jest bardzo wybredne. Składniki (na 2 porcje): 10 płatów makaronu lasagne 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów cebula czosnek natka pietruszki pieprz Pulpeciki drobiowe: 300 gram zmielonej piersi kurczaka 1 jajo 2- 3 łyżki otrębów owsianych 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia mix sałat
Mango Papajałyżki oleju rzepakowego/ryżowego + jeszcze 2 łyżki oleju 1 duża cebula, 180-200g 3-4 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 800ml mocnego, esencjonalnego rosołu, najlepiej drobiowego 200ml mleka 130g ostrego, sezonowanego cheddara 80g bekonu sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA różyczki pieczonego kalafiora plastry bekonu wysmażone na chrupko groszek ptysiowy , paprykowe albo serowe mini krakersy posiekana natka
Karo in the Kitchenwołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę 2 papryczki chilli, drobno posiekane 200 ml bulionu drobiowego 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 2 małe cukinie, pokrojone w grubą kostkę 1x400g puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, cukier do smaku liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia Przygotowanie
karmelowysię nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe, sól pieprz gałka muszkatołowa 1mała bułka namoczona w wodzie 5 łyżek bułki tartej
Pomysłowa kuchniaThermomix przepisy. Zupa rybna z dorsza i papryką. Składniki: 10 g masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 200 g dorsza (płaty) 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego 150 g mleka kokosowego 100 g passaty pomidorowej pół papryczki chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do posypania: natka pietruszki lub kolendra
Themo przepisypłuczemy, zalewamy letnią, przegotowaną wodą, i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Przygotowujemy około 3 litrów rozołu drobiowego. Na wolnym ogniu gotujemy mięso i włoszczyznę. Kiedy mięso zmięknie, wyciągamy je i rozdzielamy na kawałki. Warzywa z rosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) kroimy w kostkę. Mięso i warzywa
Trzeci talerzpodkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu też musiałam ulec tej wszechobecnej magii... Składniki (ok. 4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) -500 g leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych) -200 ml słodkiej śmietanki UHT 18% -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -ząbek
Zielona Kuchniawięc pęczotto polecam w szczególności diabetykom. Składniki na 6 porcji : 500g borowików szlachetnych (prawdziwków) 1,2-1,5l aromatycznego bulionu (w wersji wege warzywny, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu pęczek młodej cebulki 400g surowej kaszy pęczak 125 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz kilka gałązek tymianku łyżka oliwy Prawdziwki oczyścić
Dietologpodsmażenia cebulki i czosnku + 50 g masła do duszenia kalafiora 30g Parmezanu lub Grana Padano 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki (same cebulki, bez szczypioru) 250-300 ml bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) sól i pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Wykonanie: Ryż ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji
Kulinarne Przebojezimne przedwiośnie. Przepis znalazłam w magazynie 'Dobre Rady' i już wiem, że trafi na listę moich ulubionych. Składniki -200 g czerwonej soczewicy -1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego -1 puszka krojonych pomidorów (400g) -2 średnie marchewki -1 czerwona cebula -1 papryczka chilli -2 łyżki oleju -2 ząbki czosnku -kawałek imbiru (ok. 3cm) -kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kolendry
Zielona Kuchniasię skusić na lżejszą wersję. Zamiast wołowych burgerów z ciężkim sosem proponuję dziś delikatną w smaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki". Składniki (na 2 porcje): -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka) -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -100 g jogurtu naturalnego -1 ząbek czosnku -pół pęczka koperku -4 plastry pomidora -kilka
Zielona Kuchniatortellini jest bardzo popularną sałatką i znaną, w dodatku szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 250 g makaronu tortellini z serem 150 g chudej szynki drobiowej lub innej 100 g żółtego sera 2 pomidory 1 zielony ogórek 1/2 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1/2 pęczka szczypiorku mały kawałek pora, jasna część PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje MarioliGalareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie. Składniki: porcja na 9 słoików 0,5 l 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchwię 1 pietruszka kawałek selera
Ugotujmy Cośpokrojony w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 duże garści posiekanej kapusty 1 szklanka fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 1 l bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz rzadsze zupy) 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietanki 36% posiekany koperek do podania sól, pieprz Przygotowanie
karmelowyjest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan
SMYKWKUCHNI