domowa - 5588 przepisów (strona:203/373)

Trufle dla Mikołaja 191

rózg nie zostawia). Ja dostałam moje najulubieńsze migdały w karmelu. Całą paczkę, tylko dla mnie. Mniam, mniam... Dziękuję Mikołaju!Żeby Mikołaj wiedział, że o nim pamiętam, poczęstowałam go domowej roboty trufelkami. Moimi i Mikołaja ulubionymi - bo o smaku tiramisu. Gdy tylko wziął pierwszą do ust, z radością stwierdził, że smakują jak mini wersje tego słynnego deseru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 194

bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo , kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć do domowego się nie umywa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 206

tych nieco zdrowszych - zamiast mąki pszennej - orkiszowa, do tego płatki owsiane i oczywiście owoce. Słodka, chrupiąca kruszonka podbiła moje serce. Smakują tak, jak wyglądają - słodko i bardzo domowo. Nie można im się oprzeć!Przepis znalazłam na blogu Cook & look, troszkę go przerobiłam i wrócę do niego z pewnością jeszcze nie raz.Owsiano-orkiszowe muffiny z kruszonką i truskawkamiSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 183

nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój pierwszy spływ kajakowy. I muffinki dla alergików 133

odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę do rodziców C.Jak już napisałam wyżej - podobało mi się ogromnie, i mam nadzieję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bardzo prosty deser, czyli pieczony grejpfrut 480

przyprawą do piernika. Piec w 200 st. C. pod grillem przez 5-8 minut. Podawać natychmiast. Smacznego! A teraz najwyższy czas się zabrać za pozostałe z weekendu zadania domowe... Czuję się, jakbym znowu miała piętnaście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 175

spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło. Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe dla gości 164

Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu witać znajomych cudownym zapachem domowego ciasta... Łatwo uchodzić za idealną panią domu, czyż nie...? Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 250 g mąki pszennej 85 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 157

tego najmniejszych wątpliwości! Makaroniki za każdym razem wzbudzają podziw, bo są niewiarygodnie urocze i owiane aurą tajemniczości. Ciągnie się za nimi opinia wręcz nieosiągalnych w domowych pieleszach dla zwykłych śmiertelników. Gwarantuję, że żadni goście nie wyjdą rozczarowani po takim deserze. Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 197

dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru. Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki hamburgerowe 206

Bułki hamburgerowe... Domowe, złociste i pyszne! Miękkie, posypane ziarnami słonecznika. Idealne do burgerów. Polecam!   Składniki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka; 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo; 2 łyżki ziaren słonecznika. Sposón przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące

Gospodyni Miejska
Twister jak z KFC 436

Twister z KFC... Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak. Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor. Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Całość otulona pszenną tortillą. Pyszny, domowy fast food. Zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka; 1/2 główki sałaty lodowej; 1 średni pomidor; Opakowanie tortilli (4 sztuki); Panierka do kurczaka: 100 g mąki pszennej typu 500; 1 łyżeczka mielonego

Gospodyni Miejska
Ciastka maślane z kremem kawowym 378

bardzo kruche i mogą się złamać Masło można zastąpić margaryną, ale wpłynie to na smak ciastek i kremu. Kawę rozpuszczalną można zastąpić 40 ml espresso. Źródło przepisu:   Domowe Wypieki

Gospodyni Miejska
Zakwas na żurek 216

Zakwas na żurek... Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny. Na mące żytniej razowej. Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru!   Składniki: 750 ml przegotowanej, letniej wody; 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000; 2 liście laurowe; 5 ziaren czarnego pieprzu; 5 ziaren ziela angielskiego; 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, zalać wodą i dokładnie wymieszać. Czonek obrać i zmiażdżyć

Gospodyni Miejska
Kluchy na parze 199

Kluchy na parze... Pyszne, wyrośnięte pampuchy. Polane domowym koktajlem jagodowym . Niezapomniany smak dzieciństwa. Zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 0,5 l mleka (u mnie 0,5%); 100 g świeżych drożdży; 3 jaja; 2 żółtka jaj; 1/4 kostki margaryny; 1/2 szklanki białego cukru. Sposób wykonania: Jaja i żółtka jaj ubić z cukrem za pomocą miksera na pulchną masę. Mleko podgrzać

Gospodyni Miejska