każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest
Basia w kuchnisól 0,5 łyżeczki jabłka 4 szt masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia śmietana ukwaszona 250 ml cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego) cukier puder 2 łyżki cynamon cukier 2 łyżki cytryna - pół wyciśniętej SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję dwa woreczki ryżu, odrobinę solę mleko, gotuję
Basia w kuchnidamy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach ) słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje) do smalcu z jabłkiem pół jabłka cebulka nieduża tymianek
Basia w kuchnioleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik ) SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę
Basia w kuchnizbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny. SKŁADNIKI : na pesto
Basia w kuchnijest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka - ot taka nasza mała domowa wojna sałatkowa :) Dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa :) przypominają mi się święta. Składniki:4 średnie marchewki2 średnie pietruszki1 mały seler1 średni ziemniakpor (biała część) 4 średnie ogórki kiszone1 średnie
Delicious TitbitsCzasem nachodzi mnie chęć na zrobienie domowej zapiekanki , bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy Babcia taką serwowała mi na kolację :-) No może nie dosłownie taką, bo ja ją wiecznie modernizuję, ale baza jest taka sama, bardzo prosta. Składniki: Bagietka (około 30cm.) masło 1 łyżeczka szynka 8 plasterków ser (około 70 g) brokuł kilka różyczek sos czosnkowy ( z tego przepisu
Anielska Kuchnia Anichętnie uczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania
My Culinary ArtPasta z ciecierzycy, cukinii, cebuli i czosnku z dodatkiem sezamu. Składniki: cukinia cebulka czosnek (1-2 ząbki) 2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) 2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa) 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zezłoci. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plastry lub w kostkę, smażymy razem z cebulą
prawdziwe jedzeniezamrażalniku, także postanowiłam go wykorzystać. Co prawda nie jest on tak smaczny jak świeży ale ma dużą zaletę - szybko się obiera :D Bób będzie dodatkiem nadzienia w domowej tortilli żytniej a'la naleśniki. Składniki na tortille: 300 g mąki żytniej 150 ml wody sól(łyżeczka) olej (łyżka) łyżka jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, ja lubię
pieprzny smaczekJabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. Składniki:170 g mąki razowej 125 zimnego masła2 łyżki cukru pudru 2 żółtkaszczypta imbiru łyżka gęstej śmietany1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu
pieprzny smaczekłyżek kwaśnej śmietany (dałam 2) masa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny
Sto kolorów kuchniJeśli straciłeś nadzieję, straciłeś wszystko. A kiedy ci się wydaje, że wszystko stracone, kiedy wszystko wygląda tragicznie i beznadziejnie, zawsze jest nadzieja.” naleśniki Julii Child* z domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową i jogurtem greckim/kremem budyniowym** i truskawkami/ ricottą i truskawkami podane z jagodami i granatem* pszenno-pełnoziarniste (3:2)**budyń i jogurt greckiTo jedne z najlepszych naleśników jakie kiedykolwiek jadłam. Mówię
More food, love and dreamswaniliowe naleśniki* odsmażane na maśle z dżemem** i serkiem homogenizowanympolane sosem truskawkowym * na waniliowym napoju sojowym ** domowy, truskawkowy No, a potem jeszcze więcej serka, non bo jak tak mało wsadzić do środka nie ma opcji. :P Miało być z twarożkiem sernikowym, ale jak na złość nie mogłam go nigdzie znaleźć .. Dopiero wczoraj skapnęłam się, że przez ostanie kilka(naście
More food, love and dreamscynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*) * z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć
More food, love and dreams