Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie
Kuchnia Pełna PasjiMakaron domowy. Na kilo mąki różnej , ja mieszam zwykłą białą z pełnoziarnistą, dodaję czasem jak mam mąkę z pszenicy durum zwana semoliną. Dzięki niej makaron jest trwalszy i nie rozgotowuje się . W innym przypadku świeży makaron gotujemy krótko, jedną chwilę. Podsuszony gotujemy troszkę dłużej. Mieszamy już odcedzony z odrobiną oleju , aby się nie kleił. Z kilograma mąki wychodzi dość
Pasje JolkiBlacha ciasteczek wyjętych z piekarnika. Popołudniowa herbata. To już ostatni wpis w ramach 7 dniowego Wyzwania Blogowego. Dzisiejszy temat to " Domowe najlepsze". W pierwszej kolejności na myśl przyszedł mi domowy makaron, ale że mój M ostatnio upominał się wręcz o wafla kakaowego, nie miałam zbyt dużych oporów, aby sprostać jego wymaganiom. W końcu domowy wafel to dla wielu
My simple kitchenPierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się
Kuchnia Pełna PasjiJak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np
Kuchnia Pełna Pasjiwieki temu jadłem na jednym z urlopów. Czego użyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży por -szklanka muscatu białego półwytrawnego -oliwa -sól, pieprz -makaron domowy; jak zrobić tutaj Por siekamy, szklimy z solą i pieprzem na oliwie. Dolewamy wina. Gdy alkohol odparuje dodajemy pomidory i smażymy ok 10 minut. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy
BaRepasjeden dzień trzeba iść na pewne kompromisy i, o ile nigdy przenigdy nie użyjemy sklepowego pesto, sosu pomidorowego, sosu bolognese, sosu enchiladas, salsa verde itd., to na zrobienie domowego makaronu, tortilli i ravioli po prostu nie starcza nam czasu Do przepisów do dań na ten tydzień wrzucimy linki jak samemu zrobić placki tortilli oraz pyszne ravioli, ale tym sami
Niedzielny kucharzMoim marzeniem kulinarnym jest być w Neapolu poznać tajniki kuchni neapolitańskiej..Neapol to nie tylko pizza margherita...ale .... Neapol słynie również, ze swoich domowych makaronów z mieszankami różnorakich grochów , groszków i zbóż,w ich języku to LEGUMI, u nas znane jako BOBOWATE. W czasie zimowym je się dosyć często ten typ makaronów, a w czasie letnim , pomija się groszki
Z Kuchni Do KuchniCodziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę
Kuchnia Pełna Pasjiszczególnie te proste, a zarazem wykwintne dania. Dzisiejsze to pomysł na tak naprawdę wiejską kuchnię śródziemnomorską. Proste składniki dostępne w każdej wiejskiej kuchni we Włoszech. Włosi słyną ze swojskich makaronów, domowej oliwy i oczywiście oliwek jak i wspaniałych serów. Te wszystkie składniki dzisiaj znajdziemy w naszym daniu. To danie jest nie lada gratką dla smakoszy makaronów. Zobaczcie co wymyśliliśmy specjalnie
vegetanieDziś mamy dla Was kolejną propozycję na danie z domowym makaronem – proste, szybkie a przede wszystkim pyszne tagliatelle z grzybami i prosciutto
Kuchenne WariacjeSmaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy
Kuchnia Pełna Pasjiktóre pojawiły si ę na moim blogu i cieszyły si ę Waszym zainteresowaniem, za co bardzo Wam dziękuję ! A jeżeli macie ochotę na przygotowanie domowego makaronu zapraszam Was do zbioru moich przepisów na przepyszny makaron jak u włoskiej mammy i ciekawostek oraz porad jak przygotować idealny włoski makaron al dente . Polecam
La grande e la piccola cuocaPyszne słodkie danie wigilijne, nie wiem czy takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem. SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę
słodki bratek