Mój mąż bardzo lubi wątróbkę drobiowa, dlatego oprócz tradycyjnie smażonej na patelni staram się ją robić mu też w formie pasty na kanapki. Tym razem do wątróbki użyłam wina, kaparów i filecików anchois co dodało zmieniło jej smak na bardziej wyrazisty. Polecam, bo pastę robi się szybko i może być bardzo fajnym elementem ekspresowej przekąski dla gości czy kolacji
Bernika - moj kulinarny pamietnikpatelni. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby leśne doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż większość wody odparuje a grzyby będą miękkie. W rondlu przygotowujemy 2 L buliony drobiowego lub warzywnego, dodajemy podsmażone grzyby i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wywar gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem
Księga-Smakuzamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe. Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Składniki: 1kg świeżych pomidorów 1l bulionu warzywno-drobiowego 1 marchew 1 cebula 1 nać selera naciowego 1,5 łyżki mąki oliwa Sól Pieprz pieprz cayenne lub ostra papryka ½ łyżeczki cukru Mini kilki sera mozzarella Śmietana 18% Pesto
Księga-Smakumacie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pyszne i szybkie w wykonaniu danie z sosem meksykańskim, klopsikami drobiowymi i delikatnym w smaku ryżem jaśminowym. Przyznam się szczerze, że do tej pory takie gotowe sosy omijałam w sklepie szerokim łukiem, jakoś nie byłam do nich przekonana, a teraz w ramach współpracy otrzymałam od JAMAR właśnie taki
IzabelawkuchniBlog Kuchnia MagdaLeny obchodzi swoje 1 urodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów. A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku: 1) CYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową
Kuchnia MagdaLenybulionu 1 łyżka masła 2 garście suszonego majeranku sól i pieprz 4 ząbki czosnku 2 cebule Ciasto; mąka pszenna - 500 g woda ciepła - 1/2 szkl sól Dodatkowo; bulion-koncentrat drobiowy do kołdunów Przygotowanie: Farsz; Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej. Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić
Kuchnia Danusitego aromatyczny, śmietanowy sos ... i do tego kurki! ❤💗💚 Dla mnie nie ma nic lepszego 😋 Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"! Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki
Walijskie Pichcenietyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 550-600 g drobiowego mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu
Smaki Na Talerzupierogi są przepyszne! Bardzo ciekawie wyglądają w tej zielonej odsłonie. Smak szpinakowych pierogów idealnie łączy się z nadzieniem z wątróbki drobiowej i sosem koperkowym. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, tym bardziej jeżeli kochacie pierogi. A więc zapraszam po przepis! :-) SKŁADNIKI Na pierogi: 200 g mąki pszennej typ 500 130 g mrożonego szpinaku 30 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany
Passions hobbies lifeowczego sera ;) Ta zupa gwarantuje eksplozję smaków, aromatów i włoską przyjemność jedzenia! Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino Potrzebujesz: 1kg obranej cukinii 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 małą cebulę 2-3 ząbki czosnku garść świeżych liści bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz Pomidory: 2 duże pomidory olej rzepakowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Zupa cygańska Składniki: 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszennej 100 g tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej musimy przygotować bulion. Ja zazwyczaj przygotowuję bulion wołowy, ale możecie przygotować warzywny lub drobiowy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do tego również masło, do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, aż zmięknie. Cały czas
CookMagBarszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu. Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :) Składniki
Zrób to smaczniepieprz 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g grzybów, pokrojonych w plasterki listki z 3 gałązek tymianku 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Obierz czosnek z łupiny, pozostawiając cienką skórkę na ząbkach, tak by wciąż trzymały się razem i odetnij ok 1/5 wierzchu całej główki. Umieść główkę
karmelowyduże ćwiartki z kurczaka (całkowita waga 1,3-1,4 kg) 50g grzybów suszonych 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 500g wątróbki drobiowej 2 cebule 100 ml śmietany 18-36% 3 jajka 1 ugotowany ziemniak 1 opakowanie przyprawy do pasztetu "Przysmak Babci Czesławy" sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli Kurczaka, grzyby
Di gotuje