domowe bułeczki - 504 przepisów (strona:28/34)

Paszteciki z bigosem 173

Domowe, pysznie nadziane pieczywko, w wykonaniu "kobiety pracującej" :) Kto śmie twierdzić, że "kupne" gotowce to w kuchni wybitne zło gastronomiczne, sodoma kulinarna i w ogóle afront pożywieniowy , ten chyba ma na co dzień za dużo wolnego czasu ...  Jasne, przyjemniej i bardziej satysfakcjonująco byłoby przygotowywać jedzenie od początku do końca z wyselekcjonowanych składników podstawowych. A najlepiej jeszcze te składniki wpierw(...)kamieniem... Po "kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos

Grunt to przepis!
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 156

myślę, że na jedną babeczkę jakoś ją namówię. Tak sobie myślałam od rana. Zakupiłam papierowe foremki do babeczek i ostatnie brakujące produkty spożywcze. Dzień zleciał na codziennych czynnościach domowo - Maksiowych. Przyszło szare deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj(...)nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść i rzucić pani sprzedawczyni w twarz te foremki... Oczywiście

Kuchnia po mojemu
Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 320

Przepis na pyszne domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Składniki (na 6 dużych drożdżówek): Ciasto: 380 g mąki pszennej 70 g masła 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Owoce: 150g truskawek 200 g rabarbaru łyżka cukru łyżka bułki tartej Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła   Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posypujemy po środku bułką tartą, na niej układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, aż stworzą się sypkie grudki. Posypujemy nią wierzch każdej drożdżówki. Bułeczki pieczemy około 35 minut w temp

e-PrzepisyKulinarne
Domowe hamburgery 197

Idealne na wycieczkę, zrobiłam z myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu

NA MOIM TALERZU
Domowe bułki 149

Z drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu

Amatorka kuchenna
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 163

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę(...)mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy w dłoni okręgi z lekkim wgłębieniem na środku, układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca.  Pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor. Bułeczki spokojnie możecie spożywać przez

SMYKWKUCHNI
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 208

jajek: Taka "poduszka" może utrzymywać jajko ciepłe nawet przez godzinę od przygotowania.  To dobry sposób np. wtedy gdy czekamy na domownika  aż wróci z piekarni, z ciepłymi bułeczkami na śniadanie :)  Ogrzewacz dostępny jest w trzech kolorach: czerwonym, turkusowym i fioletowym.  Na pewno spodoba się również dzieciom. Oprócz zabawnych akcesoriów kuchennych, które poprawią nastrój w szarobury, jesienny(...)pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych.  Na pewno umożliwi  on w prosty i szybki sposób zamianę  domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek i sama bardzo chciałabym dostać taki prezent! Zresztą sami widzicie, jak lubię eksperymentować w kuchni :) Uwaga: zestaw jest również

Poranek na słodko
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 199

Dzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię.  Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej(...)uciekać gdzie pieprz rośnie ;-), by później po okresie jesienno-zimowym na wadze nie było zbyt wysokiej cyfry ;-))). Dzisiejsza propozycja to taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni

SMYKWKUCHNI
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 569

łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki(...)przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 15 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu

Mia Cucina Sofieta
Gallo Rosso, czyli Czerwony Kogucik - fotorelacjon 159

Stokowa sówka widokowa Grać można nawet w śniegu Kto zauważył poprzednie wpisy, ten kojarzy - Gallo Rosso, czyli Stowarzyszenie Farmerów Południowego Tyrolu . Honorietta wygrała wyjazd studyjny dla

Karczma Honorietty
Hot dogi 113

Postanowiłam spróbować kolejnego przepisu na hot dogi. Znalazłam bardzo kuszący  U Kasi , spróbowałam i muszę przyznać,że są naprawdę super. Składniki: 525 g mąki 

Wielki apetyt
Jagodzianki z mascarpone 228

zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść bez końca. Jagodzianki z mascarpone (18 szt.): 1 litr jagód 1 płaska łyżeczka mąki (skrobii) ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 4,5 szklanki mąki pszennej(...)Każdy kawałek rozpłaszczamy mocno w dłoniach i nakładamy czubatą łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i wykładamy łączeniem do dołu na największą blachę od piekarnika wyłożoną papierem – zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki smarujemy odrobiną mleka, posypujemy kruszonką jeśli używamy (przepis na dole, można zrezygnować z kruszonki, jeśli nie lubimy

Poezja smaku
Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 142

Bosch pod hasłem "Chlebem i solą". Poniżej relacja fotograficzna z tego co dobrego upiekliśmy wraz z Tomkiem Morawieckim i innymi uczestnikami warsztatów. Warsztaty "Chlebem i solą" W warszawskim Centrum Domowych Inspiracji odbyła się dziesiąta edycja Akademii Smaku Bosch. Tym razem hasłem przewodnim był chleb. Ekspertem i prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.   Chleb razowy żytni(...)szczególnie podgrzewana szuflada. To bardzo pomocna rzecz, gdy w domu piecze się chleb lub inne wypieki wymagające wyrastania. Chleb żytni razowy z figami i orzechami Chleb bezglutenowy Bułeczki orkiszowe Chleb bezglutenowy Pasta z fasoli  Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie. Mimo, że chlęb piekę w domu już od kilku lat, to na warsztatach dowiedziałam się dużo nowych i ciekawych

Kulinarne przygody Gatity
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 212

Dziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy  Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie.  Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik Puszka ciecierzycy(...)minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. Kaszę jaglaną wsypujemy

Bajeczna Kuchnia
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 132

Hej :) Idealna zupa na zimę i jesienną pluchę. Dzisiejsza propozycja to zupa cebulowa w naszej wersji. Zapewne nie wszyscy z Was gustują w zupie z cebuli

vegetanie

Proponowane wyszukiwania