Składniki: kaszanka 5 sztuk, cukinia 1 sztuka, cebula 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek - do smaku, olej rzepakowy - ile potrzeba cebule pokroić talarki i posypać
W Mojej Kuchni Lubiębrak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się niewykonalne z powodu braku masła. Ciasto dopiero zaczęło wyrastać zatem szanse na porządne światło po upieczeniu bułeczek są nikłe. Taka mała złośliwość losu i nauczka, żeby lepiej się zorganizować następnym razem. Niestety trudno tak szybko przestawić się z myślenia wielkomiejskiego, gdzie wejście do sklepu jest dokładnie naprzeciw(...)najwspanialsze na świecie ciasteczka orkiszowe. Zdrowe i naprawdę smakowite, szczególnie do popołudniowego kubka kawy bądź wieczornego kubeczka kakao. Bardzo gorąco je polecam, szczególnie że jest to zdrowa wersja domowego smakołyka. Ciasteczka zasilą grupę przepisów na każdy tydzień roku. Ciasteczka orkiszowe 3 szklanki mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 225 g masła
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy(...)minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. W wspólnym wypiekaniu udział brały:Dorota - Moje małe czarowanie Małgosia - Smaki Alzacji Joanna - Różowa kuchniaEwelina - Stylowa kuchniaBożena - Moje domowe kucharzenie Iza - Smaczna PyzaŁucja - Fabryka kulinarnych Inspiracji
Ala piecze i gotujepraktycznie pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą. Stałam się jej wielką fanką i teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki co zapraszam(...)szklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder do posypania, domowy dżem lub świeze owoce Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej
Ratunku obiadsieciówki żywieniowej przez duże M. Jest to tak genialne odwzorowanie popularnej kompozycji smakowej, że zasługuje na oddzielny wpis. Mam nadzieje, że odkryje ją każdy, który zapragnie w zdrowy i domowy sposób przyrządzić kultowe hamburgery - tak jak my kilka lat temu. Właśnie dzięki tej zachciance trafiliśmy na tę cudowną recepturę. Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki gęstego majonezu(...)musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi
Kuchnia po mojemumąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru(...)odgazować i gotowe! Pamiętajmy jeszcze, że po uformowaniu ciasto jeszcze musi podrosnąć około 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do zarumienienia. Wczoraj zrobiłam rogale i bułeczki z powidłami, a dzisiaj drożdżówkę
Rozpustne gotowanieBułki na jogurcie są pulchne i mięciutkie, nie mają chrupiącej skórki. Zaraz po upieczeniu były tak dobre, że zjedliśmy je same. Czarnuszka dodała im aromatycznej, oryginalnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamajonezem, ketchupem i prażoną cebulką Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz(...)wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką. Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem
Kuchnia co dniaPuszyste i mięciutkie z drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami
Domowa cukiernia EwyKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i
Przepisy na domowy ser i chlebDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Anijajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy** lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem
Mango PapajaSkładniki na około 11 szt: 500 g mąki 12 g suchych drożdży 220 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko
Moja Galeria Smakuwszystkie składniki, wyrabiamy, patrzymy jak wyrasta, daje całą masę satysfakcji. A zapach jaki unosi się podczas pieczenia i możliwość konsumpcji świeżutkiego, jeszcze ciepłego wypieku jest niezastąpione :) Dlatego dzisiaj przygotujemy domowe ciabaty z ziołami i dodatkami. Składniki: 0,3 litra mąki / 1,2 szklanki łyżeczka soli łyżeczka cukru 10 g drożdży 150 ml wody sól morska gruboziarnista zioła: bazylia, tymianek, oregano(...)dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem, bułki posypujemy
Taste Of My DayDomowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne! Składniki: 500g mąki pszennej, 12g świeżych drożdży, 200ml letniego mleka, jajko, 20g masła(...)potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut. Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu
Z miłości do słodkości