drożdżowe - 16813 przepisów (strona:178/1121)

CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ-pyszna i puszysta+FILM 85

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową z kruszonką. Któż z nas nie lubi jeszcze ciepłej chałki z dżemem czy po prostu samej z kubkiem mleka czy kawki.  Z tych proporcji wyjdą Wam 2 duże chałki.  Zapraszam Was też na film gdzie zobaczycie jak zrobić chałkę oraz jak ją zawijać.  SKŁADNIKI  -500g mąki(...)mojej kuchni zawitał nowy sprzęt-robot planetarny Ariette Classica.  Jest to świetny robot za niewielką cenę. Bardzo mocny, mega się cieszę, bo teraz będę mogła robić ciasta drożdżowe i chlebowe bez męczącego wyrabiania ciasta-on zrobi to za mnie :)  Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym robocie, zapraszam na moją recenzję.   recenzja i opis robota Ariette

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Słodkie bułki drożdżowe 86

Słodkie bułki drożdżowe Delikatne maślane bułeczki z dżemem i kruszonką. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 100g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 16g cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy lub powidła do nadziania 4 łyżki mleka cukier puder do posypania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki(...)posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Słodkie bułki drożdżowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie 72

Drożdżowe buchty z pieczonymi śliwkami Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami. Bułki te możemy oczywiście nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie a śliwek mogę teraz dodać tyle

Tajemnice Smaku
Rogaliki z mozzarellą i pesto z czosnku niedźwiedziego 96

pewnie udostępnię je tak na IG jak i tutaj. Ale wracając- zaczęłam od łatwego przepisu, który możecie przygotować jako dodatek do śniadania, obiadu a nawet kolacji. Proste rogaliki drożdżowe wypełnione czosnkowym pesto (za które dziękuję koleżance Męża) i mozzarellą. Sami widzicie, nic wiele... a efekt zadowalający :)  Składniki na 8 rogali Ciasto: 350g mąki (użyłam takiej do wypieków drożdżowych) 150ml

Kuchnia w czekoladzie
CEBULARZYKI 114

listę produktów tradycyjnych  i są chronione prawem Unii Europejskiej  jako produkt regionalny. Przepis, który Wam podaję, jest bardzo prosty i myślę, że nie zrobi trudności osobom "drożdżowym", bo jak wiadomo z drożdżami trzeba się lubić :-) .  Składniki na ciasto: 300 g mąki  20 g świeżych drożdży     1/2 szklanki ciepłego mleka  1 jajko(...)ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.  Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, jajko, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić.  Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i odrywać małe części ciasta

pieprzny smaczek
Ka’ak – libański drożdżowy chleb uliczny w kształcie torebki 73

Drożdżowe chlebki z sezamem W sierpniowej piekarni Amber kulinarna wycieczka do Libanu. Właściwie do Bejrutu, gdzie wypieka się tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ze względu na swój kształt ka’ak jest również nazywany chlebem(...)sezamu do posypania Wykonanie Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.   Do miski miksera wsypujemy mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. W razie potrzeby możemy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie

Tajemnice Smaku
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 126

mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach(...)powstawały grudki (mniejsze i większe). Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut. Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Jagodzianki- najlepszy przepis Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z truskawkami

Zrób to smacznie
Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem 135

Dziś mam dla Was propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację. Są to drożdżowe batony z kiełbasą, serem i łagodnym chutneyem. Zazwyczaj chutney jada się na zimno, ale ja postanowiłam ten stereotyp złamać i wykorzystać go na ciepło. Użyłam łagodnego , bo miałam obawy co do ostrości. Batony jadła moja wnusia, więc nie chciałam, aby były za ostre. Wpis powstał przy współpracy(...)dwóch wielkościach słoików. Tak więc, dla każdego coś dobrego. Dodatkowo miłym zaskoczeniem dla mnie było zapakowanie słoiczków. Taka paczuszka idealnie nada się na prezent dla wielbicieli takich smaków. Polecam. Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem

Ewa w kuchni
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami 97

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około 3 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe   Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe, wytrawne bułeczki z pesto bazyliowym. 81

Ciasto drożdżowe uwielbiam i przygotowuje je pod wieloma postaciami. Tym razem na wytrawnie z domowym  pesto bazyliowym.  Zapraszam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 30 g masła ok pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać z miodem, nie gotować. Do miski przesiać mąkę(...)Składniki na pesto; 1 szklanka liści bazylii pół szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku ok 50 ml oliwy lub więcej 3-4 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)   Przygotowanie pesto; Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba dolewamy oliwy.   Ciasto wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Jagodzianki 83

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:) Składniki: 500g mąki(...)drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, cukier i jajko a następnie mleko z drożdżami. Wyrabiamy cisto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem do ciasta drożdżowego, stopniowo wlewając rozpuszczony tłuszcz. Kiedy składniki dobrze się połączyły, wysypujemy na blat 2 łyżki mąki i ciasto. Chwilkę wyrabiamy ciasto ręcznie obtaczając je mąką z blatu, a następnie odstawiamy

Do Garów!
Maślane bułeczki z kruszonką i owocami 142

Maślane bułeczki z kruszonką i owocami  Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką to pyszny polski klasyk na słodki podwieczorek. Takie mleczne bułeczki z owocami są proste i pyszne, smakują dorosłym i dzieciom. Zobaczcie przygotowanie bułeczek krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Bułeczki maślane z kruszonką i owocami w środku  można(...)może wyciec z bułeczek podczas pieczenia.  Jeśli chcecie, bułeczki maślane z kruszonką możecie przygotować z użyciem jogurtu naturalnego - dzięki niemu będą wilgotniejsze i dłużej zachowają świeżość. Domowe bułeczki drożdżowe są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli część zostanie Wam na drugi dzień, warto szczelnie je zakryć i przechować w lodówce, wtedy nie czerstwieją tak szybko. Bułeczki mleczne można też oczywiście

Lekcje w kuchni
Maroko - Baghrir, czyli drożdżowe naleśniki z semoliny 101

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich naleśników. Na blogu znaleźć można przepisy na  drożdżowe naleśniki ze Spreewaldu ,  ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem ,  węgierskie palacsinty z wiśniami i makiem  czy  naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów z Beninu . Tym razem przyszedł czas na marokańskie drożdżowe naleśniki z semoliny, czyli baghrir.  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich

Roślinożerni urlopowicze

Proponowane wyszukiwania