domowy chleb - 5671 przepisów (strona:310/379)

Pâté z kurzej wątróbki. Pasztecik wątróbkowy bez pieczenia 245

Lubię świeże bułeczki posmarowane jakimś pysznym smarowidłem. Lubię ciepłe grzanki z dodatkiem kremowego pasztetu . I lubię wątróbkę pod każdą postacią. No, może poza taką mocno wysmażoną

Smaczna Pyza
Kurczak idealny 193

Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką.Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra

prawdziwe jedzenie
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 161

Dzisiaj z łatwością zauważymy, że powstaje coraz więcej typowych polskich restauracji, zaś szefowie kuchni czerpią często inspirację z tradycyjnej polskiej kuchni. Czemu się tak dzieje? Czy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chlebki naan 146

Curry z kurczakiem nie uznałabym za takie dobre, gdyby nie towarzyszyły mu chlebki naan. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale wiadomo - same nie smakują

bistro mama
Barszcz na zakwasie 237

postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne są zwykle tak syfne, że nie trzeba się wcale starać, robiąc wersję domową, żeby był efekt wow.   Zaczynamy ze sporym wyprzedzeniem – minimum tydzień od zakwasu na barszcz. Spokojnie można go zrobić 2 tygodnie czy miesiąc przed Wigilią i trzymać w lodówce(...)zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń, nie ma się czym martwić

Ugotowane pozamiatane
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 194

Witajcie :) Wegański gulasz ! Co Wy na to ? Lubimy takie misz-masze z warzyw. Dzisiaj prosty w formie, ale za to wyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych

vegetanie
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 176

delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni.  Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kapusta stanie się miękka, gulasz rozprowadzić koncentratem pomidorowym. Gotowy gulasz segedyński podawać na półmisku oblany sosem; potrawa ma nieco tylko podpływać sokiem, tak jak bigos. Gulasz segedyński podawać z chlebem lub ziemniakami.  Smacznego :) PODSUMOWANIE:      Jak widzicie, tytanowa patelnia Woll to wszechstronne, uniwersalne i bardzo solidne naczynie do codziennego używania. I do tego jest w czym wybierać

Moja Książka Kucharska
TOSTY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 2107

Kolejny pomysł na zamiennik pieczywa to tosty serowe, które powstały na bazie znanej Wam już pizzy serowej czy rolad w wersji z kurczakiem bądź mięsem mielonym

Ola la LCHF
Karnawałowe szaleństwo z kiełbasą w roli głównej – pomysły na dania, które skradną serca gości 161

dzień karnawał kojarzony jest przede wszystkim z hucznymi balami. Niemniej, to nie tylko bale i uliczne parady, ale także spotkania w gronie znajomych. Takie zorganizowane w zaciszu domowym są idealną alternatywą na imprezy tematyczne. To właśnie kameralne spotkania są okazją do zabawy przy przepysznym jedzeniu. A jak pyszne jedzenie, to produkty dobrej jakości, które zdobędą uznanie każdego smakosza. Karnawałowe inspiracje(...)czarnym pieprzem i tymiankiem, Pieczeń Wereszczaka – pieczona żywiecka z duszonymi ziemniakami w sosie maślano korzennym z czerwoną cebulą i miodem pitnym oraz Kanapka Maillarda (Przypiekanka chlebowa) – przypiekany chleb na chrupko nadziewany omletem, sprażoną suchą kiełbasą krakowską, podany z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem w miodzie. Ponad to, idealnym uzupełnieniem lub alternatywą dla wskazanych przepisów, może być pizza

Codogara
Pasta z awokado i makreli -pasta do chleba 242

Lubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki.  Doskonała

Takie tam pichcenie
JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA 193

tanie danie i przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Można je podać na wiele sposobów. Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie uroczystości domowych lub codziennego śniadania. Jajka faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, szynką lub łososiem, a może jajka z serkiem chrzanowym i mięsem krabowym? Wszystkie są pyszne! Przepis na jajka faszerowane : SKŁADNIKI : 4 jajka ugotowane(...)gładką masę. Dokładamy pokrojone drobno paluszki krabowe oraz paprykę, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Krok 4. Farszem napełniamy połówki jajek, dekorujemy młodymi listkami warzyw. Podajemy z majonezem oraz chlebem z masłem. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
BUŁECZKI CYNAMONOWE 988

piekarniku. No miód, cud i orzeszki jak to się mówi. Do tego na prawdziwym maśle robione, a nie na jakiś tam tłuszczach palmowych, utwardzonych czy innych świństwach. Te są domowe, naturalne i najlepsze! Tyle w temacie. Uwaga: Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały przygotowane. A i tak wątpliwa sprawa, że zostanie coś na dzień następny J SKŁADNIKI CIASTO(...)cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie wcześniej przygotowane mleko z drożdżami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto zacząć powoli wyrabiać  (ręcznie, hakiem miksera lub w maszynie do chleba) dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ja wolę wyrabiać hakiem miksera

Calzonella.com
Od czego zacząć, kiedy myślisz o odstawieniu glutenu? 215

jeszcze w liceum ziewałam na lekcjach. Po powrocie do domu padałam na twarz i zasypiałam około 21, by po dwudziestu minutach się obudzić, bo jeszcze musiałam odrobić prace domowe. Wtedy wydawało mi się to normalne, miałam przecież tyle dodatkowych aktywności. Z perspektywy czasu wiem, że chroniczne zmęczenie to jeden z objawów endometriozy. Po przejściu na dietę bywałam zmęczona(...)zastanowić.   Znam osobę, która wydała tysiąc złotych na przeróżne testy, które potwierdziły, że jej organizm nie toleruje glutenu. Wydała potem kolejne kwoty na żywność bezglutenową. Zamawiała u znajomych chleb bezglutenowy. Wszyscy dookoła wiedzieli, że stosuje dietę i starali się ją w tym wspierać. Ale ona przechodząc obok piekarni nie mogła się oprzeć. Po prostu musiała tam wejść i kupić

Smakuje zdrowo
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 168

witaminy B12, o której napiszę osobno innym razem. Ok, byłby już czas na PRZEPIS :))  FIGA Z MAKIEM czyli banalna!  i równocześnie pyszna, NATURALNIE SŁODKA PASTA DO SMAROWANIA - chleba, naleśników, ciastek i czego tam jeszcze chcecie.  - 20 suszonych fig - namoczyć - czyli zalać przegotowaną wodą i zostawić na jakiś czas. Co to jest jakiś czas? Godzinka, dwie, kilka, zależy(...)wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki czy co tam chcecie i SMACZNEGO! :) P.S. Przechowuje się w lodówce wspaniale przez wiele dni, to wielki plus przy domowych produkcjach

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 152

domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków, a potem tylko(...)związków tak drogocennych dla zdrowia jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mikroelementy, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. Zakwas kiszony z dodatkiem żytniego chleba – potrzebuje około 4 – 5 dni aby dojrzeć. Zakwas bez chleba 1- 2 dni dłużej. Barszczyk czerwony kiszony Składniki Buraki (tyle aby wypełniły słój lub kamionkę w 3/4 części) Sól (1 łyżka

Moja Mama Gotuje