dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:247/464)

Ciasto śniadaniowe z jajem i salami 130

Przestałam się lubić ze słodkimi śniadaniami. Omlety, owsianki, ciasta.. powoli odchodzą ale nie na stałe, są w moim jadłospisie raz na jakiś czas. Nadeszła nowa era. Powróciły różnorodne sery, szynki, salami, boczek i jaja. Oczywiście w umiarze.  Miałam ochotę na coś innego, sycącego i wytrawnego. Jajecznica się znudziła, kanapki też.. Więc umieszałam i upiekłam takie coś. Powiem(...)tego się nie spodziewałam. Było to naprawdę BARDZO dobre. Sama siebie chwalę, wiem.  Lubie dobre jedzenie i dzielę sie z Wami tylko tym dobrym co upichcę. Inspiracji szukam wszędzie. Przez vlogi, blogi, po restauracje i stare książki/gazety kulinarne. Mieszam, smakuje, kombinuje.  Spróbujcie koniecznie tej nowości :) Składniki na jedną keksówkę: 3 filiżanki mąki owsianej

Czarnawisienka
paluszki chlebowe - grissini 340

dnia i na długie filmowe wieczory, choć w tym drugim przypadku chrupanie może nieco przeszkadzać ;-) Dziś po raz kolejny piekłam grissini , tym razem w wersji z makiem i sezamem. Dobre wyszły - pachnące i bardzo chrupiące. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 180 ml wody (lub więcej(...)rozmaryn -  jako dodatek wykonanie: Drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami ciepłej wody.  Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto i odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej -  ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn

babka w formie
Śmietanowy tort z owocami 247

konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu(...)tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu. Masę kremową dzielimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasteczka z melasą 147

Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie.  Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750) 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki melasy 1 jajko 3 żółtka 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 lekko czubata łyżka sody Masło roztopić w garnuszku wraz(...)połową cukru i melasą. Przestudzić.  Jajka ubić lekko z reszta cukru, wymieszać ze śmietaną. Połączyć ze stopionym masłem i dodatkami. Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przełożyć do miski, przesypać od góry mąką i przykryte czystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 245

spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej(...)podsypywania. Jeśli jednak nie macie na to ochoty (lub czasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można

Ciastkozercy
Makaroniki orzechowe 147

jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005 Składniki: opłatki cukiernicze* 3 białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę(...)wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego

My simple kitchen
Kruche markizy 163

Krótki oddech od prac ogródkowo-balkonowo-zabawowych i wyczarowałam pyszne, malutkie markizy. Ciasteczka idealne na malutką przekąskę, dobre do kawy, herbaty albo po prostu na ząbek :)  Posypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :) Kruche markizy   Składniki: 25 dag mąki tortowej 15 dag masła 4 łyżki cukru pudru jajko skórka otarta z cytryny szczypta soli(...)Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę,dodajemy masło, cukier puder, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.  Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty.  Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 20 minut

Lawendowe Niebo
Pierniczki na choinkę 160

Wszelkiego dobra!!Pierniczki na choinkęSkładniki:1/2 kg mąki20 dag cukru pudru4 łyżki miodu płynnego 15 dag masła1 jajko1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto

Lawendowe Niebo
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 130

Czasami dużo wody musi upłynąć, żeby docenić to co dobre, a od czego w dzieciństwie bardzo się uciekało. Dokładnie tego samego spodziewałam się po mojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej(...)kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Menu sylwestrowe - pomysły 232

dobrym filmie na domowej kanapie? Ten wpis jest właśnie dla Was! Kilka propozycji na sylwestrowe menu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu.TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobioweTartaletki ze szparagami i kabanosamiRolada szpinakowa z wędzonym łososiemGrzanki z figami i serkiemImbirowe parówki w cieście piwnymSmażony

Pasja Smaku
Rogaliki z masłem orzechowym 225

domu coś dobrego dla niezapowiedzianych gości:)Składniki:500 g mąki1 kostka margaryny100 ml mleka60 g drożdży2 łyżki cukrumasło orzechowe (lub krem orzechowy)2 łyżki cukru pudruorzechy włoskieW ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego

Ciastkozercy
Rozetki 205

się rozgrzał) i zanurzamy w cieście (pamiętając, aby nie zanurzyć go całkowicie. Nie będziemy mogli zdjąć naszego ciasteczka.  Czyli tak aby wierzch foremki nie był przykryty ciastem) i od razu wkładamy do tłuszczu. Po ok 30 sek zdejmujemy ciastko z urządzenia (czasami schodzi samo, czasami trzeba sobie pomóc np widelcem) i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu(...)zimne przekładamy na tacę i obficie posypujemy cukrem pudrem.Nie polecam robienia większej ilości na jutro. Rozetki na drugi dzień tracą swoją chrupkość i nie są już tak dobre

