dobre indyjskie restauracje zachwycą każdego smakosza. Lubię co jakiś czas odtworzyć w swojej kuchni klimat indyjskiej restauracji, z unoszącym się zapachem curry. Tym razem przyszedł czas na pierś kurczaka z kalafiorem duszone w mleku kokosowym z domieszką imbiru i świeżej kolendry. Idealnym dodatkiem do takich dań są indyjskie placuszki naan (uwielbiam!) ale śmiało możecie je zastąpić podpieczonymi w tosterze plackami
Milion Smakówśmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć(...)białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 200 0 C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre. Składniki na krem: 3/4 l mleka; 7 żółtek; 1,5 szklanki cukru kryształu; 2 cukry waniliowe; 3 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do garnka
In my kitchenprzepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać. Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu co też zrobiłam i między nie wyciąć paski galaretki. Od razu uprzedzam, że lepiej jest wlać tężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby(...)galaretka nie byłą zbyt płynna gdyż w przeciwnym razie rozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto. Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować
ciastkarnia na kruchym spodziesię rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną. W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami. Lekkie i pyszne będą dobrą propozycją na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI PLACUSZKI / 20 szt. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 pełna szklanka mąki(...)się gorzki. Dodajemy jabłka i cynamon. Smażymy, często mieszając, aż zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać, co może potrwać do 10 minut w zależności od twardości jabłek. PLACKI : W misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju
cool and mintymąkę wymieszać z jajkiem i solą. Dolać tyle wody lub mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (niezbyt gęstą i niezbyt lejącą; najlepiej to sprawdzić wkładając małą cukinię - ciasto jest dobre, jeśli oblepia owoc). Z męskich kwiatów (te na cienkich łodyżkach; nie tworzą się na nich cukinie) usunąć zielone odstające elementy pod spodem kwiatu (działki kielicha). Z obu rodzajów kwiatów usunąć(...)resztę skonsumować :) Poniżej dla rozróżnienia przedstawiam zdjęcia kwiatów męskich i żeńskich. Męski kwiat cukinii Wnętrze męskiego kwiatu cukinii Żeński kwiat cukinii Wnętrze żeńskiego kwiatu cukinii ----- Podobne: Placki z cukinii i ziemniaków z tzatziki Gotowana kukurydza Chipsy i masło szałwiowe "Fatum i furia" Lauren Groff to historia dwojga ludzi, którzy pobrali się, mając po 22 lata i żyli
Weekendy w domu i ogrodziewzmagające płodność korzystny wpływ na siłę, wytrzymałość, poziom energii i zwinność pomaga w regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym obniża produkcję histaminy, neutralizując tym samym wiele rodzajów alergii bardzo dobre źródło witamin z grupy B łagodzi objawy cukrzycy typu 2 jest dobrze przyswajany, przenika bezpośrednio z żołądka do krwiobiegu polecana w anemii, zaparciach, zapaleniu okrężnicy, zapaleniu zatok, astmie i zapaleniu(...)spokojnie da się go zjeść - jest smaczny. Malutkie kuleczki pyłku są średnio twarde i bez problemu się je przegryza. Pyłek można używać jako dodatek do wielu dań - owsianek, placków, naleśników, jogurtu, koktajli itp. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać, żeby nie stracić cennych wartości odżywczych. Wartości odżywcze na 100 g produktu: energia: 262 kcal białko
Zdrowie na języku :PDzień dobry! Słonko zagląda do mojego okna i doładowuje mnie pozytywną energią 😃W słoneczny dzień czuje, że mogę wszystko 😊 Znacie to uczucie? W ponury dzień, najchętniej weszłabym pod koc i oglądała przez cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam(...)miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie do kawki? U mnie niestety na jednym się nie kończy 😊 Zapraszam! Składniki: ciasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko
kulinarne odsłony patiSkładniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo
OliveandThymepieczarek parmezan oregano sól Swoje focaccie przygotowałam na 2 sposoby: z suszonymi pomidorami oraz kaparami, oregano i solą z farszem pieczarkowo-cebulowym z TEGO przepisu, oregano i solą Ten placek drożdżowy nie ma jednak ograniczeń, możecie przygotować go także w wersji z samymi ziołami i solą albo z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Górę możecie posypać parmezanem lub mozzarellą(...)przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości
Cooking MonsterWiedzieliście, że dzisiaj jest Dzień Pikantnych Potraw? Ja dowiedziałam się z radia. Z tej okazji zmontowałam więc rozgrzewający omlet z chili i serem. Świetnie sprawdza się
Pełny talerzbardzo stary przepisów stosowanych w mojej rodzinie od lat. Jablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem z kwaśnych jabłek i malin z dodatkiem cynamonu, oraz puszysta słodka pianka. Stary i dobry, taki trochę vintage... Jabłecznik z piana Ciasto: 5 łyżek cukru 25 dag masła 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana: 5 białek 1 szklanka(...)torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
Zapiski Młodej Żonylato, to koniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego(...)będzie doskonałym pomysłem dla dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru1 brzoskwinia1 jabłko8 łyżek mąki1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody500 ml mleka1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru
pieprzny smaczekFasola rozpoczęła i kończyła ten kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym(...)czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam
bastalenaczekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce. Nie są one jednak dostępne przez cały rok w Polsce, bo najlepszy czas na owoce to lato, ale nic straconego. Desery możemy jeść. Wystarczy jednak odrobina wiedzy(...)zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym
Moja smaczna kuchniaugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić. Mąki przesiać, dodać ziemniaki,dynię i starty ser, doprawić solą, paprykami. Wbić jajko oraz żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wycinać małe kółeczka (np. kieliszkiem). Zagotować osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi(...)surowe układamy je na tackach podsypanych mąką i wkładamy do zamrażalki. Zamrożone kluski wkładamy do woreczków. PRZYKŁADY PODANIA: gnocchi dyniowe cudnie komponują się z masłem szałwiowym lub bazyliowym(roztapiamy dobrej jakości masło, zbieramy burzowiny, dodajemy listki szałwii lub bazylii) oraz chipsami z szynki parmeńskiej, jak również z sosem pieczeniowym
Kopystką po garach