Składniki 1 duża pierś z kurczaka szpinak (brykiet) ok. 300-400g vegeta 20 deko pieczarek 1 duża cebula maslo klarowne 400g makaronu domowego ,lub kupnego sól,pieprz do smaku 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody 100ml kremowki Wykonanie Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy(...)wszystko razem 3-4 minuty.Pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--( Płyn nie zakrywa calości makaronu). Zakrywamy garnek
w mojej kuchnimakaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju i nie chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż
Bea(u)ty kitchenmiejsca na płyn. Ale dzięki temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego(...)gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Podawać z makaronem, najlepiej domowym ( np. z tego przepisu). Smacznego
Stare GaryByłam dziś na targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija.SKŁADNIKI : na 2 porcje makaron tagliatelle jak go wykonać
Basia w kuchniChyba nie trzeba go zachwalać... jego smak znają chyba wszyscy :) Najbardziej smakuje mi taki grubo skrojony, nierówny. Wtedy wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron. Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;) Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej(...)można pokroić w długie pasy i kroić na cienkie paseczki. Otrzymamy wtedy makaron równej długości. Oczywiście każdy zrobi wg własnych upodobań i wg tego do jakiego dania go użyje ;) Makaron domowy można ugotować od razu lub rozsypać na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. W papierowym, przewiewnym opakowaniu można go przechowywać ok 2-3 dni, dłużej
Smakołyki Asijuż nie wiem co mam zrobić na obiad to zawsze sięgam po domowe pesto i makaron. Makaron z pesto jest tak pyszny, że ja już nic do niego nie potrzebuję. Jest to danie pełne smaku, aromatu, a przy tym bardzo pożywne. Orzechy, parmezan i oliwa sycą na długo! Pesto to po prostu świetna alternatywa do serowych i pomidorowych sosów(...)laskowe, pistacjowe czy migdały. Zamiast parmezanu lubię pesto z serem manchego. Makaron z pesto Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu, waga sucha lub 500 g świeżego makaronu 200 ml domowego pesto, domowe 30 g parmezanu Przygotuj domowe pesto. Do makaronu można użyć dowolne zielone pesto. Wybierz jedną z propozycji klikając w linki w tekście. Makaron ugotuj al dente
codojedzeniaPrzepis na podstawie książki "Mała Wielka Księga Makaronu" Bardzo szybkie i naprawdę smaczne danie. Użyłam makaronu domowego - do ciasta wrzuciłam sporo pieprzu, bardzo udane połączenie!składniki150 g sera gorgonzola250 ml śmietany150 g szynki parmeńskiej (w plastrach)400 g makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu)pęczek natki pietruszkisólpieprzprzygotowanieser gorgonzola, bez skórki, pokroić w kostkę , roztopić
Stare GaryJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych jajek, jednak w większości polskich przepisów znajdziemy dodatek czosnku i śmietany. Pyszny parmezan często zastępujemy serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne(...)swoim smakiem i zapachem przenosi nas do słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre!!!;) Składniki: o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy do miękkości
Kuchnia Pełna Pasjijest bardzo prosty i szybki, a danie zaskakująco aromatyczne i pyszne:) Wprawdzie Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama(...)wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki makaron tagliatelle 2 żółtka (najlepiej wcześniej sparzyć jajka) 5-6 łyżek dobrej oliwy z oliwek 150 g maprezanu skórka z połowy dużej cytryny i sok z całej cytryny (a tak naprawdę to musi być "do smaku") duzy pęczek bazylii sól, pieprz Przygotowanie Do miski wbić żółtka i roztrzepać, cały
Kulinarne InspiracjeDomowy makaron może nie należy do najszybszych dań jednak wysiłek zostaje nagrodzony. Jeżeli gdzieś w pobliżu kuchni kręcą się silne dłonie warto je zawołać gdyż wałkowanie oraz wyrabianie ciasta wymaga sporej siły!! Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu znacznie Ci ułatwi pracę, jednakże jeżeli jej nie masz nie poddawaj się ostry nóż i wałek też wystarczy. Jeżeli zrobisz więcej makarony niż
Wylizany Rondelm.in. w księgarni internetowej platon24.pl Recenzja książki dostępna jest tutaj Składniki na 2 - 3 porcje Czas chłodzenia - 30 minut Czas gotowania - 2 minuty 200 g gotowego makaronu pappardelle (lub domowy makaron zrobiony z 200 g mąki, 2 jajek i szczypty soli) opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula) 6 dużych pomidorów (około 600 g) 4 ząbki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste- potrzebujemy do tego zaledwie trzech składników: mąkę, wodę i jaja. Jest po prostu pyszny! U mnie dziś z truskawkami Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Dodatkowo: ½ kg truskawek 1 szklanka słodkiej śmietany 4 łyżki cukru pudru sól Wykonanie: Z mąki, jaj i wody zagnieść ciasto (dodać tyle wody, aby ciasto dobrze
Tradycyjna Kuchniapowiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :) Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka
Smakowy Rajdodaję sól Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :)Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć
Proste Potrawywyszły bardzo smaczne, pachnące wędzonką i aromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora na zagniatanie własnych klusek… Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 300 g białego twarogu
To co kocham