Malinowe Pocałunki
Eger - miasto winem płynące 185

drodze wiele miejsc kusi swoimi malutkimi wystawami, tematycznie bliskimi winu. Wiadomo, kto nie ryzykuje, ten nie ma i nie wie czy miejsce, które wybrał jest naprawdę dobre. Pierwsza restauracja nie powaliła na kolana, przy okazji można było się trochę pośmiać z  tłumaczeń zawartych w karcie - Polak tyle się wtedy óczy, rze chej! Bardzo popularna zupa z dzika(...)wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam

Right Behind The Kitchen
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 144

wybranych foremek na 12-16 sztuk (ja robię malutkie i mam wtedy 20 sztuk) 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka(...)kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy

Rozpustne gotowanie
Żeberka na ostro - dla Dominiki 285

Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 197

Składniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki  margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka

Luźna Kuchnia
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 157

Czas pożegnać się z brzoskwiniami raz a porządnie- przecież to już połowa października i jesień na dobre zawitała do naszego ogrodu. Popatrzmy na nią z buzią pełną pysznego, jeszcze smakującego latem ciacha. Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie wpis z bloga Kuchenne Zabawy. Kiedy przeczytałam o kremie mascarpone ze skondensowanym mlekiem, wiedziałam, że muszę go spróbować. Zamiast śliwek użyłam(...)niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:)  Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji   Formę

les mirabelles
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 164

jestem autorką tego przepisu. Widywałam go od dawien dawna na mojewypieki.com  Początkowo nieco mnie przerażał, ale postanowiłam zaryzykować. To była dobra - nie! - to była fantastyczna decyzja! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)pageview'); SERNIK PISTACJOWY Składniki na spód: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 2 żółtka Przygotowanie spodu: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego zarumienienia. Składniki na masę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga

Życie zamknięte w smaku
Najprostsze naleśniki z ciecierzycy 190

masy naleśnikowej zauważysz w niej dziurki, koniecznie zmniejsz temperaturę. Dużo zależy od użytej patelni. O ile pszenne naleśniki da się zrobić na prawie każdej patelni, o tyle te potrzebują dobrej, z nieprzywierającym dnem (nie musi być z najwyższej półki, ja smażyłam na ceramicznej z marketu). Dodatkowo za każdym razem smaruj jej powierzchnię cienką warstwą oleju (ja robiłam to za pomocą(...)Dzięki temu naleśniki nie będą przywierały do dna. Odwracaj naleśniki kiedy lekko zesztywnieją (nie powinny się marszczyć), rób to delikatnie za pomocą szerokiej łopatki. Nie wylewaj jednorazowo zbyt dużo ciasta - naleśniki powinny być cienkie. Wszystko zależy od średnicy patelni, u mnie wychodziła 1 chochla na patelnie 28 cm. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Najprostsze naleśniki z ciecierzycy pochodzi

Powiedz dietom nie
Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 229

mięsem- klik. SKŁADNIKI: 250 g krewetek 250 g pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego(...)łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu. sól do smaku 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta na chińskie wontony Wykonanie: Arkusze ciasta na wontony wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Noże kuchenne Fiskars- recenzja 183

takiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców.  Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej(...)Pozostałe tylko w wyjątkowych sytuacjach ;) Polecam z czystym sumieniem wszystkim szukającym tych właściwych do swojego królestwa, wszak praca o wiele przyjemniejsza jest, jeśli ma się z czym pracować :) A dobry nóż w kuchni, to jednak podstawa

Kuchnia w czekoladzie
Knedle ze śliwkami 425

całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku, chciałabym mieć znów kilka lat i biegać boso po naszym starym sadzie.... Składniki na ok 25 sztuk: - 1 kg ziemniaków - 1 szklanka mąki ziemniaczanej  - 1 szklanka mąki pszennej(...)białego sera - jajo - szczypta soli Dodatkowo: - śliwki - śmietana  - cukier 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Ser i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, które powinno pozostać nieco lepkie. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, zwilżamy dłonie żeby ciasto się nie kleiło, urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy śliwkę w środek, zlepiamy i formujemy kulę

