zawsze jeździłam do niej rowerem. Nie mogę sobie przypomnieć jak to było zimą, ale chyba chodziłam na nogach. Wracało się zawsze razem z resztą dzieci i było raźniej. Stare, dobre czasy. Nikt się nie bał, że po drodze coś się stanie. Od przedszkola chodziłam sama do szkoły i wracałam, to było normalne. Czasem Mama zawoziła mnie samochodem, jak wybierała(...)brałam do szkoły. 1994 rok, śniegu do kolan, w szkole szykuję się zabawa dla dzieci. Nie pamiętam z jakiej okazji, możliwe, że był to karnawał. Moja Mama uszykowała pyszne ciasto pocięte na kostki, ubrała mnie w śliczną sukienkę, wsiadłyśmy do samochodu i pojechałyśmy do szkoły. Prawie pojechałyśmy. Siedziałam na tylnym siedzeniu, przejęta trzymałam wielką blachę ciasta – najpyszniejszego na świecie, pierwszy
Gotowanie i blogowanieOsoby narażone na stresy powinny jeść banany codziennie. Podobno sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi, pogodniejsi i optymistyczniej patrzymy na świat. Zawdzięczamy to serotoninie - hormonowi dobrego samopoczucia - wydzielanemu pod ich wpływem przez mózg. Banany nie obciążają układu trawienia. Są bogate w węglowodany, podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. I są niemal całkowicie pozbawione tłuszczu. Dostarczają natomiast(...)elementów śladowych, w tym potasu i magnezu o wiele więcej niż inne owoce. Tyle o tym owocu. Proponuję nuggetsy z tym owocem. Pokroiłam 3 sztuki bananów na części. Ciasto: 2 łyżki mąki 1 szt.jajka mleko imbir kardamon cynamon sól W cieście naleśnikowym, ale o gęściejszej konsystencji obtoczyłam banany. Smażyłam na oleju (około 1-2 cm.) Po wyjęciu odsączyłam nuggetsy
potrawyregionalnekolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek(...)pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy. Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka i jadalna. Nie ma więc potrzeby
Roślinna - blog wegańskidrugi dzień(bałam się trochę, że przejmą wilgoć). Wiadomo, że to trochę profanacja prawidziwej wersji, ale jeśli ktoś nie chce smażyć lub nie może tradycyjnych jeść, jest to dobry zamiennik. Zapraszam na chrupanie ;) Pieczone faworki Mąka pełnoziarnista- 130g Mąka pszenna-130g Jogurt naturalny- 80ml Jajko- 2 sztuki Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem faworki(...)niższe i 1 w zupełności by wystarczyła ) Cukier puder-płaska łyżka Sól- szczypta łyżka oleju kokosowego - można pominąć(ten składnik dodałam od siebie) Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze
FitKotjest ktoś kto jeszcze nie zna tego przepisu? Chyba nie:) Ale jeśli są takie osoby, to polecam szybciutko nadrobić tę zaległość :) Proste ciasto bez pieczenia. Szybko, bez potu na czole, stworzymy cudo, które jest nieziemsko słodkie, rozpływające się w ustach i jego smaku na pewno nie zapomnimy. Moi znajomi i rodzina, kiedy tylko mamy zamiar się spotkać przy jakiejś okazji(...)przy stole, zawsze dopominają się o 3 Bita:) Nigdy ich nie zawodzę. Zawsze 3 Bit gości u mnie przy ważniejszych spotkaniach rodzinnych i nie tylko. Składniki: puszka dobrej masy krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej czekolady
na moim stole...kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, masło orzechowe(...)rondelku i roztapiamy w niej masło. Mąkę musimy przesiać i dodajemy ją razem ze szczyptą soli i cukru do wody. Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy
paapilotkaadżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy(...)stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd
Powiedz dietom niebardzo kruche, bardzo dobre :) Składniki: (ok. 40 sztuk) -300 g mąki pszennej -150 g cukru -150 g mielonych orzechów włoskich -170 g margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach(...)połączyła się ze suchymi składnikami. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasteczka się lekko przyrumienią) w 200 stopniach. Po upieczeniu są bardzo kruche
KasiekGotujeCiastko i ciasteczka wersja świąteczna ciąg dalszy:)Bo dobrych ciastek nigdy za wiele w domu i w brzuszku;) Orzechowe kuleczki Składniki:30 dag mąki20 dag margaryny15 dag zmielonych orzechów2 żółtka12 dag cukru pudruPrzygotowanie:Mąką i cukier puder przesiać na stolnicę. Wysiekać margarynę z mąką i cukrem. Dodać żółtka i orzechy - całość wyrobić ręcznie, owinąć w folię(...)wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Można formować małe kuleczki z ciasta i układać na natłuszczonej formie. Piec w 180 stopniach na złoty kolor - i gorące posypywać cukrem pudrem. Smacznego
