dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:239/464)

Ogórki kiszone 248

mojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy

moj przepis na
Frykasy z jajek 234

A tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna

kgwjanczewo
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 175

posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta(...)podsunąć pod nos chłonąc zapach słodkiego, dojrzałego lata? Kto z Was po prostu nie kocha pomidorów? Zadam jeszcze jedno, ostatnie pytanie - kto z Was ma ochotę na porcję wytrawnego ciasta pomidorowego? Z pomidorami w trzech odsłonach. I z porcją niezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu

KUCHARNIA
Slow pizza z cukini 194

wczoraj. Pizza, bo o niej mowa. Sama nie wiem, czy ją lubię, czy nie ale czasami mam wielką ochotę! A pizza bez wyrzutów sumienia? Tak jest! Zapraszam po przepis! Dobra, przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały(...)upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut

fitolarun.blogspot.com
Kukurydziana tarta ze śliwkami 209

kolejne pół dnia z głowy). Moje życie towarzyskie mocno podupadło, ale coś tam się jeszcze ostało… Ostatnio byliśmy z Miśkiem w odwiedzinach u Wujostwa i zjedliśmy na prawdę dobre ciacho. Śliwkowe, bezglutenowe – taki mały jesienny akcent w kalendarzu. Zapraszam Was do spróbowania! Do przygotowania tarty potrzebujemy: ok 1/2 kostki masła 300 g mąki kukurydzianej 1/2 kubka cukru(...)większą i mniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką. Wstawiamy jeszcze raz na ok 15 – 20 minut do piekarnika na 150 stopni. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 165

dwóch rodzin z dziećmi. Nie musieliśmy się gnieździć w ciasnej, zatęchłej kwaterze z małą lodóweczką i dostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka jak na polskie, nadmorskie standardy. Jeszcze tylko gdybyśmy mieli bliżej(...)szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie, chrupiące. Dodatki dobrze dobrane i nie przesadzone. Pizza Diavolo (oj ostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna Doskonałym uzupełnieniem naszej zdrowej diety stał się

Kuchnia po mojemu
Orzechowa Tarta bez pieczenia 320

łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować(...)podrażnionych brodawek piersiowych Spożywanie oleju zwiększy ilość produkowanego przez mamę mleka i wzbogaci jego skład Przy ząbkowaniu łagodzi swędzące dziąsełka Podczas przewijania pupę dziecka można nacierać naturalnym olejem Jest dobrym kosmetykiem do masażu i nawilżania małego ciałka, oliwki dla dzieci często są na bazie pochodnej ropy naftowej i mają szkodliwy skład Można przygotować zdrowe i ekologiczne chusteczki do pielęgnacji

ClauditteMissCooking
Piernik wigilijny 191

Jakże dziś, bym nie mogła dodać tego przepisu. Bardzo dobry piernik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam go zrobić. Robi się go szybko i jest naprawdę prosty. Po włożeniu do piekarnika wystarczy poczekać niecałą godzinkę by już cieszyć się z pysznego i puszystego piernika. Przepis idealny na Boże Narodzenie(...)TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia.  Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru

Gotuję Testuję
Róże karnawałowe z brendy 141

dziś można przygotować się do tego święta, mając na uwadze to, żeby wybrać dobry przepis. Ja przygotowałam róże z przepisu z zeszytu babci, ale wzbogaciłam go o Brendy. Wyszły bardzo dobre. Na pewno z tym dodatkiem będę robiła róże dla dorosłych w lutym, a dla dzieci coś wymyślę(...)mąki 17 dag margaryny 1 żółtko 2 łyżki Brendy białko powidła olej do smażenia Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę, następnie dodajemy żółtka, margarynę i Brendy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby delikatnie dodać mąkę. Ciasto zwijamy w kulę i wkładamy do woreczka, a następnie dajemy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy je wyjąć i rozwałkować

Gotuję Testuję
Makowiec na kruchym cieście 440

ciasta. Na koniec jeszcze kilka moich rad : Każdy z nas ma swoje ulubione smaki masy makowej i dodatkami możemy dopasować ją do własnych upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć .  Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym.  Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu. Zamiast miodu dobrym

Malinowa Kawiarenka
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 169

cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 145

ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą

Moja smaczna kuchnia
Muffinki cytrynowe z cukinią 191

Dzień dobry! Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście przetworów (już wkrótce 3 przepisy!) można ją wykorzystać również do deserów! Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście

