Jeszcze kilka lat temu, jakby ktoś powiedział, że będę jadł żołądki drobiowe, wyśmiałbym. Teraz ubóstwiam. A te z kaczki są nieziemskie. Składniki: 500 g żołądków drobiowych z kaczki 200 g mini pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 litr bulionu drobiowego 4 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy. Cebulę
R'n'G Kitchenpomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 450-500 g piersi z kurczaka lub 5 sznycli drobiowych 2 jajka 100 g żółtego sera łyżka majonezu 3 łyżki mąki przyprawa gyros lub kebab olej do smażenia Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości(...)Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne. Kotlety możecie
Kulinarny S.O.S.pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 450-500 g piersi z kurczaka lub 5 sznycli drobiowych 2 jajka 100 g żółtego sera łyżka majonezu 3 łyżki mąki przyprawa gyros lub kebab olej do smażenia Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości(...)Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne. Kotlety możecie
Kulinarne S.O.S.ochotę, włóż też swój ulubiony dodatek. Do podania polecam ryż, frytki, gotowane lub pieczone ziemniaki, surówkę, sałatkę obiadową. Inne pomysły na kotlety… ** Łatwe kotlety jajeczne ** Ekspresowe kotlety drobiowe z majonezem i żółtym serem ** Kotlety rybne siekane ** Kotlety drobiowe mielone Składniki: 4 filety kurczaka 1/3 kostki masła 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania listki
Kulinarne S.O.S.ochotę, włóż też swój ulubiony dodatek. Do podania polecam ryż, frytki, gotowane lub pieczone ziemniaki, surówkę, sałatkę obiadową. Inne pomysły na kotlety… ** Łatwe kotlety jajeczne ** Ekspresowe kotlety drobiowe z majonezem i żółtym serem ** Kotlety rybne siekane ** Kotlety drobiowe mielone Składniki: 4 filety kurczaka 1/3 kostki masła 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania listki
Kulinarny S.O.S.Rolada drobiowa z serem i bazylią Prosta roladka drobiowa, rodzaj domowej wędliny , faszerowana serem i świeżymi listkami bazylii . Doskonała na kanapki lub jako zakąska na imprezy . Robi się ją bardzo prosto , a składniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi(...)przez całą noc , można spokojnie przystąpić do krojenia . Rolada krojona na ciepło , będzie się rozpadać . Serwujemy do kanapek lub jako przystawkę , przekąskę na imprezach . Smacznego ! Post Rolada drobiowa z serem i bazylią pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDelikatne drobiowe pulpeciki z cebulowym sosem to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem cebulowym, ponieważ idealnie pasuje i nadaje pulpecikom wyrazistego smaku. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 700 g mięsa drobiowego ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 mała cebula(...)łyżki mąki kukurydzianej […] Artykuł Pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pldzięki temu powstało coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo. Składniki 400 g makaronu fusilli 600 g żołądków drobiowych 500 ml bulionu drobiowego 1 liść laurowy woda 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żołądki oczyszczamy, zalewamy bulionem(...)drobiowym, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 120 min. ( w razie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ). W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę. Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Następnie dodajemy podroby, zagotowujemy. Wrzucamy
R'n'G KitchenPolędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie. Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów. Zapraszam. Składniki: 8 polędwiczek drobiowych 1 garść oliwek 2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska pieprz kurkuma
Wino Francja KuchniaWątróbka drobiowa z grzybami leśnymi Podroby , podroby , podroby…ciężki temat na tapecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ja osobiście bardzo lubię wątróbkę pod każda postacią , mój żon także , no i Babcia , też jest wtedy zachwycona…ale dzieci…hm..dostają przyśpieszenia przechodząc korytarzem obok kuchni , a turbo dopalacz wołacza im się w kierunku drzwi(...)chłopaki schrupią , a my wciągnęliśmy pyszną jesienną wątróbkę ,że świeżymi leśnymi grzybami..mniam , mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,6 kg wątróbki drobiowej 2 szklanki obgotowanych podgrzybków 2 cebule średniej wielkości 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego czarnego 1 płaska łyżeczka soli – niepełna 1/2 łyżeczki cukru szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( czubek noża ) 2 łyżki
