domowe bułeczki - 504 przepisów (strona:26/34)

Domowe pączki 385

Domowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte dłonie masłem ). Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, powtórzyć z resztą ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

Moja Delicja
Malinianki 203

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek

Domowa cukiernia Ewy
Miseczki chlebowe 131

wyciekła. Ja zostawiłam sporą część tego wnętrza nie mając pewności, czy nie przecieknie, ale następnym razem wydrążę jeszcze więcej a tylko niedużą warstewkę ugniotę na dnie i po bokach. Domowe pieczywo jest niezastąpione. Poza tym taka miseczka będzie idealna na zbliżającą się Wielkanoc!   Składniki: - 3,5 szklanki mąki; - pół łyżki mąki kukurydzianej; - ponad 1 szklanka wody (ok.300(...)uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć każdą na kształt koła i zbierać brzegi do środka, tak, jakbym chciała uformować sakiewkę. Jeszcze raz rozpłaszczyć i znowu tak samo. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Ułożyć na blasze łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika

dom-agi.pl
Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką 144

przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki  dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek(...)rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 18 równych części. Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki. Na każdej bułeczce wciskamy układamy porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut. Podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 136

Bardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar  zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki   nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam(...)bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam!Skladniki:400 g maki pszennej70 g wiorkow kokosowych3 zoltka+ 1 cala jajko80 g cukru1 lyzka domowego cukru waniliowego1 paczuszka suchych drozdzy1/4 lyzeczki soli200 g mleka kokosowego-biala gesta czescokolo 100 g cienkiego mleka kokosowego3 lyzki posiekanej skorki pomaranczowejskorka otarta z 1 pomaranczy-biododatkowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 676

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki z różą 158

nami, a ja dopiero dziś usiadłam do komputera :) Nadrabiam zaległości! Smacznego :) nie tylko w Tłusty Czwartek- od czasu do czasu każdemu należy się chwila przyjemności :) Inny przepis na domowe pączki --> tu Składniki: ½ kg mąki krupczatki 8 dag drożdży 6 żółtek 10 dag masła 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 aromat cytrynowy róża(...)układać na stolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe

Tradycyjna Kuchnia
Domowe bułki 120

Nie wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez

pink envelope
Parówki w cieście drożdżowym 224

Domowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki(...)zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
drożdżowe sakiewki z pieczarkami 121

Wszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 185

mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki(...)nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28  cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób  aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem.  Pieczemy w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 147

przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków(...)rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części. Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut. Podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Babcine parowce z sosem karmelowym domowej roboty. 181

Smak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze sklepu. W dzieciństwie zajadaliśmy te parowce tonami, zawsze babcia robiła do nich sos karmelowy. Wtedy lepiej smakował :) Ale sos karmelowy to jeden z tych(...)robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z kubkiem kakao a mężowi natomiast zrobiłam do nich trochę gulaszu ( przepis ). Wszyscy zadowoleni :) Składniki na 20 bułeczek: 7 dag drożdży świeżych  1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 0,7 kg mąki pszennej 450 Wykonanie: Mleko podgrzać w małym garnuszku, powinno być ciepłe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówki z makiem 208

śniadanie - drożdżówki z domową masą makową   Razem z Pawłem i Madzią  oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas  coś pysznego .     Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę  ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)    Masa makowa wykonanie: Gotuję

Różowa kuchnia
Truskawkowe twisty 144

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania