dobry placek - 1500 przepisów (strona:30/100)

Quesadilla z kurkami i mozzarellą 155

Pierwsze kurki w tym roku zagościły już na moim stole:) Zaczęło się lato!! Quesadilla z kurkami i mozzarellą SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilli 250 g

MarciochaKucharzy
Mus z pigwy, jabłka z sokiem malinowym 122

który trochę sama zmodyfikowałam okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo dobry, posiada odpowiednią konsystencję, niepowtarzalny kolor, ale najważniejszy  to jego smak- jest pyszny. Pigwa wprawdzie dominuje w tym wszystkim, jednak smak  wyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych  typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg jabłek

W kuchennym oknie Ewy
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 186

też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo(...)białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo

Karo in the Kitchen
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 288

najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam chrupiące orzechy włoskie (pełne dobrych tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym

Eat me! Fit me!
Naleśniki na słodko z jabłkami bez cukru . 122

sobie dojrzało. I dopiero wtedy robimy próbę smażenia. Pierwszy placek pokaże nam czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Należy pamiętać o tym iż mąka z pełnoziarnista potrzebuje więcej płynu. A więc jeśli ciasto będzie się trudno rozprowadzać, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli mamy dobrą patelnię proponuję dodać łyżkę oleju  lub roztopionego masła do ciasta i smażyć już

Dieta moja pasja
Mąka torfowa i liście Brazylii. Eeee? Placki pomidorowe dla niemowlaka BLW. 203

niektóre dzieci nie lubią konsystencji pomidora. Dlatego chcąc pokazać im smak pomidora, zamykamy go w nieco innej postaci. Oczywiście naszym placuszkom smakowo blisko do Włoch. Oj kochamy kuchnię włoską ! Placki pomidorowe 1 pomidor ( /około 140 gramów) 1 jajko 15 listków świeżej bazylii 3/4 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka amarantusa ekspandowanego ( /około 2 gramów(...)dobrą powłoką. Odradzam ceramiczną. Smażyć po minucie na każdej ze stron, kontrolując stopień usmażenia. Można tez upiec w 200 stopniach przez około 15 – 20 minut. Przewracając pod koniec na drugą stronę. Mamo daj już jednego! Placuszki BLW w wersji warzywnej. Sezon pomidorowy trwa. Korzystajmy razem z naszymi niemowlakami! Bazylia, oregano i pomidory to styl iście włoski! Te placki

Krupeczki
Placuszki amarantusowe 154

Po prostu zróbcie je sobie, są smakowite. Zakupcie tylko amarantus ekspandowany, wszędzie już można go dostać w dobrych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością i cieszmy

Moje Małe Czarowanie
506.Słodkie i delikatne. 163

"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudremAle one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*Pamiętam jak

More food, love and dreams
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 340

żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie Przepis pochodzi z pradawnej(...)jednak faktu, że ciacho wyszło genialne. Możecie dodać swoje ulubione bakalie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Skórki jeszcze nie miałam a rodzynek jak wielokrotnie pisałam, mąż nie trawi Drukuj Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka 40 g drożdży 4 jajka 125 g masła 0,75 szkl. cukru

Mieszam w Garnku
Stewia - pyszna i bezkaloryczna alternatywa dla cukru :) 187

CUKRU  nie należy się bać tylko ze względu na wartość energetyczną, czyli kalorie. Jego spożywanie powoduje szereg przeróżnych negatywnych skutków i nie oferuje tak na prawdę nic dobrego naszemu organizmowi. Niektóre wady cukru białego to między innymi: duża ilość fruktozy, bo cukier biały, czyli sacharoza składa się zarówno z glukozy jak i fruktozy brak witamin i minerałów  przyczynia(...)słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak, jednak jest to kwestia przyzwyczajenia i wybrania dobrego słodzika. Mi stewia całkowicie odpowiada, a tą od Via-Health

Zdrowie na języku :P
JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY 157

połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut ciasto lub miksujemy hakami 7 minut. Ja dla wygody ustawiam sobie czas,od czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze! Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaki 108

swojego jadłospisu. W cale nie zwierają dużo kalorii, a stanowią dobre źródło witaminy C i błonnika. Oczywiście najzdrowsze są te młode, dopiero co wykopane. Warto je gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj

rabarbarowo
Placuszki marchewkowe z dodatkiem groszku 136

marchwi i groszku Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :) Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie.  Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (na 15 placków) 400 g marchewki 1 puszka groszku  7 łyżek mąki pszennej(...)łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki. 5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek.  Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor.  Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  6. Placki

Mój pomysł na
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 174

miare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami cebuli.Przykryc plasterkam mozarelli.Zeby szybko upiec dobra,chrupiaca pizze najlepiej upiec ja na kamieniu.Ostatecznie blacha tez wystarczy.Gdy piekarnik osiagnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Focaccia z jarmużem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 142

pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam! Składniki(...)podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia i delikatnie rozciągamy w dłoniach tworząc okrągły lub prostokątny placek w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz

Mango Papaja