Domowe makarony przygotowywały zazwyczaj nasze babcie, obecnie wszędzie się śpieszymy i z braku czasu wolimy kupić go w sklepie, bo będzie szybciej i nie będziemy musieli stać w kuchni i go szykować. Wbrew panującej opinie, przygotowanie takiego makaronu wcale nie zajmuje dużo czasu, a smak jest znacznie lepszy aniżeli tego kupnego – nie ważne jakiej firmy byśmy go nie kupili
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli WYKONANIE: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy
Kuchnia BeatyDomowego makaronu nauczyła mnie mama , pamiętam jako dziecko , na niedzielny obiad był robiony domowy makaron do rosołku , stwierdziłam że dawno nie robiłam domowego makaronu, więc do dzieła , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli ciepła woda Wykonanie Na stolnicę wsypuję mąkę , dodaję jajko ,szczyptę soli i zagniatam ciasto dolewając
Mój SmakNajczęściej brała skrzydełka, udka albo kawałek schabowej kości, czasem żeberek. Pomidorowa mojej Mamy to była moja ulubiona zupa od 2-go roku życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje i jutro będzie niedobra". Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była(...)pieprzu, gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę koncentratu (jeśli jest mało czerwone czy kwaśne) i doprawiamy. Do talerzy nakładamy ugotowany, domowy makaron, nalewamy zupę, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy natką. Możemy jeść! :) Domowy makaron: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól
Kuchnia PrezydentowejZupa wiśniowa z domowym makaronem Najlepszą zupę wiśniową jaką w życiu jadłam robiła moja Ciocia Hela. Z domowym makaronem, z wiśniami zerwanymi tuż nieopodal domu, obiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców(...)sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś nie wyobrażam sobie tej zupy bez niego... Składniki: 0,5 kg wydrylowanych wiśni cukier (nie podaję ilości, wiśnie są tak różne, jedne słodkie inne mniej słodkie, każdy dosładza wg własnych upodobań) 2-3 goździki sok z połowy
na moim stole...jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego nie robię i tu moglibyśmy podać naście argumentów dlaczego, ale po tych warsztatach z pewnością się to zmieni - chcę eksperymentować! W moim domu rodzinnym przygotowywało się domowy makaron(...)każdy kto jak ja w temacie ciągle się doucza może wynieść z zajęć coś nowego! Makaron i ciasto makaronowe to świetna baza do całego ogromu możliwości - możemy zrobić cudowny domowy makaron, w różnych kształtach, kolorach, albo wykorzystać na cudowne pierożki, a kuchnia włoska daje nam duże pole do popisu, więc korzystajmy! Polecamy
Plate of JoyDania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna nasza propozycja to zapiekanka ze szpeclami. Czym są szpecle? to takie kluseczki bardzo przypominające domowy makaron. Jeżeli nie będziecie mogli znaleźć w sklepie szpecli, bez problemu można je zastąpić jajecznym domowym makaronem. My na pewno dodamy niedługo przepis na przygotowanie szpecli samodzielnie, ale póki co kupujemy je w sklepie. Pasują za równo suszone (jak makaron), jak i świeże, które(...)masła łyżeczka gałki muszkatołowej 125 ml bulionu warzywnego 150 g gęstej śmietany 200 g potartego sera 2 średniej wielkości cebule Jak już pisaliśmy we wstępie szpecle można zastąpić domowym makaronem. Przygotowanie: Kapustę myjemy, suszymy i tniemy w paseczki. Grzyby kroimy na pół, albo ćwiartki w zależności od wielkości. Szpecle, przygotowujemy według opisu na opakowaniu, czyli najczęściej gotujemy w lekko osolonej
KasiaiKrzysiu.plSezon jagodowy w pełni, więc trudno się oprzeć pokusie ugotowania sobie szybkiej i bardzo lekkiej zupy jagodowej. Wierni tradycji przygotowujemy ją oczywiście z domowym makaronem. Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki: -1/2 kg jagód -1,5 l wody -cukier do smaku -łyżka mąki ziemniaczanej -domowy makaron Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga
Maminek kulinarnyWitam serdecznie Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link(...)filmu z przygotowaniem : Makaron domowy https://www.youtube.com/watch?v=sXJMnTPQVpw Przygotowanie : Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota . Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól , olej i całość mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręką do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam
Uwaga Babcia GotujeŚwięta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki
Mama Gotujeodświeżające 🙂 Danie to szczególnie polecam do wspólnego gotowania z dziećmi. Przy produkcji makaronu jest sporo zabawy, a przy stole więcej chęci do jedzenia. To nasz obiadowy hit lata. DOMOWY MAKARON […] Artykuł Pyszne danie na upał: Domowy makaron z pieczonymi jabłkami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasuszonych, które inaczej nie dałaby rady tak długo wysiedzieć na sklepowej półce. Generalnie „kupny” makaron nie ma szans z pakowanym makaronem świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty – lepszym i tańszym od obydwu przemysłowych wersji. Ile jajek w cieście? My bardzo często kręcimy makaron – bez maszynki do makaronu trudno się niestety obejść – jednak(...)dobry przepis, wierzcie! I może odsądzicie nas od czci i wiary, ale naszym zdaniem ten brytyjski restaurator jest głównie celebrytą, a dopiero później kucharzem. Domowe ravioli – przepis idealny Długo szukaliśmy najlepszego przepisu na makaron i wreszcie trafiliśmy na znakomity test Niki Achitoff-Gray na stronach seriouseats.com (gorąco polecamy ten serwis), w którym na czynniki pierwsze rozłożyła kwestię zawartości cukru
Niedzielny kucharzMakaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron penne z pesto pietruszkowym to bardzo proste i szybkie danie. Ponadto pietruszka posiada wiele właściwości odżywczych i powinna często być wykorzystywana w kuchni. Działa moczopędnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!