Bardzo polecam! Młoda kapusta z mielonym mięsem 1 młoda kapusta średniej wielkości 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka) 1 szkl. bulionu drobiowego 1 łyżka masła 3/4 pęczka koperku sól, pieprz Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści. Pokroić na 8 części (na ćwiartki i później te ćwiartki na pół). Wykroić głąb*. Każdą część kapusty
Posadzone i zjedzoneSkładniki: 1/3 brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu gniazd nasiennych) oraz ziemniaki kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Wszystkie warzywa posypane papryką podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Smacznego
Moje-pitraszenieostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które powstało okazało się chyba najsmaczniejszym warzywnym curry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pełne smaku, sycące, wspaniałe! Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem po 500 g obranych ziemniaków i różyczek kalafiora łyżeczka oliwy, sól, pieprz pół łyżeczki kurkumy
Dzieje kuchennej WiewióryDomowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia . A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniskąd pochodzę. W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki? Składniki: 8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek tartego zóltego sera
Viola cooks with passionserduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy
Gotowanie jest łatwekaczki duszone z jabłkami i chmielem, przepis jak najbardziej na czasie :) Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. 4 nogi kaczki, 400 ml bulionu(najlepiej z kaczki, drobiowy – oczywiście domowy), 4 jabłka (antonówki, około 1 kilograma), 8-10 szyszek chmielu, 2 goździki, 1 torebka kardamonu, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 łyżek zimnego masła, 1 łyżka miodu (u mnie
królestwo garówPyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem. Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru firmy TRADISMAK . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z karkówki 400 g piersi z kurczaka 2 kabanosy 1 łyżka żelatyny nie całe 1/2 szklanki wody przegotowanej letniej 1 łyżeczka przyprawy Rozkosznej Tradismak 1 łyżeczka przyprawy Szecherezady S 1 łyżka przyprawy
Sama słodycz i szczypta chiliśrednie porcje 200g makaronu Capellini d’angelo (angel hair – anielskie włosy –cienkie długie nitki) 150-200g karczochów marynowanych 8-10 koktajlowych pomidorków 200ml bulionu/rosołu jarzynowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 82% tłuszczu 2 szalotki 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 1 łyżka skórki startej z cytryny 1 łyżka
Karo in the KitchenSkładniki: papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić
W Mojej Kuchni LubięZdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki
Szefowa kuchniDanie proste, tanie, pożywne i smaczne. Przygotowanie nie kosztuje więcej niż kilka złotych :) Składniki: 8 ziemniaków 25 dag wątróbki drobiowej ½ szklanki śmietany 1 jajko 1 cebula biała 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie ostudzić i pokroić w plastry. Na rozgrzanym
Tradycyjna Kuchniakurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam. Składniki: 400 g polędwiczek drobiowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 10 -12 węgierek (wymieszanych: bardzo dojrzałych i mniej) 2 szalotki 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru
zadanie-gotowaniemascarpone, który osładza zupkę i nadaje jej jeszcze bardziej kremowej konsystencji. składniki: 1,7 kg mięsistych pomidorów gruntowych, u mnie lima 1 łyżka masła 1 l bulionu, u mnie drobiowy 250 g serka mascarpone sól,cukier do smaku garść posiekanej natki pietruszki makaron krajanka Pomidory dokładnie umyć, wykroić zgrubienia po ogonku, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło
Monia miesza i gotujeMarakuję odkryłam bardzo niedawno. To niezwykle smaczny owoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje dopiero w połączeniem z wyrobami mlecznymi. Uwielbiam truskawki, jagody i maliny w połączeniu z deserem chia, ale marakuja bije wszystkie inne owoce na głowę. Dzisiaj przygotował wersję " na drogę" w zamykanym słoiczku, jednak możecie
Humanistka w kuchni