piec/smażyć i jak mrozić. Jak przechowywać mięso Obchodzenie się z surowym mięsem wymaga ostrożności. Zwłaszcza z surowym drobiem. W tym wpisie najwięcej będzie informacji właśnie o mięsie drobiowym. Raz, że jest najczęściej jedzone przez Polaków. Po drugie nieumiejętne przygotowany drób, niedogotowany, źle i zbyt długo trzymany w temperaturze pokojowej, może być źródłem zatruć i groźnych chorób. Jak przechowywać mięso(...)taką sałatę – zatrucie pokarmowe mamy jak w banku. Aby uniknąć takich sytuacji trzeba trzymać się kilku zasad dotyczących przechowywania mięsa. Lista bardzo groźnych dla zdrowia bakterii obecnych na drobiowym mięsie jest naprawdę spora: Salmonella Gronkowiec złocisty Kampyliobakterioza Listerioza Pałecznika okrężnicy Jak uniknąć potencjalnych problemów? Na początek kilka podstawowych zaleceń: Podczas pracy z surowym mięsem drobiowym często myj ręce, deski
Niedzielny kucharzRoladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem: 1,2 kg mięsa(...)udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową) 300 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietany 30% około 1/3 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra Farsz: 150 g szpinaku (dałam mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni
e-PrzepisyKulinarneGulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami Dziś zapraszam na pyszny gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami . Taka drobiowa potrawka z warzywami to dość popularne i lubiane danie - jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka , na pewno polubicie ten przepis. Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu. Aby wydobyć(...)dopiero na końcu smażenia, a wcześniej pozwolić im się pięknie zrumienić, nie mieszając za często. Ten prosty trick sprawia, że grzyby zawsze smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Potrawka drobiowa z warzywami może być przygotowana z większą ilością warzyw. Jeśli macie ochotę, dorzućcie do niej pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę lub garść świeżego szpinaku. Taki gulasz może też być wzbogacony
Lekcje w kuchniKotlety drobiowe w chrupiącej panierce spodobają się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, zwłaszcza, że panierka może im się skojarzyć z daniami z fast foodów, tak bardzo przez nie lubianymi. Nasze kotlety z piersi kurczaka są jednak o wiele zdrowsze, gdyż mięso posypane jest tylko kilkoma przyprawami, a panierka to tylko jajko, mąka i płatki kukurydzane. Kotlety z piersi kurczaka(...)chrupiącej panierce można podać nie tylko z frytkami i surówką, ale także z pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody. Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparyprzenieść na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami Artykuł Rolada drobiowa
Smaki Armineniedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne(...)tanie… łatwe do zrobienia – z przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby nie mające kulinarnego doświadczenia. Zapraszam do przepisu! Polecam również… ** Klasyczny rosół drobiowy ** Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu ** Pasztet drobiowy z rosołu Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy
Kulinarne S.O.S.niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne(...)tanie… łatwe do zrobienia – z przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby nie mające kulinarnego doświadczenia. Zapraszam do przepisu! Polecam również… ** Klasyczny rosół drobiowy ** Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu ** Pasztet drobiowy z rosołu Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy
Kulinarny S.O.S.tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii - Aleksandra Porada opowiedziała o produkcji drobiu(...)oraz etapach kontroli, dietetyk - Anna Jelonek przybliżyła nam rolę mięsa drobiowego w diecie. Gościem specjalnym była znana aktorka Małgorzata Ostrowska-Królikowska. Podczas dyskusji uzyskałam odpowiedź na nurtujące mnie od dawna pytanie: czy mięso kurczaka jest zdrowe, czy nie zawiera hormonów, antybiotyków. Otóż od 10 lat stosowanie hormonów jest całkowicie zakazane, a podawanie antybiotyków odbywa się jedynie w przypadku wystąpienia choroby
Obiad gotowywędlinach? Wszystko! Od początku do końca wiemy, czego do ich zrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy ich ostateczny smak. Dzisiaj – wędlina z piersi kurczaka – drobiowe batony. Jeden delikatny, ziołowo- miodowy, drugi w typie hiszpańskiej kiełbasy chorizo – z wędzoną papryką i czosnkiem. To prosty i łatwy przepis, który wymaga odrobinę sprawności manualnych przy zawijaniu, upychaniu(...)rolad. Dlaczego od razu przepis na dwie rolady? Tak łatwiej i oszczędniej je naszykować. A najprzyjemniejsze jest to, że możecie zrobić od razu dwie – całkiem różne. Bazą tych batonów drobiowych zawsze jest pierś z kurczaka i wędzony boczek – dodaje smaku, wędzonego aromatu i nawilża drobiowe mięso swoim tłuszczem. W przepisie nie ma soli i nie jest to pomyłka czy zaniedbanie