Ogrodnik w podróżydrobiowego mięsa mielonego 2-3 niewielkie cebulki 2 jajka 2 kostki rosołowe kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać kostki(...)rosołowe, listek, ziele, pieprz, łyżkę cząbru zagotować. W tym czasie przygotować drobiowe klopsiki: Włożyć mięso do miski, dodać dwa jajka, 2 niewielkie pokrojone w drobną kostkę cebulki, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy (resztę cząbru, ostrą paprykę, odrobinę soli i soli czosnkowej oraz suszoną cebulę i pieprz). Do gotującego się bulionu wrzucać porcjami niewielkie klopsiki drobiowe
Humanistka w kuchnitakże szerokie pole kulinarne, a po przygotowaniu, mięso jest delikatne, kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka- mięso z 2 udek bez skóry- 10 dag startego żółtego sera- 2 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki majonezu- 3 jajka(...)białek. Delikatnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki. Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami, ale również pysznie smakują z ziemniakami lub… z czym kto lubi. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Siekane kotleciki drobiowe appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek(...)całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od Aleex (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową zaletą jest to, że przygotowując ją używamy takich przypraw, jakie lubimy i śmiało możemy powiedzieć, że wiemy co jemy. Smacznego
mojewypiekiinietylkoKoperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)zmieniając dodatki, uatrakcyjnić naszą potrawę, to już będzie komplet. No może jeszcze jedno, o czym warto wspomnieć – dzieci bardzo lubią te kotleciki. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkooczywiście mięso mielone). Czy da się z tego zrobić obiad? Oczywiście! A że wyszedł tak dobry, to postanowiłam się z nim podzielić i tak oto powstał właśnie przepis na drobiowe pulpeciki w sosie śmietanowym z musztardą. Mięso jest delikatne i miękkie, rozpływa się w ustach i idealnie komponuje z kremowym sosem. I kto by pomyślał, że z tak prostych produktów(...)można szybko zrobić pyszne danie dla całej rodziny! Składniki 400 g mielonego mięsa drobiowego (polecam indyka) 2 plasterki wędzonego boczku jajko pół białej cebuli ząbek czosnku łyżeczka majeranku pół czerstwej kajzerki + mleka 2 łyżki masła pół marchewki 200 ml śmietanki min. 30% 300 ml wody lub bulionu łyżka mąki przyprawy: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka musztardy francuskiej sól
Analiza SmakuDelikatny pasztet z indyka z dodatkiem wątróbki drobiowej i żurawiny namoczonej w czerwonym winie, z wierzchu pokryty warstwą z płatków migdałowych. Mięso i warzywa na pasztet można ugotować wieczorem i zostawić w bulionie do ostudzenia, do następnego dnia. Z podanych składników wychodzą nam 2 małe foremki pasztetu 10 x 22 cm. Składniki: 5 łyżek suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina(...)łyżki cukru, 1,5 l bulionu drobiowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 marchewki (średnie), 1 pietruszka, 600 g piersi z indyka, 300 g wątróbki drobiowej, 1 bułka kajzerka, 2 jajka, sól i pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, 1 żółtko, 3 łyżki mleka, 4 łyżki płatków migdałowych. Wino przelać do rondelka
Świat Domowej Kuchnigrzybów to moje ostatnie odkrycie. Przyrządziłam je z dodatkiem pieczarek, fasolki i strączków soi. Tak przyrządzone risotto to wspaniałe wegetariańskie danie lub przystawka do obiadu. Wypróbowałam risotto z wątróbką drobiową i wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe kombo. Wątróbka to zdrowy i smaczny podrób, którym ja i mój mąż raczymy się przynajmniej raz na dwa tygodnie. Podobnie(...)mrożonej 150 g strączków soi, mrożonej 30 g parmezanu, świeżo utartego + 2 łyżki do posypania sól i czarny pieprz młotkowany 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 400 g wątróbki drobiowej 2 czerwone cebulee 2 łyżki masła posiekana natka pietruszki do posypania Rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie
codojedzeniaPolędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent,czyli ugotowaną kukurydzę. Danie do zrobienia w 15 minut. To danie przygotujesz w czasie, w jakim gotują się ziemniaki, czyli w 15 minut. Jeśli masz garnek do gotowania na parze, do przygotowania całego obiadu wystarczą Ci dwa naczynia! Czas na przygotowanie(...)minut Czas na gotowanie : 15 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 300 g młodych ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 1 duża kukurydza 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso
Niedzielny kucharzGulasz z serduszek drobiowych to hit kulinarny w moim domu. Niektórych może zniechęcać, ale zapewniam, że jest pyszny i warto chociaż spróbować by upewnić się w swoim przekonaniu. Pamiętam jak robiłam gulasz z serduszek po raz pierwszy, moja córka nie chodziła jeszcze wtedy do podstawówki. Z obawy, że zniechęci ją widok serc zamknęłam się w … Czytaj dalej Gulasz(...)serduszek drobiowych Artykuł Gulasz z serduszek drobiowych pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąkonserwantów, wiemy co jemy, bo wiemy co robimy i z czego robimy. My często do słoików pakujemy mięso, które zostaje podczas przygotowywania domowej białej kiełbasy, mięso drobiowe lub robimy wędlinę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Lubię też mięso w słoikach za to, że po wystudzeniu(...)wakacje. Na blogu znajdziecie nasze przepisy na wędliny w słoikach: Pasztet w słoiku Łopatka mielona w słoiku Kiełbasa w słoiku kiełbasa słoikowa z różnych gatunków mięsa wędlina drobiowa ze słoika mielonka drobiowa ze słoika Karkówka ze słoika smalec ze skwarkami z dodatkiem czosnku, cebulki i majeranku w słoiku smalec z kiełbasą Gdy macie za dużo mięsa to może najlepszym wyjściem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękucharek 2 łyżki, marchew z rosołu 4 sztuki, cebula podsmażona 2 sztuki na oleju - z 1 łyżeczką cukru, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, mielone drobiowe 50 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, woda 2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr Mięso mielone drobiowe, ugotowany ryż bez soli, marchew z rosołu, jajka, podsmażona cebulka(...)domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć z szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPRZEPISY THERMOMIX ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM Składniki: 2 piersi z kurczaka 20 g parmezanu 10 g oliwy 1 ząbek czosnku 100 g szpinaku 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 400 g sosu pomidorowego kulka mozarelli bazylia Roladki drobiowe ze szpinakiem. Thermomix przepisy. Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tak aby z pojedynczej części były 2 kawałki(...)piekarniku przekładamy roladki, zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch kładziemy pokrojona w plastry mozzarellę. Posypujemy świeża bazylia. Zapiekamy w piekarniku czas 20 minut w temperaturze 180 stopni. The post Roladki drobiowe ze szpinakiem. appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisypowiecie na drobiową roladę (pieczeń) z posiekanymi jajkami i serem, zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry
Smaki Na Talerzubułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki majeranku 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki mąka do obtoczenia kotlecików sól pieprz Sos koperkowy: 1,2l bulionu drobiowego 300ml śmietanki 30% 2 pęczki koperku 4 łyżeczki mąki pszennej Wykonanie: 1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną(...)jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany
Szalona Kuchnia Ewelinydrugi pojawia się na naszym blogu. W porównaniu do pierwszej wersji wprowadziłam kilka drobnych zmian, dzięki którym mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Poniższy przepis na shawarmę drobiową to najbardziej klasyczna wersja tego dania. Shawarma, bliskowschodni odpowiednik tureckiego doner kebab i greckiego gyrosa to jeden z prostszych do przygotowania arabskich street foodów. Delikatne, soczyste mięso, przesiąknięte aromatem przypraw(...)marnowanych warzyw (w Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest różny w zależności od rodzaju mięsa. Czas marynowania mięsa na shawarmę drób powinien spędzić w marynacie minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTopinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona. Składniki: 200g polędwiczek drobiowych 200g topinambury 200g kapusty kiszonej 1 łyżka pestek dyni jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura(...)Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa Fiestaoraz sosie rybnym. W zależności od koloru chilli uzyskacie zielony, żółty lub czerwony kolor zupy, a także odpowiadającą konkretnej odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. W zupie znajdziecie dużo kolorowych dodatków, a także grzyby. Ich ilość zależy od Was, ja użyłam sporo warzyw(...)także tofu, można dodać także krewetki, ale ich dodatek nie jest konieczny. Użyjcie tego, co macie pod ręką. Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ . Zawsze warto mieć jego zapas pod ręką. Do zrobienia zupy użyłam świeżych składników - trawy cytrynowej, imbiru, czosnku, dymki, chilli, ale możecie także posiłkować się gotową tajską pastą curry - zieloną, żółtą lub czerwoną. Kupicie
Cooking Monsterktóry powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka(...)Kiełbasa na grilla powinna być ponacinana w poprzek. Nie musimy jej marynować, ale moim zdaniem zamarynowana smakuje lepiej. Grillujemy około 5 – 8 minut z każdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez
Cztery FajeryCześć :D Oj dawno nie robiłam gulaszu z podrobów drobiowych. W końcu będąc na zakupach wpadły mi w oko przepiękne żołądki. Pomysł na obiad już miałam z głowy, pozostało mi tylko zastanowić się nad tym czy mam je zrobić w tradycyjny sposób czy zrobić je z dodatkami. Z dodatkami. Dobrałam kilka pieczarek i uciekłam ze sklepu, bo jeszcze coś jeszcze(...)domu uwielbiamy żołądki...no ale tę historię moi stali czytelnicy chyba już znają :D To w bawełnę nie owijam i napiszę jak je zrobiłam :D Składniki: * 60 dkg żołądków drobiowych * 6 pieczarek * 1 duża cebula * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka masła * 1 płaska łyżka mąki * sól, pieprz, majeranek opcjonalnie kostka rosołowa bądź przyprawa uniwersalna * liść laurowy, ziele angielskie Żołądki
Pieprzyć z FantazjąKolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy(...)żurawiną Składniki na 2 formy 11 x 11cm: 2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka 250g wątróbki drobiowej pęczek włoszczyzny 2 kajzerki 2 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir Wykonanie: Umyte mięso zalewamy zimną
Smak mojej kuchnimożna ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili – Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami – Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać – Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich – Wątróbka drobiowa smażona z cebulką Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDanie na poniedziałek! Super zdrowo, szybko, tanio i najważniejsze bardzo smacznie. Wątróbka drobiowa w białym winie z porami dla tych, którzy lubią wątróbkę, bo wątróbkę albo się lubi albo nienawidzi. My bardzo lubimy i oto dla urozmaicenia następny przepis z jej udziałem. Wątróbka drobiowa duszona w białym winie, cebuli towarzyszy dodatek pora na pewno Ci posmakuje. Polecam! Składniki(...)porcje: 400-500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 mały por olej sól, pieprz 2 łyżki mąki odrobina gałki muszkatałowej Wykonanie: wątróbkę wypłukać, osuszyć, obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Zgarnąć wątróbkę na jedną stronę patelni, na drugiej połowie zeszklić pokrojoną w grube krążki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!DEVOLAY Z SZYNKĄ I SEREM Devolay to roladki drobiowe wypełnione pysznymi farszami. Jednym z nich jest szynka i ser. Można spotkać się z tradycyjnym farszem czyli pieczarki i ser lub masło i natka pietruszki, które wypływa po przekrojeniu. Te najczęściej podawane w restauracjach. Devolay powinny być smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie rozwalają się, mięso jest soczyste, a wierzch(...)chrupiący i złocisty. ~~SKŁADNIKI~~ duże filety drobiowe 3 sztuki ser gouda w plastrach około 200 gram ulubiona szynka drobiowa około 12 plasterków przyprawa do kurczaka 1 czubata łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki jaja 2 sztuki bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół. Rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy
Kuchnia PaulettesWĘDLINA MOZAIKA DROBIOWA Domowe wyroby to najlepsze wyroby. Nic nie zastąpi Nam takiego aromatu i smaku, co domowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso(...)więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi się. Jak już wspomniałam pachnie przepięknie i na prawdę polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g. filety z piersi kurczaka 2 szt. czosnek 2 ząbki sól peklowa 2 płaskie łyżeczki przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka majeranek 1 czubata łyżka pieprz
