czerstwa kajzerka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu kilka łyżek mąki do panierowania klopsików olej do smażenia klopsików Składniki sosu: 2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego) 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %) 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Płatki jaglane
Codziennik Kuchennykonfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku
Codziennik KuchennyDzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny. Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam
Codziennik Kuchennyzachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego
Codziennik Kuchennycoraz bardziej. Spróbujcie, koniecznie. Polecam również przepis na Tartę z kurkami. Składniki: 1 szkl. kurek* (obrane, większe pokrojone, małe w całości) 3 średnie ziemniaki 4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz
Codziennik KuchennyJest to dobry pomysł gdy chcemy wątróbkę "przemycić";-) A kto jej nie lubi- w tym daniu może się do niej przekonać. Zachęcam do spróbowania! Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1-2 jabłka 2 szklanki sypkiego ryżu 4-5 szklanek bulionu pęczek natki pietruszki 100 g startej mozzarelli sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyapetyczne. Łatwe, proste w przygotowaniu <3 Oł Maj Gott(D) Składniki 50 ml oliwy z oliwek 2 pory (białe części) 300 g obranych ziemniaków 1 l bulionu drobiowego 100 ml słodkiej śmietany pęczek koperku 100 g wędzonego łososia z Alaski sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory
R'n'G Kitchensklepie. Hasło wiem co jem w tym przypadku ma bardzo duże znaczenie. Bez zbędnych wstępów zapraszam więc Was na kolejną porcje doskonałej domowej wędliny, tym razem w wydaniu drobiowym. Oto szynka z indyka z szynkowara, banalnie prosta do przygotowania. I bardzo smaczna. Szynka z indyka z szynkowara Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g Czas przygotowania: 26 godzin
Kulinarne przygody GatityBardzo fajne danie z popularnego,taniego produktu czyli-dziś w roli głównej "Podroby". 1 kg.drobiowych żołądków 1 marchewka pół pęczka koperku 1 cebula 1/2 szkl.bulionu drobiowego 4 łyżki smietanki kremówki 30 % po 1 łyżce mąki i masła sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żołądki czyścimy.Zalewamy je wodą,gotujemy 10 min.Odcedzamy.Zalewamy znów świeżą wodą,solimy.Gotujemy 1.5 godz.Warzywa obieramy.Marchewkę ścieramy,a cebulę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 1 gruszka 1 mały seler 1/2 kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni
Mango Papajajabłek. Posypać odłożoną częścią podsmażonych pomidorów z sałatą i cebulką. Podawać do sztuki mięsa wieprzowego lub schabowego a także do drobiu. Ja podałam dziś Stamppot z suszonymi pomidorami do drobiowej wątróbki na ostro z mleczkiem kokosowym. Przepis na wątróbkę już wkrótce
Sztuka gotowania w/g SamiryDelikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu. Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce
cool and mintyRobiliście może już galaretę z ŻOŁĄDKÓW?Jeśli nie , to polecam.Jest też tak samo pyszna i smakowita jak galareta z nóżek i o wiele mniej kaloryczna.Zapraszam. 1kg.żołądków drobiowych 1 litr bulionu z kury 2 duże marchewki 2 duże pietruszki natka, sól pieprz żelatyna cytryna ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oczyszczone żołądki zalewamy bulionem,dodajemy obrana i umytą marchewkę i pietruszkę gdy będą miękkie wyjmujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiświeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą <3 Składniki kalafior (ok 1 kg) 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 800 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu świeże pieczywo sałata (ulubiona) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior dzielimy na różyczki, mieszamy z oliwą, oprószamy solą
R'n'G Kitchenfigą, fragmentami duszonej dyni, strugami parmezanu. SKŁADNIKI 400g dyni (Hokkaido, muszkatołowej, Butternut lub Sampson) 100g wędzonego boczku 1 szklanka ryżu Arborio lub Carnaroli 1,5 litra rosołu warzywnego lub drobiowego 2/3 szklanki mieszanych tartych serów – parmezanu, grana padano, cheddara 60g masła podzielone na trzy części 3 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2/3 łyżeczki mielonej
Karo in the Kitchen