domowe bułeczki - 504 przepisów (strona:30/34)

Paradoks czyli odchudzona oponka. 217

sito wyłożone gazą, niech się odsączy 6 jajek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżkę sody 2 łyżki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo(...)Przy okazji odkryłam, że jak się zostawi wycięte krążki, bez dziurek w środku na jakieś 2h i wsadzi się je potem takie całe do pieca, to wychodzą cudownie lekkie bułeczki deserowe. Może to wszystko brzmi dziwnie, ale jest fajne i inne. I warto czasem spróbować. Jeśli komuś wersja pieczona nie odpowiada, to zawsze może je usmażyć : ) to jest takie ciasto

ladykitchen
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 251

posmak.  Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk) Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem Składniki na 12 bułeczek: ciasto 330g mąki pszennej 15g drożdży świeżych lub 4 g suchych 150 ml mleka 1 jajko 4 łyżki cukru 35g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata(...)minut do napuszenia.  Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Razem ze mną wypiekały:  Bożena -  Moje domowe kucharzenie  Wiosenka -  Eksplozja smaku Pat -  Patison w kuchni Iza -  Smaczna Pyza Jola -  Nasze życie od kuchni Justyna -  Gotowanie i pieczenie - I love it. Szóste niebo

Mia Cucina Sofieta
Bułki do hamburgerów 208

Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów. Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek. Ja preferuję(...)dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm) Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem

Wypieki i Rumieńce
Pieczone pączki 187

preferuję wersję z keksówki, taką jaką możecie znaleźć TUTAJ w przepisie na Brioche. Pączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się, że są mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego(...)roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć i przestudzić już bez papilotek. Podawać z ulubionym dodatkiem, mnie najbardziej smakuje z domową nutellą, a Tosia jak pewnie widzieliście na FB preferowała głównie dżem żurawinowy z wierzchu :D Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Współpraca z firmą Skworcu 192

rozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.  Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także

Słodkości i nie tylko
Domowy twaróg 152

Jakiś rok temu wrzucaliśmy tutaj na bloga przepis na domowy twaróg. To nie był zły przepis, był całkiem niezły, ale czegoś mu brakowało. Zresztą gdyby był zły to by na blogu się nie znalazł. Był smaczny, nawet bardzo, ale nie był idealny. Chociaż jego podstawową zaletą było to, że był łatwy do zrobienia, w jego skład wchodziło tylko samo mleko(...)cienia wątpliwości, że jest świeży. Nie wspomnę już o satysfakcji i dumie z naszej produkcji :) A powstałą serwatkę zamiast wylewać możecie użyć zamiast wody do wypieku chleba lub bułeczek, lub zrobić z niej ricottę (co przy następnej produkcji twarogu poczynimy). Smacznego! Madzia i Paweł --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 187

przekór złośliwej, deszczowej, podobno majowej pogodzie. Lodów wyjątkowych, bo dających się przygotować bez pomocy maszynki, której niestety w swojej kuchni nie posiadam. Marzy mi się od dawna, bo domowe mrożone desery to coś wspaniałego w czasie upalnego (albo duńskiego) lata, jednak póki co, muszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest(...)Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki Tarantule 165

Bułki Tarantule Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Drożdżówki z rabarbarem 142

R abarbar to bylina, której jadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne na podmłodzie 209

Aby uzyskać smak bułek z dzieciństwa, takich z chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem potrzebna jest odrobina zachodu, bo są to bułki na podmłodzie (cóż to takiego- piszę

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki gryczane 261

półce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu(...)przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 158

Przez przypadek stałam się posiadaczką wolnowaru Slow cookera. Iście wspaniałe urządzenie. Mój syn ostatnio stwierdził, że już teraz nie muszę kupować żadnej wędliny, bo mogę mieć

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania