domowa - 5588 przepisów (strona:205/373)

Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 212

sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można z nich przygotować zdrowy, domowy ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin. Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie. W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 213

cytrynowy, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym  smakowym octem domowym , miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry kalarepy, wymieszać, marynować 15 minut. Pomidorki koktajlowe podpiec na patelni. Na talerzach rozłożyć plastry kalarepy, na nich pozostałe składniki, skropić marynatą, posypać grubo mielonym

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 207

Składniki: 1 żółta cukinia 3 łyżki ziaren granatu 2 średnie mozzarelle 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia” Kilka listków Bazyli   Marynata:   3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki cydru lubelskiego, 2 łyżki miodu akacjowego, ½ łyżeczki płatków chili, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 189

jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym , oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przed podaniem posypać zielenin

SzczyptaSmaQ
Śliwki w czekoladzie z nutą marcepanu 163

radości i satysfakcji a i zaskoczy obdarowywana osobą :) Mi święta kojarzą się ze śliwkami suszonymi i marcepanem. Taki słodki upominek chciałam wam przedstawić Suszone śliwki z domowym marcepanem moczonym w rumie   Moją inspiracją do tych śliwek był znaleziony latem w trakcie suszenia śliwek post o tej słodkiej możliwości a sposób dyktuję w całości za pomysłodawcą z tego bloga

Basia w kuchni
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 688

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim. SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt - 350 g letniego mleka - 60 g roztopionego masła - pół łyżki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 duże jajka

Basia w kuchni
Pleśniak 252

każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest

Basia w kuchni
Ryż zapiekany z jabłkami 271

sól 0,5 łyżeczki jabłka 4 szt  masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia śmietana ukwaszona 250 ml cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego) cukier puder 2 łyżki  cynamon  cukier 2 łyżki  cytryna - pół wyciśniętej   SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję dwa woreczki ryżu, odrobinę solę mleko, gotuję

Basia w kuchni
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 219

damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach ) słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje) do smalcu z jabłkiem pół jabłka  cebulka nieduża  tymianek

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 388

oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5  litra wody  1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier pomidorowy  3 bulionetki (użyłam domowej do smaku  jak go zrobić klik )  SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę

Basia w kuchni
Pesto z pieczonej dyni z makaronem. 178

zbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny. SKŁADNIKI : na pesto

Basia w kuchni
Sałatka warzywna 387

jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka - ot taka nasza mała domowa wojna sałatkowa  :) Dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa :) przypominają mi się święta. Składniki:4  średnie marchewki2 średnie pietruszki1 mały seler1 średni ziemniakpor (biała część) 4 średnie ogórki kiszone1 średnie

Delicious Titbits
Zapiekanka z brokułem, szynką i serem 231

Czasem nachodzi mnie chęć na zrobienie domowej zapiekanki , bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy Babcia taką serwowała mi na kolację :-) No może nie dosłownie taką, bo ja ją wiecznie modernizuję, ale baza jest taka sama, bardzo prosta. Składniki: Bagietka (około 30cm.) masło 1 łyżeczka szynka 8 plasterków ser (około 70 g) brokuł kilka różyczek sos czosnkowy ( z tego przepisu

Anielska Kuchnia Ani
Andrzejki 2014, spotkanie z Kasią Rajkiewicz z Hell's Kitchen 141

chętnie uczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania

My Culinary Art
Hummus z cukinią 180

Pasta z ciecierzycy, cukinii, cebuli i czosnku z dodatkiem sezamu. Składniki: cukinia cebulka czosnek (1-2 ząbki) 2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) 2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa) 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek   Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zezłoci. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plastry lub w kostkę, smażymy razem z cebulą

prawdziwe jedzenie