zielonymi szparagami. Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl bulionu warzywno-drobiowego 5-6 zielonych szparagów sól morska pieprz kolorowy Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, odciąć główki a łodygi pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotować w garnku lekko
Ala piecze i gotujepęczek botwinki z małymi buraczkami, 150 – 200 g bobu w strączkach (mogą być ziarna bobu), 300 g ziemniaków (lepsze będą młode), 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy, najlepszy domowy), sól, cukier, sok z cytryny, ocet winny (u mnie z czarnego bzu), szczypta pieprzu, śmietana 12 %, szczypiorek (u mnie czosnkowy), koperek Botwinkę umyć, odciąć buraczki, liście przebrać (odrzucić brzydkie), pokroić. Włożyć
królestwo garówtalerzy paruje dziś gorąca zupa selerowa. Robię ja po swojemu, ale starałam się powtórzyć smak ze stołówki sanatorium w Długopolu Zdrój. Przygotowuję: - 1 porcję rosołową lub 3-4 skrzydełka drobiowe - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany
I tu będę miała takie tepysznych szaszłyków mojej mamy. Moja mama robi najlepsze szaszłyki na świecie, co prawda z mięsa wieprzowego i cebulki, które rozpływają się w ustach po przyrządzeniu, ale zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie. Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka
Cooking Monsterkolor. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Na dużej patelni rozgrzewamy
Cooking Monsterłyżki mąki 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki -czubate , tartego chrzanu – jak ktoś bardzo lubi można dodać 3 1 kostka bulionowa drobiowa sól do smaku Schab oczyszczamy ze wszelkich błonek i farfocli " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem – zostawiamy na noc w lodówce
Ogrodnik w podróżyimprezę, zarówno na ciepło jak i na zimno - z dipem lub ketchupem. Składniki na 1 porcję: 4 duże pieczarki 1 duże jajko 3 suszone pomidory 2 plastry wędliny drobiowej 1 mały ząbek czosnku szczypta ostrej papryki szczypta tymianku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Pieczarki umyj lub obierz i odetnij nóżki - delikatnie wydrąż łyżeczką, aby było więcej miejsca na farsz. Kapelusze
Alutka-Gotujewierzyć słowom kucharza naszej kadry). Kto się do mnie przyłączy? Wrzucajcie zdjęcia na fb, twitter czy instagram z hasztagiem #jemrosol 🙂 Jako pierwszy „rosołowy” przepis proponuję klasyczny rosół drobiowy. Jak wiadomo, […] Artykuł Akcja #jemrosol: Domowy rosół z indyka z lanymi kluseczkami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkabrukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków
WojnaNaSmaki.plbezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. Począwszy od hodowli, żywienia zwierząt, warunku ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, transport, pakowanie, magazynowanie i sprzedaż. Sam bardzo często używam tego mięsa, szczególnie drobiowego, którego u mnie najwięcej na blogu. Kupując mięso ze znaczkiem QAFP nie muszę się martwić o jego jakość, bo o to, żeby było najwyższej jakości zadbali już inni. Składniki
Parowar FacetaMuszę przyznać, że pieczenie piersi kurczaka na różne sposoby stało się ostatnio moją obsesją. Ochota na kotlety drobiowe w panierce przeszła mi z chwilą, gdy zaczęłam chodzić na obu nogach (w okresie zagipsowanej nogi i tuż po takie kotlety śniły mi się po nocach, ale ich zrobienie graniczyło z cudem wtedy). Teraz większość czasu spędzam na dworze, zmuszając nogę
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 parówek drobiowych 8 plastrów sera żółtego Kruche Ciasto ok 375 g Przyprawa do ziemniaków lub inna z chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki. Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli
Gotowanie Patkiniebie :) Składniki: 1 mała polędwiczka 1 łyżeczka majeranku pieprz kolorowy sól olej rzepakowy do smażenia mięsa 1 biała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka masła 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być niedzielny rosół) 2 duże łyżki śmietany 30% pół małej łyżeczki mąki pszennej 2 czubate małe łyżeczki musztardy delikatesowej Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry
Smak mojego domubekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, […] The post Hamburger z orzeszkami pini w bekonie appeared
Magiczny GarnekSzynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru
Wędrówki po kuchni