Apetyczna babeczka
Gofry z cukrem pudrem 217

przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry i będę je sukcesywnie publikować. Gofry robi się bardzo szybko i zawsze robią dobry efekt, każdemu smakują i szybko znikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych. SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480 - 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką(...)łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy - olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy

SMYKWKUCHNI
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 193

mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając – aż utworzy się elastyczna masa. Schowaj do jaskini (lodówki), by nieco stężało. Przy pomocy magii nocy rysuj ciastem skrzydła motyli (dobrze pomóc sobie jakimś narzędziem)  na papierze do pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę do studzenia. Udekoruj nimi talerz(...)sierp księżyca – on również przybrał blask lekkiego malachitu. Jakby wszystko na ziemi i niebie zazdrościło lub dawało znak, że to co dzieje się pośrodku magicznego Lasu jest po prostu – DOBRE. Śnie nocy letniej trwaj…. Lizandr prosi o dokładkę. ~ KONIEC ~ Zadanie konkursowe "Przepis godny Mistrza". Sprzęty wskazane do jego realizacji dostępne są na stronie www.hendi.pl

Karczma Honorietty
Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni 132

dobra, oglądam właśnie archiwalne odcinki TOP CHEF więc nie będę się specjalnie rozwodził. Piszę szybko żeby zbyt wiele z programu nie stracić :) Powiem tylko, że ten chleb jest świetny, tak naprawdę więcej w nim ziaren niż samej mąki. A te ziarna fantastycznie chrupią. I jeszcze lepiej smakują. Naprawdę doskonały i zdrowy chleb. Ja tylko jeden drobny błąd w nim zrobiłem(...)ilość ciasta zawsze dzielę na dwie foremki. Bo przecież chleb jeszcze sporo wyrasta. Napełniłem więc foremki do połowy i czekałem aż wyrośnie. Niezbyt bardzo jednak wyrasta. Moje chleby wyszły dość płaskie. Absolutnie nie miało to wpływu na smak. Smakowały naprawdę doskonale, gwarantuje. Tylko po prostu takie płaskie troszkę były. W sumie tak naprawdę to nawet nie przeszkadzało za bardzo

Marder&Marder Manufacture
Muffinki czekoladowe 112

Była sobota... Od rana chodziła za mną myśl "chcę coś dobrego, coś słodkiego", ale tylko takie chęci były - piec mi się nie chciało. Jakoś byłam przekonana, że tego dnia nic mi się nie uda. Jednak trafiła się mała pomocnica ;) nieco ponad 4-letnia :) z miłą chęcią mi pomagała, chociaż w zasadzie to było odwrotnie, to ja byłam jej pomocnicą - tylko(...)podawałam składniki, przelałam masę do foremek i wstawiłam do piekarnika ;) ale całe ciasto wymieszała sama! :) A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi - niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone :D może następnym razem w porę o tym pomyślę :) Składniki na 18-20 muffinek: 2,5 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. mleka 4 jajka 1/2 szkl. cukru

Kolorowy Przepisownik
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 179

suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc(...)przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć m. in. w książce pt. " Wyznania francuskiego piekarza" , której autorami są Peter Mayle (ten od "Dobrego roku" i całej serii o Prowansji) i Gerard Auzet . Może wkrótce upiekę któryś i wrzucę tutaj przepis ze zdjęciami? Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Najprostsze brownie 152

ekspresowym tempie, więc spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało. Na samym końcu przepisu, zobaczycie jak smakowało ciacho mojej Siostrzenicy :)  Powiem tylko tak, że oderwać się od ciasta nie chciała ;) 'najprostsze brownie' Składniki: - 5 jajek  - 1 szklanka maki  - 1,5-2 szklanki cukru - 400g gorzkiej czekolady  - 200g masla   Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej(...)cukier. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.30 minut. Przed podaniem wystudzić. Smacznego! Najpiękniejszy znak, że ciacho było dobre

CookYourself
Faworki 285

Już niedługo tłusty czwartek dlatego dobrze jest zebrać kilka dobrych przepisów. Na początek wiecznie żywe faworki :) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki: 450g mąki, 5 żółtek, szczypta soli, 3/4 szklanki śmietany 18%, tłuszcz, cukier puder do posypania. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę ( wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej). W tym momencie możemy również dodać(...)cukier waniliowy, aby podkreślić słodkość wypieku. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odkładamy zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po upływie czasu wybijamy ciasto walkiem, w celu zwiększenia pulchności. Rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem

Pudełko rozmaitości