ręki dostałam. Od razu ruszyłam w faworkowe szaleństwo. I wierzcie mi lub nie, że w przeciągu 30 minut powstały dwie ogromne patery, wypełnione po brzegi cudnymi, mięciutkimi, przepysznymi, drożdżowymi faworkami. Szaleństwo… Taki tłusty czwartek to ja rozumiem. Bardzo Wam polecam. Składniki: 0,5 kostki masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 6 jaj 60 g drożdży 375 ml letniego(...)posypanych cukrem pudrem faworków możecie śmiało zamrozić. Przed poczęstunkiem zamrożone należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i po kilku minutach są pyszne, świeżutkie, jakby dopiero co smażone. The post Faworki Drożdżowe bez Wyrastania appeared first on Made
Made By Mom And SonKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej
ciastkarnia na kruchym spodzieJeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą. Rozpuścić masło lub margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami
Na słodko lub wytrawnieCoś dla tych, którzy nie potrafią piec, a upieczenie ciasta drożdżowego wydaje się czarną magią. BEZ ZAGNIATANIA, DLA LENIWYCH i NIEWTAJEMNICZONYCH. Ponieważ kolega poprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi(...)strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie dodatkowo owoce (dałam 3 pokrojone w słupki jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko 3. na dno naczynia wlewamy ciepłe mleko 4 Drożdże kruszymy
Na słodko lub wytrawnieJuż dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki
Na słodko lub wytrawnieJeżeli nie wiecie co zrobić z nadmiarem białek, to polecam ten placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam owoców, ale następnym razem ( bo na pewno do niego wrócę) dam dwa razy tyle. Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby(...)drożdżami, jeżeli świeże należy dodać do mąki gotowy zaczyn, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę połączyć z zagniecionym ciastem drożdżowym i dalej wyrabiać już za pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około 5 minutach będzie miało odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej
Na słodko lub wytrawnieoraz pyszne orzechowe nadzienie. Jeśli wierzch pączka udekorujemy sosem karmelowym i posypiemy posiekanymi drobno orzechami włoskimi, otrzymamy pączki o bogatym smaku i niezwykle apetycznym wyglądzie. Pączki, jak większość wypieków drożdżowych, są najsmaczniejsze pierwszego lub drugiego dnia, jednakże i po tym czasie mogą nam smakować. Wystarczy podgrzać je krótko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a uzyskamy znów mięciutkie pączki. Z poniższego(...)przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła 8g drożdży 1 żółtko 5 łyżeczek cukru szczypta soli nadzienie orzechowe 60g orzechów włoskich 60ml śmietanki
Smakołyki BerenikiGruszka pieczona w drożdżowy cieście z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P Czasami
More food, love and dreamsMinipączki cynamonowe to małe, obłędnie dobre kuleczki, które zachwyciły nas swoim mocno cynamonowym smakiem. Pączuszki zostały przygotowane z ciasta drożdżowego, nie posiadają nadzienia, gdyż posypka z cukru i cynamonu nadaje im wystarczająco mocny smak. Z poniższego przepisu można przygotować około 20 sztuk. Minipączki cynamonowe Składniki: 240g mąki pszennej 100ml mleka 40g masła 10g drożdży 2,5 łyżki + 1 łyżeczka cukru(...)nadmiar tłuszczu - przygotować posypkę: drobny cukier do wypieków wymieszać z cynamonem, jeszcze ciepłe pączki obtaczać w posypce Minipączki są świetną alternatywą dla klasycznych dużych, zazwyczaj nadziewanych pączków. Samo ciasto drożdżowe nie jest mocno słodkie, wyczuwalny jest w nim aromat wanilii, natomiast główna słodycz pochodzi z posypki cynamonowej
Smakołyki BerenikiCiepła drożdżówka , kubek mleka ... i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba ! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe , to stanie się Waszym hitem. Nie dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ? Składniki: Ciasto: * około 3,5 szklanki mąki pszennej * 20 g drożdży * 3 łyżki cukru * 1 szklanki letniego mleka(...)jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
kolorowotorcikowominut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką(...)zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków. Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto(...)drożdżowe ze śliwkami (blaszka 26×26 cm) Składniki : 200 ml mleka 120 g masła 1 paczka (7 g) drożdży instant 3 jajka 150 g cukru 1/4 łyżeczki kardamonu 450 g mąki szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 350 g śliwek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach
karmelowybyło takiej możliwości, żeby w tym roku zabrakło ciasta drożdżowego z jagodami. Obojętnie w jakiej postaci. Postawiłam na bułeczki drożdżowe, w środku jagody, a na wierzchu słodka kruszonka. Czytaj więcej
bistro mamaMiało być drożdżowe z jagodami, ale nie dostałam jagód. Kupiłam jabłka, z pomysłem na mniej więcej podobne drożdżowe do rwania. I co? Wróciłam do domu i miałam "ochotę_na_nic_słodkiego". Przepis na ten chlebek to "na oko" uśredniony przepis na drożdżówki i pizzę. Wyszedł rewelacyjnie więc publikuję i polecam :) Czytaj więcej
bistro mamaBardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej
bistro mama