Karo in the Kitchenochotę na lekką a jednocześnie sycącą, aromatyczną zupę z drobiowymi klopsikami? Drobiowe kuleczki mają dodatek włoskiej ricotty, dzięki czemu są pyszne i delikatne. Zupa idealnie rozgrzeje a dzięki dodatkowi czosnku wzmocni nas w ten chłodny czas. POLECAM. POTRZEBUJEMY na około 4,5 porcji: KLOPSIKI 400 g polędwiczek drobiowych zmielonych lub drobno posiekanych 1 jajko 150 g ricotty 2 garście posiekanej(...)natki pietruszki (można zastąpić suszoną) 1 łyżka parmezanu sól , pieprz do smaku łyżeczka startej skórki z cytryny (można pominąć) ZUPA 1,5-2 litry bulionu drobiowego 200 g młodego szpinaku baby 2 ząbki czosnku makaron muszelki lub inny drobny Mięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki
WYSPA SZCZĘSLIWADań świątecznych mi przybywa - mam nadzieję, że Wam również! Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to rolady drobiowe. Wypełniłam je farszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek(...)dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce! Składniki (Porcji: 6) 6 filetów drobiowych, opłucz i osusz 1 duża cebula, obierz i pokrój w drobną kostkę 10 większych pieczarek, obierz każdą i opłucz, następnie przekrój wzdłuż na 4 części i pokrój w poprzek na cienkie plasterki
Szybko SzybkowarSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobioweSkładniki marynaty:- ciemny sos sojowy- czosnek- wędzona papryka w proszku- płatki chilli- świeżo zmielony pieprz kolorowy- olej sezamowy- sok z cytryny Dzień wcześniej piersi drobiowe skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną(...)minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam gałązką koperku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Piersi drobiowe w domowym „papirusie” appeared
mojewypiekiinietylkoPotrawa z grilla lub z piekarnika. Jak kto lubi, jak kto woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)- marynata:- olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona(...)czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki
mojewypiekiinietylkoWygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata:- 1 galaretka malinowa- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki)- olej arachidowy(...)studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego
mojewypiekiinietylkoTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki(...)wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet
mojewypiekiinietylkowątróbka jest bardzo smaczna.: Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą Smażona wątróbka z mango i pomidorkami Wątróbka w sosie z majerankiem Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami Wątróbka drobiowa w sosie chili Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich Wątróbka drobiowa smażona z cebulką Aromatyczne danie z wątróbką w roli głównej. Smażona(...)jabłkiem, cebulą i majerankiem, w takim zestawieniu smakuje wyśmienicie. Obiad szybki, tani i bardzo smaczny Wątróbka z jabłkiem, cebulą i majerankiem, składniki na 2 porcje : 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 1 jabłko suszony majeranek sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego i 1 łyżka oleju Sposób przygotowania przepisu Wątróbka z jabłkiem, mandarynką i majerankiem. Cebulę obieramy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemacie sałatek kryje się całe bogactwo – składników, witamin, barw, smaków i różnych kombinacji. Sałatka drobiowa z liczi. Liczi to malutki owoc, o ogromnych właściwościach, istna bomba witaminowa… i nie tylko. Ma przyjemny aromat i słodko kwaśny smak. Oprócz walorów kulinarnych i smakowych posiada szerokie właściwości lecznicze. Liczi - dla zdrowia się liczy. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- ziemniaki sałatkowe(...)cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny) Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam
mojewypiekiinietylkoniezmiernie potrzebne. Ponadto do przygotowania gulaszu używamy warzyw, których w okresie zimowym zaczyna nam brakować. Przedstawiam więc poniżej najpopularniejsze przepisy na gulasz z serwisu ProstePesto. Gulasz warzywny z sercami drobiowymi Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej ulasz wieprzowy z soczystym mięsem karkówki(...)jednogarnkowego gulaszu. Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana Tradycyjne danie obiadowe w postaci drobiowych żołądków w paprykowym sosie gulaszowym, podanymi oczywiście z klasyczną kaszą gryczaną. Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj Warzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski
ProstePesto.plMINUT CO POTRZEBUJESZ: – Pomidory malinowe, gałązka 1kg – Woda Cechini Muszyna – 600 ml – Koncentrat pomidorowy – 100g – Cebula czerwona duża lub 2 mniejsze – Czosnek – 2 ząbki – Bulion Winiary – warzywny lub drobiowy – 1 łyżka – Mozzarella mini – 16 kulek – Mięta kilka listków na porcję – Oregano 1 łyżeczka lub więcej do smaku – Pieprz świeżo mielony do smaku – Sól do smaku – Oliwa – 2 łyżki – Masło(...)mieszając około 2-3 minut. 3. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, przesmaż mieszając 2-3 minuty. Zalej całość wodą mineralną, dodaj łyżkę bulionu warzywnego lub drobiowego, dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Zagotuj i gotuj 20 minut. Gotową zupę zmiksuj bardzo dokładnie na gładki, gęsty krem. 4. Z mozzarelli mini oraz mięty przygotuj 4 szaszłyki, po jednym
