Kuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które stanowią kwintesencję każdego kolejnego dnia, jednak kulinarnie w miarę pasujemy do siebie. Sycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności
W kuchni Karmel-itkiidealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części
PatiGotujemaśle klarowanym. Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawy. Dodajemy jogurt grecki. Ugotowany makaron mieszamy z cebulką, wlewamy szpinak i całość mieszamy. Smacznego! ❤ Podwieczorek 17:30 Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Przepis na przepyszną domową czekoladę znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Chleb z roszponką i jajkiem. Ostatnie wpisy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na pewno się uzależnisz, a przynajmniej tak było w moim przypadku . Moje domowe pesto jest oparte na przepisie babci mojego męża. Jest łatwe w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonne. SKŁADNIKI : pistacje
kuchniabellissima.wordpress.comMakaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej
Smakowite Daniacałość bulionem. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem
Miód i pieprzNadzieja to kłamstwa, które sobie wmawiamy na temat przyszłości.”makaron kajmakowy z truskawkami, malinami(potem jeszcze więcej *.*) i twarogieminspiracjaA może tak mini torcik na drugie śniadanie?Mini tort z placków na maślance, przełożony domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową, jogurtem greckim i truskawkamiA na deser może tak owsianą tartę z kremem budyniowym* i owocami?*tyle ile namęczyłam się przy tym kremie
More food, love and dreamsdobre zawsze, wystarczy kilka składników, lekki sos i możemy zajadać. Idealnie sprawdzają się na imprezach domowych czy nawet w pojemnik i do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Moja dzisiejsza propozycja to coś z mięskiem i warzywami, a całość z dobrym makaronem - więc syta będzie na pewno. Spróbujcie koniecznie! Smacznego! Składniki :* pół brokuła* pierś z kurczaka* ulubione przyprawy* łyżka
Magiczne Życie Martymuszą takie być. Znajdziemy tu przepisy na domową pizzę, frytki dietetyczne, hamburgera light, spring rollsy, zdrowe batony itd. Proste jak drut - czyli w miarę szybko i smacznie. Rozdział w którym znajdziemy przepisy na szybkie dania, takie po których będziemy syci i z których będziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem(...)pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym granatem ;)) Dla tych, którym nie straszny homar czy martwy dzik. Dla kur domowych i kogutów zagrodowych, dla starych i młodych, dla kucharzy zapalonych i napalonych. Wszystko gotujący i wszystko jedzący, łączcie się :)) Znajdziemy tutaj przepisy na: pasztet św. Katarzyny. indyka w brytfannie, łososia
kruche babeczki*składniki: ok. 300 g makaronu spaghetti 100 g liści czosnku niedźwiedziego 25 g pestek dyni Helio 70 ml oleju np. słonecznikowego ok.1 łyżka soku z cytryny
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 średniej wielkości jabłka (u mnie szara reneta) 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 300 g mąki 125 ml mleka cukier do smaku dodatkowo do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g makaronu spaghetti 3 duże pomidory 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sproszkowanej 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 pęczka pietruszki
Domowy Smak JedzeniaMakaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy. Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła(...)wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda
Moniki SmakołykiDziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle(...)łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie , ananas SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. BUDYŃ: Do 0,5 szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając
Ostra na SłodkoPrzepis stary jak świat i chyba nie ma nikogo, kto by nie zrobił we własnej kuchni takiego ,domowego sosu ponieważ ,bardzo szybko się go
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMożemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy mega rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozzarella porwany na kawałki. Całość posypujemy posiekaną zieleniną : koperkiem, pietruszką lub bazylią. Smacznego :) Sprawdź inne wspaniałe przepisy na domowe i tradycyjne zupy
Moja Książka KucharskaLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to
Życie zaczyna się w kuchniBrokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy krem . Sałatka z brokułu bardzo mi przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić go gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się
codojedzeniaduszonymi z suszonymi pomidorami, lubczykiem i bazylią. Do tego tarty bursztyn i świeża - prosto z domowego ogródka - rzeżucha:) U nas w domu rzeżuchę wykorzystuje się nie tylko w święta i od święta. Często zastępuje nam natkę pietruszki czy koperek. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów
Zasmakuj KuchniSkładniki: udka kurczaka całe 1 większe, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, liście laurowe 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka
W Mojej Kuchni Lubięmnie nie kusiły te faszerowane papryczki w sklepach czy w restauracjach a gdy spróbowałam takiej z domowej produkcji zakochałam się w smaku! Świetne na przystawkę ale jako lekkie danie też super pasują. Wspaniałego aromatu nabrała oliwa - paprykowo-ziołowy - idealny do sałatek i makaronów. Polecam bo gdy przyjdą niespodziewani goście to antipasti zamknięte w słoiku idealnie się sprawdzi zarówno na przystawkę
sierotka maRysia w kuchnimały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis) 200 ml śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka bazylii sól pieprz makaron lub ryż Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć do gotującego się wywaru mięsnego
O kuchni z uczuciemlodówce do około tygodnia. Zielone curry użyć do pysznego dania wegetariańskiego bez mięsa – z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem . Można używać również jako dodatek do mięs (wołowina lub kurczak), owoców morza (krewetki) lub do dania z tofu. The post Domowe zielone curry – pasta Green Curry appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaoczywiście papryczka chili - jego ostrość modyfikujemy właśnie jej ilością. Sos Chili możemy podać z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami albo jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Domowy Ostry Sos Chili - Składniki: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku
Słodka StronaDomowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego
Słodko-Słony Świat Ilony