Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami spirytusu z 2 łyżkami domowego soku z czarnej porzeczki. Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę będziemy nakładać następujący przepyszny krem. Krem: 500 g śmietanki kremówki
upichcicBędę nieskromna i napiszę, że zrobiłam najlepszy sos tzatziki z tych wszystkich domowych, które do tej pory jadłam. Już od dawna miałam jeden ulubiony kupny sos i żaden własnoręcznie wykonany przez kogokolwiek mu nie dorównywał. Ja sama zazwyczaj też wolałam kupić, niż robić tylko po to, żeby potem stwierdzić, że to jednak nie to. Ale skoro już założyłam bloga kulinarnego
chwile dla mniesię z maratonem po wielu sklepach. Do przygotowania dań z książki, wystarczy jeden wypad do najbliższego Wam sklepu i zakup podstawowych artykułów spożywczych. W książce znajdziecie także przepisy na domowe pieczywo, desery ( tak, też się ucieszyłam, że dieta może być słodka ;) ) oraz tzw. "odchudzone" propozycje dań świątecznych, zarówno tych na minione już Boże Narodzenia, jak i tych na zbliżającą
kolorowotorcikowoniej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić. Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może
Smaczna PyzaWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn: (należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego
Delicious Titbitsamen :) Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki Maxi King , to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia , więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę
Kulinarne Przebojebyć cudowna. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę
Wypisz Wymalujchwil. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - 400 ml słodkiego, czerwonego wina - 2 cząstki pomarańczy - 1,5 czubatej łyżeczki miodu lipowego - 3 łyżki soku z malin (domowej roboty) - duża szczypta przyprawy korzennej - 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru - 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Wino wlać do garnuszka, dodać miód i przyprawy i podgrzewać. Do ciepłego wina dodać sok z malin
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj nasz domowy dzień pizzy, jak co sobotę, dzieci jednak funkcjonują inaczej niż my więc obiad zjedzą wcześniej a pizza będzie na kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajek na 6 kotlecików: 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe przylepa chleba, namoczona i odciśnięta sól, pieprz świeże
Dzieje kuchennej Wiewiórycudnie! A najpiękniejsze jest to, że każda z nas podchodzi do danego przepisu w sposób twórczy nie bojąc się eksperymentów. Ja piekłam nie z oliwkami a z suszonymi po domowemu pomidorami. Moje bochenki były mocno dziurawe, bardzo wilgotne, chwilami jakby zakalcowate ale bardzo, bardzo pyszne! szczególnie tuż
Dzieje kuchennej WiewiórySobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem inaczej no i domowo. No i na reszcie zimowe buty i kurtki trafiły do pralki a na nasze nogi zakupiliśmy nowe trampki. Uwielbiam takie poranki jak dziś! Sama obudziłam się o 6tej, słońce zaglądało
Dzieje kuchennej Wiewióryrozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku
Dzieje kuchennej Wiewiórywarsztatach bez cukru postanowiłam i w domu wprowadzić większe ograniczenia na tenże produkt. Cukier trzcinowy, miód, melasa trzcinowa są u nas obecne od dawna,chodziło mi raczej o pierwsze domowe próby ze stewią czy ksylitolem. Niestety nie dla psa kiełbasa. Stewia jeszcze, jeszcze tylko ten ziołowy posmak... Po orzeszkach piniowych i syropie klonowym, tym z daktyli i agawy
Dzieje kuchennej WiewióryOrzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serka po łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie się dzieje w przypadku kardamonu. Uwielbiam jego smak, zapach a wypieki ze szczyptą lub dwiema zmieniają zdecydowanie swój charakter. Inspirację chałkową przyniosła książka "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Nie mogłam im się oprzeć choć przepis wcale nie był opatrzony
Dzieje kuchennej Wiewióry