kuchni lwowskiej. Ten przepis kultywowany przez nasze babcie nie stracił nic na swoich walorach smakowych. Pulchne, miękkie, delikatne naleśniki drożdżowe z dżemem wiśniowym i morelowym to idealny deser, pyszny obiad czy śniadanie. Naleśniki drożdżowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebezglutenowy makaron pipette Incola ) – 2 średnie marchewki – 125ml bulionu warzywnego (125ml wody + 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) – 65g nerkowców (lub masła z nerkowców) – 25g płatków drożdżowych – 1/2 łyżki margaryny wegańskiej lub oleju kokosowego – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki czosnku suszonego – 1/4 łyżeczki papryki wędzonej – 1/4 łyżeczki cebuli suszonej – pieprz Makaron(...)instrukcją na opakowaniu. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Marchewkę pokrojoną w kostkę, bulion, namoczone i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, margarynę lub olej oraz przyprawy umieszczamy w misie blendera i dokładnie blendujemy na gładki sos. Makaron łączymy z sosem i podajemy. Smacznego! Artykuł Wegański Mac&Cheese – makaron
Be Fit Be StrongBajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu zyskują twardą i chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli lubicie wczesne pobudki, ciasto na bajgle możecie przygotować wieczorem. Wtedy wkładamy je do miski, przykrywamy i trzymamy(...)łyżki cukru DODATKOWO 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu białego i/lub czarnego Wykonanie Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy olej. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 10 minut
Tajemnice SmakuPrzepis na mini pączki w cukrze . Tym razem polecam Wam mój przepis na delikatne, małe, puszyste pączki mini. Te pączki są drożdżowe, tylko że małe i bez nadzienia, obtoczone na gorąco w cukrze z cynamonem. Mini pączki cynamonowe, małe, na drugi dzień wciąż były świeże. Polecam zróbcie je na karnawał, na Tłusty Czwartek i na co dzień, bo nie wymagają(...)najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini . lub oponki serowe z lukrem. Składniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 7 g drożdży instant 2 żółtka 3 łyżki cukru 40 g masła roztopionego 1 łyżka rumu szklanka o poj. 250 ml Olej rzepakowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatni dzień roku i ostatni przepis w tym roku :) Wczoraj, zrobiłam te drożdżowe ślimaczki, dziś tylko podgrzeje w piekarniku i będą na wieczór. Po podgrzaniu, są równie pyszne i miękkie. Można je też zamrażać i odgrzewać. Robię to ciasto już od lat. Przeważnie robię z niego paszteciki. Kiedyś, zabrakło mi farszu i zrobiłam z jednej części, takie właśnie(...)salami 1 puszka tuńczyka keczup (miałam swojski) Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć
Agusiowe smakołyki