Domowy makaron robiło się w naszym domu od zawsze, tylko z czasem zrobiliśmy się tak wygodni, że zadowalał nas kupny makaron. Jak zrobić domowy makaron? Nie ma nic prostszego. Do zrobienia domowego makaronu potrzebujemy: mąkę, jajka (na każdą szklankę mąki o poj. 250 ml po jednym jajku, po 2 łyżki gorącej wody + mąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy(...)dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. – 1 szklanka mąki pszennej – 1 jajko – szczypta soli – 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka do podsypywania Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dziewczyny uwielbiają makaron w każdej postaci ! Tym razem postanowiłam je nakarmić własnoręcznie zrobionym makaronem. Przepis wypatrzyłam na blogu Chillibite.pl. Doskonałym udogodnieniem przy produkcji domowego makaronu jest maszynka. Mam taką najprostszą, kupiona za parę groszy, ale i ona doskonale zdaje egzamin. Jedyny minus to taki, że posiada tylko 2 grubości do ciecia makaronu. Makaron wyszedł przepyszny. Użyłam(...)niego wiejskich jaj z podwójnym żółtkiem, dlatego jest taki żółciutki :). Domowy makaron Składniki na 2 osoby: 100 g mąki typ 650 1 duże jajko szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy przez kilkanaście minut, ja pomagałam sobie mikserem z hakami. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę
Kulinarne przygody Gatityogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie(...)zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez
OstryKęszupy pomidorowej lub zapiekanek.Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca.Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie.Smacznego
Maminek kulinarnyostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i przypomniałam sobie o książce kucharskiej, którą dostałam od siostry - strzał w dziesiątkę - znalazłam przepis na Staropolski makaron rosołowy. Bardzo starałam się by jak najcieniej pokroić makaron, jednak nie koniecznie mi to wyszło(...)jest smaczny, domowy, ja i mój smakosz jesteśmy zadowoleni. Pamiętam, że mój tata uwielbia taki domowy makaron mam nadzieję, że gdy się spotkamy będę miała możliwość zaprezentowania swojego makaronu :)Składniki:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej3 żółtka1jajko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka, następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz
NA MOIM TALERZUMyślę, że chyba każdy z nas wie o tym, że makaron domowy smakuje o niebo lepiej niż ten kupny. W moim domu, gdy byłam młodsza, jadło się praktycznie tylko i wyłącznie ten własnej roboty. Pamiętam jak moja babcia i mama zagniatały ciasto, w oparach mąki je rozwałkowywały a następnie przepuszczały przez specjalną maszynkę do makaronu, skonstruowaną przez mojego dziadka - złotą(...)rączkę, z której wyciągały cieniutkie niteczki.Tak więc gdy kilka miesięcy temu stałam się szcześliwą posiadaczką mojego ukochanego robota kuchennego, wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję z jego pomocą domowy makaron. Do pełni szczęscia brakowało mi jednak odpowiedniej przystawki (takiej nowoczesnej wersji maszynki mojego dziadka), która rozwałkowałaby makaron na cienkie placki, a także wycinała z nich makaron np na spaghetti
W mojej holenderskiej kuchnidanie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna uwagę skupimy na wykonaniu do niego domowego makaronu nitki. Nic nie smakuje lepiej, jak danie wykonane przez siebie samego od podstaw. Przepis oraz listę najpotrzebniejszych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 marchewki ½ selera korzeń pietruszki 1 mała(...)cebula 1 porcja rosołowa szponder Liść laurowy Ziele angielskie Sól pieprz do smaku 1 natka pietruszki Domowy makaron: 250 g mąki pszennej + 50 g do posypania stolnicy 1 jajko 2 żółtka 100 ml wody ciepłej Szczypta soli Przepis na rosół: Mięso dokładniej umyj W dużym garnku włóż mięso i zalej wodą około 3 litrów. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Większość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim zdaniem jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie.Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie
Kuchnia ŁukaszaMimo iż trafiłam już na doskonałe makarony orkiszowe, które zajadamy na codzień, to zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby
Smaczne ZdroweNiedziela to dzień, kiedy w większości polskich domów jada się rosół z makaronem. W moim domu nie zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest zbyt zdrowy(...)jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest kryształowo przejrzysty :)Rosół gotujemy dość długo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;)Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie wykonanym makaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennagrupości.I od razu uruchomiły się piękne wspomnienia z dzieciństwa kiedy to moja mama czy babcia robiły makaron, a potem się suszył na wersalce w moim pokoju :) Niby taki domowy makaron to dużo zachodu, i nie opłaca się przy niskich cenach w sklepie, ale smakuje całkiem inaczej :) Szczególnie jak jest bardzo jajeczny :) Rybę podałam z sosem beszamelowym, doprawionym cytryną(...)pieprz, olej do smażeniaSos beszamelowo - cytrynowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mlekaskórka otarta z ½ cytrynysok z 1/2 cytrynykilka listków bazyliisól, pieprz biały do smaku3 łyżki kaparówSkładniki na domowy makaron:2 czubate szklanki mąki pszennej (przesianej)1 jajko2 żółtka3 – 4 łyżki letniej wodyRyby: Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.Sos: (Robimy podobnie
Bon Appetit MałgorzatyNiezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i
Gosia gotujeNajlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski makaron
charlotte gotujeMak, cynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają
Basia w kuchni