globuskulinarnyDomowa szynka drobiowa z szynkowaru idealnie nadaje się na kanapki dla całej rodziny. Wbrew pozorom taką wędlinę w domu może przygotować każdy, ale trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt. Przygotowanie wędliny w domu sprawia, że mamy pewność, co tak naprawdę w niej jest, bo nie ma się co oszukiwać – skład niektórych zakupionych w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Jednak(...)zadbamy o mięso z pewnego źródła to możemy być o jej jakość spokojni. Przy przygotowaniu szynki drobiowej korzystałam z zestawu marki Browin, który zawiera szynkowar, kosz oraz garnek. Niezbędne są również woreczki foliowe oraz termometr do kontrolowania temperatury parzenia szynki. *Wpis powstał we współpracy z marką Browin. Domowa szynka drobiowa z szynkowaru – Składniki: 1 kg piersi z kurczaka
Pasja Smakunaprawdę pyszne! Risotto z kurkami i bobem Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje): 200 g kurek 200-250 g bobu ugotowanego al dente(...)Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje): 200 g kurek 1 duża pierś z kurczaka 2/3 szklanki ryżu
Moja pasja smakuPyszny drobiowy lub drobiowo-wieprzowy pasztet. Uwielbiamy takie pasztety, zarówno same, jak i z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z żurawiną albo jako dodatek do kanapek. Dzisiejszy pasztet dodatkowo jest w wersji fit, z małą ilością tłuszczu, z przewagą mięs drobiowych, warzywami i rosołem, oczywiście bezglutenowy, jak większość naszych pasztetów. Jest trochę bardziej suchy (ma dużo mniej tłuszczu niż poprzednie(...)mnie ochota (ostatnio dość często), wyjmuję paczki z zamrażarki, dokupuję wątróbkę, pieczarki i do dzieła. Czym więcej gatunków mięs, tym smaczniejszy pasztet. Można przygotować go na bazie samych mięs drobiowych, można z dodatkiem cielęciny, to ciągle wersja fit, ale można też dodać chudą wieprzowinę (u mnie ostatnio smażona na szybko szynka wp.) Ilości niektórych składników różnią się i to znacznie
Smaczne ZdroweDziś coś dla fanów podrobów Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił. Zajadałam go z karmelizowaną cebulą i muszę przyznać, że te kanapki smakowały jak z danie z wyższej półki. Ponadto, jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down(...)English Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto (8-10 porcji) Składniki: 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części 1 cebula, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego) 4 gałązki tymianku, same listki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie
karmelowyGalaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki
KuchniaWeDwoje.plchodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów – wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta – przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest(...)już praktycznie gotowa do zjedzenia ). Składniki: 500g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula sól, pieprz 1/4 szkl. wody ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Umytą, wyczyszczoną z białych błonek i wysuszoną wątróbkę, partiami podsmażamy z dwóch stron, na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu z każdej strony dopiero solimy i pieprzymy wątróbkę. Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy
NiePieprz.plwątróbka drobiowa Czasy kiedy można było spotkać, na naszych drogach, wędrujące cygańskie tabory, odeszły już w zapomnienie. Wraz z końcem taborowej ery, zamknięty został niezwykle barwny rozdział tradycji, również tej kulinarnej. I tylko nielicznym dzisiaj jest dane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni. składniki dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej(...)duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy
Miód i pieprzcórka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików ) olej rzepakowy czerwona słodka papryka sól(...)pieprz Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę
Atlas Smakówjakość sponsoruje kamera internetowa) Bardzo popularne u nas danie jednogarnkowe, często jednak przyrządzane w sposób nie mający z tytułowym Stroganowem wiele wspólnego, szczególnie w przypadku owego, nazywanego strogonowem drobiowym. Nie lubię tego określenia, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje BOEUF, to po francusku WOŁOWINA, a cała nazwa własna dania brzmi właśnie Boeuf Stroganow. Tak więc stwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie(...)oryginalną, kiedyś jednak trzeba zużyć zakupione kurczacze piersi w sposób nieco bardziej finezyjny niż devolay, czy najzwyklejsze w świecie "schabowe z piersi" (moje kolejne ulubione stwierdzenie..) Napisałam o piersi drobiowej, jednak użycie indyczej w moim wypadku odpada. Kurczak jest w tej wersji o wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają
Kuchenna Kontrrewolucya