jestem po śniadaniu, a Wy? :) Na pierwsze były kanapki z chleba razowego z domowy wegańskim serkiem topionym a la pasta skwarkowa (napiszę o nim później), do tego kotlet buraczano - ziemniaczany, pomidory i ogórek. Na lunch naszykowałam wczoraj (do zrobienia w ciągu 15 minut) sałatkę z makaronem - drobne kolanka - z rukolą, czarnymi oliwkami i suszonym pomidorami z odrobiną własnego oleju lnianego
Co na wege obiad?intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już bazyliowa panna cotta z poziomkami , a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować. Domowe lody bazyliowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mascarpone
Kulinarne przygody GatityDomowy, fantastyczny sos bez sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!. Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory
Apetyczna babeczkaPomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole(...)pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka masła suszone oregano cukier - opcjonalnie makaron Wykonanie: kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny. Dołożyć umyte, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu. Nie należy dodawać zbyt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.)Zapiekanki:350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki2 małe cebule
Symfonia Smakówdanie smakuje wyśmienicie. No i jestem typową makaroniarą - mogłabym jeść makaron non stop. :D Nigella to prawdziwa inspiracja, bo jej styl gotowania jest bliski mojemu sercu, nie ma ona może restauracji z gwiazdkami Michelina, ale mimo to jest światowym autorytetem w kwestii kulinariów. Właśnie dzięki swojemu swojskiemu, domowemu sposobowi gotowania zaskarbiła sobie sympatię tak wielu osób, w tym mnie. Polecam
Cooking Monstergłowy na hasło tanie gotowanie, to właśnie takie penne z prostym pomidorowym sosem. Mógłbym nawet powiedzieć, że to gotowanie szybkie i awaryjne. W końcu półprzytomny i pozostający w domowym areszcie kucharz, też jakoś musi sobie radzić. Czy to oznacza, że takiemu daniu czegoś brakuje? Zdecydowanie nie! Jest proste, smaczne i niedrogie, a o to przecież chodziło. Pamiętać należy o jednej(...)podłużnych lim z małą ilością płynu i nasion. Narwałbym ziół na tarasie. Sukces gwarantowany. Zimą nie należy zawracać sobie głowy "świeżymi" pomidorami - te z puszki będą lepsze. Za to makaron nie jest zależny od pór roku i ja, jeśli tylko mogę, wybieram włoską Barillę - z nią czuję się pewniej;) Jak może zauważycie, znowu w kolejnym przepisie używam cukru muscovado. Przyznaję
zadanie-gotowanieDawno chyba zupki tu nie było.Pyszny rosołek, z dodatkiem imbiru..i z kluseczkami lanymi przez lejek. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1
Moje domowe kucharzenieJeden z naszych ulubionych sosów. Niestety dość kaloryczny, bo my lubimy go na śmietanie. Ale nie jemy go zbyt często, więc raz na jakiś czas możemy
Marder&Marder Manufacturenowe wpisy. Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów zaistnieć w sieci. Kopie wpisów z poprzedniego bloga będę starała się umieszczać jak najczęściej. Domowi piekarze, którzy będą chcieli jakiś konkretny przepis tak jak dotychczas, poproszę o maila albo o komentarz. Nieaktywne linki do przepisów z poprzedniego bloga póki co zostawiam. Będą pomocne dla mnie(...)pszenicy Durum. Ma również delikatnie żółty kolor i makaron na pewno byłby znakomity. Do pieczenia chleba można jej używać w połączeniu z innymi mąkami. Już na pierwszy rzut oka, z samej mąki Kamut nie upieczemy dobrego chleba. Przynajmniej tak mi się wydaje. Na pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać
Leśny Zakątekpozostawiony w zupie makaron bardzo mięknie i puchnie, zagęszcza zupę i mocno ‘wysysa’ jej smak, a niewiele wnosi swoją ciapowatą teksturą na drugi dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego(...)łodygi selera naciowego (150-200g) 2 małe marchewki (130-150g) 2 ząbki czosnku, małe 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżka masła opcjonalnie – 75g bardzo drobnego makaronu – orzo, koraliki lub muszelki sól pieprz
Karo in the Kitchenpozostawiony w zupie makaron bardzo mięknie i puchnie, zagęszcza zupę i mocno ‘wysysa’ jej smak, a niewiele wnosi swoją ciapowatą teksturą na drugi dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego(...)łodygi selera naciowego (150-200g) 2 małe marchewki (130-150g) 2 ząbki czosnku, małe 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżka masła opcjonalnie – 75g bardzo drobnego makaronu – orzo, koraliki lub muszelki sól pieprz
Karo in the KitchenMakaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem
Kuchnia na wzgórzuskładniki : 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoik mieszanki warzywnej marchewka, kukurydza, groszek Jamar 2 jajka 1 mała cebula pieprz majonez ok. 20 szt. dużych muszelek
Domowy Smak JedzeniaKażdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się
Karczma Honorietty