Lawendowe Niebokonsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło".Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny być niezbyt mocno wysmażone(...)nakładać po czubatej łyżce kapusty i zwijać je - zaczynając od założenia bocznych krawędzi do środka, a następnie zwijać w rulonik.Kapusta:1 - 1,2 kg dobrej kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką),2 większe cebule,kilka łyżek oleju,sól - do smaku,świeżo mielony pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy - do smaku,4 średnie liście laurowe,niepełna łyżeczka ziaren
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia,kabaczek (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb.) to odmiana dyni zwyczajnej.Odmiane te wyselekcjonowano we Wloszech,stad pierwotna nazwa "cukinia" od wloskiego zucchini,czyli mala dynia.Przywedrowala do nas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Ja nadziewam paczki po usmażeniu. Gdy ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tym razem smalec postanowiłam(...)obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia. Robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte pączki smażymy partiami
Kulinarne przygody Gatitynagle nie ma racji bytu. Trzeba wtedy na szybko organizowac cos zupelnie innego, nieprzewidzianego. Taka sytuacje mialam dzis w swojej kuchni. Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo ;)Dzisiejsza pizza ziemniaczana, ktora zrobilam byla daniem w 100% nieplanowanym i bardzo awaryjnym. Ciesze sie jednak, ze ja zrobilam, bo szanowny malzonek byl bardzo zadowolony. Poza(...)mocarellabazyliaolej do smazeniaWykonanie:Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola.Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty.Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°CW tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy
Przysmaki Karolkiserem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie(...)krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaznowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze pod jego banderą, ponieważ piekłam ją z myślą o nim. Ciasto zauroczyło nas niecodziennym wyglądem. Oryginalnie, pieczone w foremce z kominkiem, powinno mieć w środku okrągłą kropkę czekoladową. Ja jednak mam w swojej magicznej szafeczce jedynie formę bez kominka, zatem wyszła(...)zapytać czy ktoś spośród odwiedzających Przepysznik, zabłąkał się tak jak ja i mój M. na Targi Książki w Krakowie? Jak Wam się podobało? Chętnie poczytam o wrażeniach innych wielbicieli dobrej książki. Ja powiem szczerze, że udało mi się odwiedzić jedynie autorkę Cukierni pod Amorem i przy okazji zakupić trzeci tom tej sagi, którą nota bene gorąco polecam. Pozostałych gości rozpoznawałam
Przepysznik - BLW i nie tylkomiędzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu(...)pieczywa, zajadając się własnoręcznie robionym chlebem. To jest nie do przecenienia, spróbujcie sami i zobaczcie. Po drugie: robi wrażenie. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych, własnoręcznie robiony chleb jest dobrym pomysłem. Budzi ciekawość, pysznie smakuje i zapada w pamięć. A pomyślcie tylko, jak miła dla współmałżonka może być pobudka zapachem świeżego pieczywa. Po trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej
Proste-przepisy.plHestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel" (2000 rok) Zamieszanie, jakiemu(...)dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje w artykule "Barok: wielkie żarcie" jedno z okropniejszych i bestialskich dań, o jakim
Przepisy AleksandryMadzia zrobiła do nich kopytka, które też nieźle nasycają i zapychają. A przepis na te dwojaki Madzia podpatrzyła w książce, którą dostaliśmy od Dobrej Kiełbasy . Bo jak pewnie pamiętacie Dobra Kiełbasa to spoko ziomy i robimy z nimi smaczne interesy :) A jak nie wiecie czym Kiełbasa jest to przypominamy: to portal, na którym znajdziecie wszystko co dotyczy mięsa: i informacje(...)ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Marder&Marder Manufactureniektórzy się teraz dziwią - szybciej jest upiec niż napisać przepis? No niestety, tak to jest. Napisanie przepisu, dodanie krótkiej, rzeczowej notki, obróbka zrobionych zdjęć. Trzeba przyznać, że zajmuję to dobre kilkadziesiąt minut. Dlatego musicie mi jeszcze trochę darować, już niedługo! Żeby nie było, że jestem takim pracusiem, powiem Wam w sekrecie, że jutro wpadnę na warsztaty, aby douczyć się(...)cukrułodyga rabarbaruSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut
Słodkie Przyjemności