Pora coś zjeść
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 175

cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb żytnio orkiszowy ze słonecznikiem, na zakwasie 374

ciasto przez kilka godzin ani drgnie chociaż już dawno powinno przyrosnąć przynajmniej drugie tyle. Nie należy się tym zniechęcać tylko dać mu więcej czasu i przypilnować żeby miało ciepło a na pewno weźmie się do roboty. Domowy chleb to zapach w całym domu, zapach który kojarzy się z rodzinnym ciepłem i miłością. Przynajmniej ja mam takie skojarzenia. Dobre skojarzenia

Smaczna Pyza
Kruche babeczki z pastą szynkową 384

drugie przewijało się już dotychczas w moim przekąskowym menu. Babeczki można nafaszerować dosłownie wszystkim, ja polecam wersje mięsne, bo takie nam bardziej smakują. :-) Warunkiem uzyskania smacznej pasty szynkowej jest dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku.  Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki(...)ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy

Szefowa kuchni
Zdrowa i niskokaloryczna "nutella" z daktyli 286

mamy dobry blender, a nie chcemy za długo czekać). Daktyle odcedzamy, przekładamy do misy blendera, zalewamy mlekiem, zasypujemy kakao, dodajemy orzechy (o ile zdecydowaliśmy się na ich użycie) i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście

Be Fit Be Strong
Kluski na parze / pampuchy / parowańce z parowaru 366

polecam - dobra jakość za małą cenę. 550g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 15g drożdży świeżych 350ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 1. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy

Szefowa kuchni
Placuszki z jabłkami 150

dobre, i co ważne - mało składników, szybkość przygotowania i prostota czasem naprawdę mogą zwyciężyć :) Smacznego! Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć

psgotujemy
Tartaletki z budyniem i truskawkami 115

Mama niedawno kupiła bardzo fajne foremki do tartaletek. Dziś wracając z pracy kupiła świeże truskawki. Nie są może tak dobre jak te nasze, które będą w czerwcu, jednak są smaczne. Składniki : 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli  60 g cukru  125 g zimnego masła budyń dowolny smak jaki lubimy, my użyłyśmy(...)malinowego 500 g świeżych truskawek  kilka listków mięty do ozdoby     Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 150 - 160 stopni około

Lili w kuchni
Chleb na zakwasie z żurawiną 147

bardzo dobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwasu żytniego 400 ml wody 100 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko

Marder&Marder Manufacture
Domowe oreo z serowym nadzieniem 145

Pyszna i bardzo ładnie prezentująca się propozycja ciasteczek idealna na niedzielne popołudnie ze szklanką dobrej mrożonej kawy w ogrodzie. Składniki :  Na ciastka :  - 200g masła - 1 szklanka cukru/ksylitolu - 1 jajko - 2 szklanki mąki  - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem  - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego(...)zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie :  Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka i piec 10-12 minut w temepraturze 170 stopni  Krem- wymieszać twaróg z serkiem arla i dodać cukier, przekładać nim ciasteczka jak wystygną.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Tort – pomysł na dekorację IV 221

Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem. Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 400 g miękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak. Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części dodać barwnik. Jeśli barwnik jest dobrej jakości

Trzeci talerz
Burgery domowe 158

wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki.   2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego  przepisu  i sos czosnkowy. Do sosu czosnkowego odkroiłam górę z główki czosnku posmarowałam z góry masłem(...)łyżkę gęstego jogurtu (lepszy by był majonez ale dieta....) pieprz sól i pół łyżeczki musztardy. Wyszedł dobry choć chcę jeszcze nad nim popracować. Wywalić musztardę i znaleźć lepszy substytut majonezu... za to ajvar jak zwykle idealny.    3. Burgery. W usmażeniu dobrych burgerów wołowych kluczowym składnikiem jest woda. Czytałam jeszcze o dodawanej sodzie ale osobiście tego

Lubczyk i Wanilia
Czekoladowo-marcepanowy napój 209

desery, ciasta i inne słodkości z tymi składnikami są ucztą dla mojego podniebienia. Dziś zapraszam Was na wypróbowanie szybkiego w wykonaniu napoju czekoladowo-marcepanowego. U mnie ten napój ma wielu fanów, znika równie szybko jak się go robi. Jest idealny na poprawę nastroju :) Idealny na ciepło, jak i na zimno. Znika bardzo szybko... Spróbujcie ;) Składniki: 2 łyżki dobrego kakao

Słodkie okruszki
Faworki bez jajek 210

dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana olej do smażenia cukier puder miód (opcjonalnie) Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało

Kuchcik gotuje