Kuchnia Pauletteskostkę i smażymy do miękkości, aż delikatnie zbrązowieje. Gdy podgardle ugotowane, należy odkrajać skórę, a resztę na mniejsze części i przemielić maszynką na grubym oczku. Następnie mielimy mięso drobiowe na przemian z zmielonym podgardlem. Na koniec przemielamy również gotową cebulkę. Następnie całość dokładnie mieszamy ręcznie, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Farsz gotowy.!. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu(...)Uszka wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min. Gotujemy podgardle z dodatkami 1-1,5h. Waga ugotowanego podgardla. Mięso drobiowe obieramy od kości. Słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy. Skwarki należy wyłowić. Dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Wszystko będzie mielone na grubym oczku. Jako pierwsze mielimy podgardle. Następnie mielimy mięso drobiowe
Sprawdzone przepisy kulinarnemieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet również z kaszy czy warzyw, ale o tego typu pasztetach będzie przy innej okazji Jeśli bazujemy na chudych mięsach jak drób, warto dodać nieco tłustych(...)mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak pasztetowi. Pamiętam audycję radiową, którą słuchałam jeszcze jako dziecko, gdzie mądry pan robił wykład o pasztecie właśnie i było tam o wątróbce. Co wtedy sprytna
Mieszam w GarnkuCebulę karmelizowałam ok. 30 minut, ale można nawet i 2,5h, dzięki czemu zupa zyska głębszego smaku. Możecie przygotować ją na bulionie warzywnym, ale ja zdecydowałam się na bulion drobiowy. Koniecznie wypróbujcie! :) Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa cebulowa: 10 mniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie(...)litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie cebulę, tym głębszy smak zupy
Cooking Monsterżadnej innej zupie niż dyniowej. Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego
Cooking Monstergulasz możecie przygotować w szybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem cebulki i pieczarek będzie świetnie smakować podany, np. kaszą gryczaną. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 200 g pieczarek(...)posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przygotowane żołądki zagotować. Usunąć szumowinę. Następnie gotować w zwykłym
UgotowaćPierś drobiowa znów w roli głównej, niespodzianką jest wypełnienie roladki przyrządzonej z fileta. Im bardziej kolorowy makaron, tym atrakcyjniejsze w kolorze danie. Stawiamy, jak widać na kolory, by kubki smakowe współgrały z walorami wizualnymi naszych potraw... S kładniki: 2 duże filety drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony(...)opakowaniu studzimy. Ostudzony makaron kroimy w 1 cm kawałki, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarell ę oraz bazyli ę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy na kotlecie drobiowym, zwijamy roladki, obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy
kgwjanczewokoniec prażenia, gdyż może szybko się przypalić. Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :) Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego(...)jeśli jest mało doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru
Cooking MonsterZachęcam Was do przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami i żółtym serem. To takie oszukane, a zarazem lekko zdrowsze dewolaje. Piersi z kurczaka zawinęłam w folię i upiekłam je w naczyniu żaroodpornym. Takim o to sposobem powstały soczyste i delikatnie drobiowe roladki. Składniki*: piersi z kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie(...)szklankę wody i przykryć pokrywką. Piec przez około 45-50 minut w 180ºC. Po upieczeniu roladki odwinąć z folii. Ewentualnie sos z naczynia żaroodpornego zagęścić i polać nim roladki drobiowe. Roladki przed i po upieczeniu *specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was będzie zależało ile farszu dodacie do roladek. Ja przygotowałam roladki z 1 kg piersi
