domowym menu była truskawka :D Była przerwa na schabowego czy botwinkę nie inaczej :) Sezon kończę dżemami. Zawsze robię je jak truskawka się już kończy. Owoc jest wtedy najsłodszy. Pierwsze zbiory raczej lądowały na skupie owoców i w żołądku :D Zrobiłam już ponad 30 słoiczków dżemu, troszkę zamroziłam gniecionych z cukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu
Pieprzyć z FantazjąDomowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z jarmużu i swojskiego słonecznika. Robi się je bardzo łatwo, bardzo szybko i z bardzo dużą radością. Z poczuciem, że tworzy się coś bardzo zdrowego! No i jakże kolorowego :) Pesto można wykorzystać na wiele sposobów (choćby położyć na kanapkę), ale oczywiście najlepiej połączyć je z makaronem
zadanie-gotowaniepiaszczystej plaży, pod palmami. I tak mi zupa smakowała, że postanowiłam chociaż w części w domu ją odtworzyć :) Zupa bananowa 1,5 litra wywaru ( u mnie po prostu domowy rosół ) 0,5 litra wody 2 banany ( obrane ze skórki ) 200 gram czerwonej pasty curry 1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół i zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy
Kuchnia na wzgórzuciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę! Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron? Był. W takim razie czas na zupkę! Trochę jakby świątecznie, ale nie do końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego barszczyku nie można jeść poza świętami? Nikt(...)więc jeśli naszła nas ochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków - 2 marchewki - pietruszka - mały seler - cebula - 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka
Be Fit Be StrongMaki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie(...)prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek
Moja smaczna kuchniaSkładniki: łopatka bez kości 60 dag, jajka 2 sztuki, włoszczyzna 6 łyżek/starta, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, woda gazowana 3/4 szklanki, cebula 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: szpinak świeży 4 pęczki, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, mąka tortowa 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta
W Mojej Kuchni LubięDietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)czerwona 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiidorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego zabarwienia(...)kolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny. Taki lubię najbardziej. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis
nietylkopasta.plAromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów
czarrna od kuchniMinął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2014...i postanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w
Moje domowe kucharzeniegdyż jest za drogi. Staram się zamieniać go jakimś tańszym, ostrym serem lub w ogóle pomijam ten składnik. Dla mnie najważniejszy jest dobry boczek, czosnek i śmietana. ,,Boczuś" domowy (rodzice robią czasem wędliny sami) jest idealny. Duuużo czosnku to obowiązek. No i śmietana. Pychota! I jak tu przy takim daniu liczyć kalorie? Lepiej nawet nie zaczynać bo załamka murowana(...)ząbki czosnku (to tak normalnie ja dodaję nawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan u mnie inny tańszy pół opakowania makaronu spaghetti pieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego ja już nie dodaję oliwy z oliwek), dodajemy czosnek (można też cebulę
sierotka maRysia w kuchniCześć :D Pominę to co dzieje się za oknem.... Jednak z okazji, że teoretycznie robi się ciepło.....teoretycznie oczywiście, zaczęłam wprowadzać troszkę zielonego do kuchni :D
Pieprzyć z FantazjąDanie, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Może wydaję się skomplikowane, ale robi się je niemal błyskawicznie. Całość wspaniale komponuje się ze sobą. Pieczarki faszerowane pasztetem
Domowa cukiernia EwyDzień dobry :) Piątek ! WOW :) nareszcie, jak pewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też
vegetanieKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa Ani