rodzinki. Do przygotowania zupy użyłam gotowego już bulionu (pozostałego z gotowania kurczaka i warzyw do sałatki). Jeśli nie macie pod ręką wywaru (np. zamrożonego) możecie posiłkować się przygotowaną domowym sposobem przyprawą a’la Vegeta lub ekologiczną kostką rosołową (ma całkiem niezły skład). Zamiast śmietany do zabielenia użyłam serka topionego, dzięki czemu zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem(...)świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień
MyCookBook.plSałatka z zupek chińskich .. Chyba każdy ją jadł, z każdym warzywem, sosem czy mięsem :) A moja, moja jest z rybą Tuńczykiem . Mięso z tuńczyka jest
Domowa Kuchnia u MamyW ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je
PastelFoodW ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je
PastelFoodktoś rzuca groźby ( tja a niby bezprawne groźby są karalne...) bądź materiałem na egzamin. Usiądź ze mną - bardzo możliwe,że przyniosę ciastka,a Gosia pingwina(dużo pingwinów!)... 9.Areszt domowy?! Tylko kto doniesie żelki? Ale szczypta zapału do nauki Nam pomoże, nawet gdyby winda nie działała i trzebaby po te żelki wyjść i wejść na dziesiąte piętro. Ej no hej nawet(...)nowe kredki i zakreślacze. Ale uważaj by nie skończyło się to tak jak w moim przypadku... # życiowy_dramat pójść do znanej sieci sklepów rodzaju Stonka po pesto do makaronu,zobaczyć deficytowe kredki bambino-idealne do zakreślania pergaminowych kartek podręczników z serii c h beck przez które przebija nawet cienkopis. Potrzebne są więc kredki,a moje studenckie zbiory to jedynie 4kolory
Fiolka w kuchnipokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie przez ok. 10 minut. Wlać wodę, dodać zawartość torebki i dokładnie wymieszać. Gotować przez 2 minuty. Dodać odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso(...)wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów. "Pomysł na..." jest dobrą propozycją na szybki obiad, gdy nie mamy wielu składników, które często są potrzebne do przygotowania domowego sosu do spaghetti. Producent zapewnia, że zawartość torebki nie posiada konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. Tradycyjnie po za tym jest dużo warzyw w proszku i suszonych oraz wiele innych składników
Pasja Smakuziół 100g żółtego sera olej do smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w średnią kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, na rumiano *** *** Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Makron oraz podsmażonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Dodajemy mrożone warzywa, mieszamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku(...)obsypujemy ją z wierzchu startym żółtym serem *** *** Następnie zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na około 30 minut *** *** Zapiekankę podajemy na gorąco. Najlepiej smakuje polana domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemsmaku PRZYGOTOWANIE : Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente (bądź wykorzystujemy pozostały z obiadu). Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojone składniki oraz połowę puszki mieszanki meksykańskiej. Dodajemy sos tatarski, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. Sałatka została przygotowana z Sosem KIELECKIM Tatarskim , który otrzymałyśmy(...)Słów kilka o samym sosie, którego samego w sobie nie trzeba przedstawiać gdyż zna go raczej każdy z nas. Smak, który zamknięty jest w szklanym słoiczku jest niemalże domowy, wyrazisty, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, a jego konsystencja jest puszysta. Sos polecany jest do kanapek, wędlin, warzyw, jajek i sałatek. Z pewnością niejednokrotnie sięgnę po owy słoiczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikupując sklepową wersję pełną konserwantów. Mam zamiar pokazać Wam, że w parę minut można bez trudu przyrządzić prawdziwe, włoskie i znakomite w smaku pesto, a zarazem przekonać do jego domowego przygotowywania i zrezygnowania z kupowania sklepowych wersji. Składniki na pesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy z oliwek (u mnie 35g zwykłej(...)orzeszków piniowych (lub tańszą wersję - orzeszków ziemnych, niesolonych!) - 5 małych ząbków czosnku lub 3 duże - 3g ekstraktu z oregano lub płaska łyżeczka suszonego Dodatkowo: - 200g razowego makaronu penne Liście bazylii płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki
Be Fit Be Strongżyczenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe(...)grzybowy II Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej) 2-3 łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie:Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję
Kulinarne przygody GatityCześć :D Zaczął się czas, kiedy po powrocie do domu z pracy robi się wszystko na czas. Ogród już "zaczął się sadzić" :D Mąż posadził sporo
Pieprzyć z Fantazjąsoli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek do jedzenia makaronów. Tajowie mają obsesję na punkcje jedzenia, które jest dość tanie i nie opłaca się go przygotowywać w domu. Od rana do późnych godzin nocnych można je kupić w ulicznych jadłodajniach(...)zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp. Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się kupić orientalnych składników, zawsze można je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie
SzczyptaSmaQłyżkami oliwy. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż boczek się zrumieni. Teraz dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez minutę. Dodaj obrany bób i makaron, dosyp płatki chilli, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem cały czas mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia, wsyp pokruszony twaróg i wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj(...)Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi Kremowe risotto z parmezanem i pesto, do tego pomidorki koktajlowe i oczywiście bób - to danie jest przepyszne! Najchętniej wykorzystuję pesto domowe, ale dobrej jakości ze słoika też się tu sprawdzi i wtedy przygotowanie tego risotto będzie jeszcze prostsze i szybsze. 3. Domowe falafele ze świeżego bobu Falafele czyli małe wegańskie kotleciki
Chilli Czosnek i OliwaRóżyczki z ciasta francuskiego Sałatka z selerem konserwowym i ananasem Salsa z mango i chili Mini-calzone z kabanosami Sałatka z tuńczykiem na krakersach Kotlety
Atlas Smakówwinnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko(...)cukier puder do posypania metalowe rurki (ja swoje kupiłam na allegro - 30 rurek/ 12,5 zł, jeśli nie macie metalowych możecie wykonać własne np. z folii aluminiowej, kija, czy makaronu cannelloni) Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić
Domowa Cookierenka Agi