Ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie domowego pieczywa. Coraz bardziej lubię pracować na cieście drożdżowym, jak i na zakwasie, co zapewne wynika z mojego coraz większego doświadczenia w tej kwestii. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa to już w ogóle prosta sprawa. Rośnie jak szalone i ma specyficzny, jednak bardzo smaczny smak. Miękkie pieczywo, które długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki (na jeden(...)godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy
Mango PapajaTo pyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców
DefinicjaSmakuOd kiedy pokochaliśmy w domu owsiankę muszę powiedzieć że jogurt "schodzi". Kupowaliśmy go co tydzień w małych pojemniczkach i nigdy nie myślałam o zrobieniu takiego dopółki
Lubczyk i Waniliaoczekiwania... musimy je przygotować minimum 3 dni wcześniej tak, by złagodniała ostrość czosnku. Ale donoszę Wam iż warto, ten smak wynagradza czas oczekiwania. Taki śledzik w połączeniu z pysznym domowym chlebkiem z masełkiem... to rozkosz podniebienia. Polecam wszystkim baaardzo mocno, ten śledź ma pod sobą wszystkie inne :-)Znalezione tutaj .Składniki:- 300-350g śledzi a'la matjas(...)wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika.Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota!Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię
Smaczne ZdroweNasiona słonecznika to bardzo cenne "jedzenie" i powinno się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Te maleńkie ziarenka to rewelacyne źródło witaminy E i wszystkich witamin z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego biegu. Z Wilna szlak prowadził do Rosji, zaś z Warszawy do najważniejszych stolic Europy”. WGL Na licznych straganach, ustawionych na rynku, można było kupić oraz spróbować sery, wędliny, chleb, nalewki, miody.... Podczas turnieju odbył się konkurs na „Gościniec z podróży”, czyli na najlepszy podarunek ze Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. W konkursie na „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego(...)ciasteczka II miejsce – dla Pani Joanny Dróżdż za zestaw herbat „Czaj z łąki, czaj z krzaka, czaj z drzewa” III miejsce – dla Pani Katarzyny Latos Latosowo za zestaw domowych nalewek i domowych przekąsek Wyróżnienie - dla Pana Roberta Janowskiego Naturatur za olej z pestek dyni - dla Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za Marengi Legionistów Babci Karoliny. Nagrodę
królestwo garówConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty
Grahamka, weka i kajzerkalato było upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki. Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna(...)różowy burak sól 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek EV listki świeżych ziół płatki chili Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed
Kulinarne przygody GatityPomidory suszone w domu, robię już trzeci z kolei rok. Są bardziej mięsiste niż te kupne. Doprawione też według Waszego smaku. Niestety, te pomidory sklepowe, nie
Mieszam w GarnkuPierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu(...)przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć
Karo in the KitchenKolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u
Moje domowe kucharzenieInna wersja tego chlebka. Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki siemienia(...)temperaturze 210oC. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika, ja piekłam 1h 20 min. W trakcie pieczenia otwierałam co jakiś czas drzwiczki piekarnika i spryskiwałam wodą wnętrze piekarnika (domowa "funkcja pary"). Smacznego all photos made by me&brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.comwielu z nas czas pourlopowy. Dlatego po raz drugi zaproponowałam na ten miesiąc akcję wspominkową "Danie inspirowane podróżą 2.", by przypomnieć sobie smaki z podróży i przywołać je w domowych czterech ścianach. Akcję przeprowadziłam w Mikserze Kulinarnym i na Durszlaku. W akcji zaakceptowałam 12 przepisów w Mikserze Kulinarnym i 21 przepisów na Durszlaku (niektóre z nich powtarzają się) z przeróżnych(...)Polsce i krajach za naszą granicą i gromadźcie przepisy, by podzielić się nimi w przyszłości. A oto przepisy, które nadesłaliście (usunęłam dublujące się wpisy): Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) Chleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny
Weekendy w domu i ogrodziejeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki 2 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30% 1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka(...)ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego
kruche babeczki