oraz tym, którzy wykazują gotowość, by zamienić tradycyjny makaron na spaghetti z cukinii. Jadłam i powiadam Wam, wcale nie ustępuje mącznemu oryginałowi. Ma za to o wieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie(...)doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam płaską, elektroniczną wagę, na której łatwo ustawimy różnego rodzaju naczynia. Eleganckie retro wagi z szalką
W kuchni wieczoremkliknij w zdjęcie i przejdź do przepisu! OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! DOMOWE JEDZENIE! RAVIOLI ZE SZPINAKIEM! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM! MNIAMMM! POMYSŁ NA BRUKSELKĘ I KURCZAKA W ZIOŁACH! DIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY Z TUŃCZYKIEM JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA(...)SOSEM! CHŁODNIK Z BURACZKAMI! PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄ I BROKUŁEM SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ
SMYKWKUCHNIFioloetowo-różowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było(...)rozmowie, przestałam wreszcie przejmować się, że nie potrafię gotować, jak Gordon Ramsey i gdy tylko wrócę z poligonu, wracam też tutaj, by gościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore
Kuchenna Kontrrewolucyaustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) - cienki makaron ryżowy z wołowina z woka , warzywnymi piklami, kiełkami, sałatą, świeżymi ziołami, prażoną cebulką i specjalnym sosem. Przed zjedzeniem wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać Klasyczne Banh Mi (17 zł) - z domowym wietnamskim pate, czyli pasztetem przygotowanym z wieprzowiny i indyczej wątróbki to Podany w chrupiącej bułce
Kulinarne przygody GatityDomowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos pieczarkowy ze śmietaną bardzo często szykuję jako dodatek do smażonego lub duszonego mięsa oraz do makaronu, czy kaszy. Do sosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku
AniaGotuje.plFantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry. Kompozycja o wyraźnym, świeżym.. lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich. Pesto idealnie sprawdzi się do: - makaronów - klusek/kopytek - białych mięs i owoców morza - lekkich sałatek Łączny czas przygotowywania: do 20 minut Ilość porcji: do około
AniaGotuje.plLekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie
Karczma HonoriettySkładniki: woda 3 litry, cukier 1 szklanka, gruszki 4 sztuki, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg, goździki 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
W Mojej Kuchni LubięW ostatnim czasie w mojej kuchni powstało sporo nowych dań. Niestety powrót do pracy i domowe obowiązki skutecznie pochłonęły czas na zamieszczanie przepisów na blogu. Zatem
Kuchnia w bieguOliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek
To co kochamJeżeli lubicie pesto, polecam wypróbować domową wersję. Oprócz klasycznego, na bazie bazylii, warto pokombinować z innymi wariantami. Bardzo zdrowe jest to z jarmużu. Dodaję do niego słonecznik i natkę pietruszki. Taki zdrowy dodatek podajcie z makaronem lub z zupą, np. kremem z dyni
Milion SmakówSkładniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również
Karczma HonoriettyCzysta poezja smaku! Pyszny makaron. Wiele warstw. Aromatyczny sos. Wspominałam już o warstwach? Tak, więc liczą się tylko one. Uwielbiam! Teraz gdy pomidory są najlepsze
Karczma HonoriettySkładniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 3 litry, wiśnie bez pestek 60 dag, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, cukier 3/4 1 szklanka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie
W Mojej Kuchni Lubiędzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż może być to trudne, gdyż na warsztatach zawsze mogliśmy liczyć na cenną radę Pascala
karmelowySkładniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz
W Mojej Kuchni Lubię