Ugotowaćpoprzednim poście zagościła świnka morska... Ekhmm.. Teraz mamy pasztet. Spokojnie, pasztecik drobiowy, kurzo-indyczy ;). Lubię drobiowe pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja(...)pasztet będzie miał grudkowatą strukturę, w ogóle nienadającą się do smarowania pieczywa, ale po jakichś 3-4 minutach zamienia się w jedwabiste smarowidełko ;-). Porady Zamiast wątroby indyczej można użyć drobiowej, jednak jest mniejsza i trudniejsza do oczyszczenia. Do pasztetu można dodać dowolne dodatki, np. podsmażone pieczarki czy posiekaną paprykę. A tak pasztecik prezentuje się na chlebie
Kuchnia w szuwarachJakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów(...)bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam. ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI. Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 1 jabłko 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepyszna, aromatyczna pomidorówka <3 Składniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy(...)zakryła mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchenbardzo różnymi daniami. Jako aperitif, lub do potraw, do których trudno dopasować inne wino. Sprawdza się również jako dodatek do przyrządzania wielu potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych
królestwo garówTegoroczny młody bób podany w towarzystwie mięsnym. Składniki: 60 dag żołądki drobiowe 1 kostka drobiowa 50 dag bobu 1 cebula sol, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Żołądki oczyścić, wrzucić na osolony wrzątek, dodać kostkę drobiową i gotować do miękkości około godziny. Wystudzić, a bób ugotować. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę wrzucić żołądki i obsmażyć. Następnie wsypać bób, smażyć około
Tradycyjna Kuchniazwolenniczką- co potwierdzają dietetycy, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Niestety nie wszyscy moi pozostali domownicy podzielają to zdanie. Dlatego wymyśliłam alternatywę tej potrawy :) Składniki: ½ kg mięsa drobiowego Opakowanie kotletów sojowych 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, natka pietruszki 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka majeranku Wykonie: Kotlety przyrządzić według opisu na opakowaniu. Mięso drobiowe(...)warzywami ugotować i doprawić do smaku. Zimne mięso drobiowe i sojowe pokroić na paski. Włożyć ponownie do rosołu i przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniawłoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest(...)naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusamięsa drobiowego* 2 łyżki bułki tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno(...)również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć
królestwo garówMoja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka marchewek, dołożyłam szynkę, jajka i groszek i powstała szybka, pyszna galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki(...)rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam
Kuchnia z widokiem na ogródbardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.SKŁADNIKI1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny filet z kurczakaopakowanie szpinaku rozdrobnionego10 dag. sera koziegopół opakowania sera fetta2 ząbki czosnkusól. pieprz do smakuprzyprawa do kurczaka2 łyżki oleju1 łyżka oliwy1 cebulapasta z suszonych pomidorów ( nie musi(...)cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego
W kuchennym oknie Ewydzisiejszych czasach, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, doceniamy potrawy, których przygotowanie nie dość, że nie sprawia trudności, to w dodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu. Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka- 2 łyżki oleju arachidowego- sok z połowy cytryny- 2 łyżki sosu sojowego light- czosnek(...)ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym kto lubi i na co ma ochotę. Poza tym, idealnie komponuje się w sałatce (ale o tym, innym razem). Podsumowując, grillowany filet drobiowy jest baaaaardzo soczysty i aromatyczny, a minimum poświęconego czasu to maksimum kulinarnej przyjemności. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoMoże być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki- marchew z bulionu- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1 cytryny- sól- cukier- pieprz- koperek- natka pietruszki Botwinkę z buraczkami bardzo(...)Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. W międzyczasie gotujemy bulion (warzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy
mojewypiekiinietylko