masła na równe porcje, wziąłem tyle ile trzeba i gotowe :) No dobra, zgromadziłem wszystkie składniki i wziąłem się do roboty. Dodam jeszcze, że przepis Liski nieznacznie zmodyfikowałem, ale to tak tylko troszeczkę :) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 łyżeczki cukru Ciasto: 120 g masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka opakowanie(...)tarce skórkę z cytryny, mleko i żółtka (i jeśli zapomniałem czegoś wymienić to też to dodajemy :)) Potem dodajemy nasz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie około 15-20 minut. Ciasto będzie się troszkę kleiło, ale takie ma być. Miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy
Marder&Marder ManufactureWszystkiego najlepszego, Radości, szczęścia moc, Słoneczka wesołego, Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto lat! Pieniądze szczęścia nie dają? Być może! Lecz kufereczek stóweczek daj Boże! Wakacji w Złotym Brzegu, Podróży morskiej też, Wszystkiego najlepszego, Wszystkiego, czego chcesz!" Pamiętacie tę dawną piosenkę śpiewaną przez Danutę Rinn(...)okazji: świętujemy Dzień Babci, Dzień Dziadka i imieniny. Ponieważ te święta nakładają się na siebie, zawsze przygotowuję z tej okazji coś pysznego. W tym roku mój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie
W mojej kuchnimieszankę temperatury 65°C. Starter zwiększa wchłanianie płynów w typowym, chlebowym cieście i nadaje mu delikatną, miękką strukturę. Ważne, żeby użyć do jego przygotowania mąki odpowiednio bogatej w gluten – czyli pszennej (najlepsza będzie chlebowa, typ 850 lub 720, albo ogólnodostępna 550 bądź 650). Nie będzie tutaj dobra żadna inna mąka roślinna, np. ziemniaczana, ryżowa czy kukurydziana, gdyż żadna(...)lodówki (będzie się nadawał do użycia maksymalnie przez 3 dni), a przed robieniem pieczywa ogrzać do temperatury pokojowej. W misie miksera lub zwykłej w misce, jeśli ciasto będziecie zagniatać ręcznie, umieśćcie po kolei: 75g tangzhong, całe jajko, wodę, sól, cukier, pozostałe suche składniki – mąki i mleko w proszku – a na końcu drożdże. Na niskiej prędkości połączcie wszystkie składniki. Mieszajcie
Karo in the Kitchendotknęła tragedia pożaru, żywioł strawił im dom, stracili dach nad głową. Mieszkańcy gminy Santok pospieszyli z pomocą poszkodowanej rodzinie, w tym oczywiście społeczność Janczewa dołączyła niezwłocznie do tego " łańcucha dobrych serc". W dalszym ciągu można wspomagać rodzinę dotkniętą tą straszliwą tragedią wszelkimi datkami rzeczowymi i finansowymi. Nasze Koło nie pozostaje obojętne na ten ludzki dramat i w sobotę(...)rodziny pogorzelców. Wiele firm, organizacji społecznych przygotowało atrakcyjne przekąski dla licznych uczestników tejże imprezy oraz licznie ją odwiedzających. Udział nasz - naszego Koła polegał na upieczeniu jak zwykle smakowitych, wspaniałych ciast, których sprzedaż przyczyniła się do zasilenia zebranej kwoty na rzecz rodziny poszkodowanej. Cieszymy się, że w ten sposób, naszą pracą wspomogłyśmy ludzi będących w potrzebie, jednocześnie dając wyraz jak zwykle
kgwjanczewoMoja słodka propozycja dla Was na dziś to rustykalna tarta z gruszkami. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniindyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście, że lubię, tyle że taka potrzeba pojawia się rzadko. Ale jak już mnie najdzie
SMYKWKUCHNImacie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie: 1 kg jabłek (raczej skłaniałabym się ku średnio-miękkim odmianom) 3 banany 1 łyżeczka cukru
Cooking MonsterPrzykrywamy drugą połową ciasta, palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wycinamy kwadraty z ciasta z farszem znajdującym się w centrum. Ravioli gotujemy partiami w osolonej wodzie, po około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy skropione dobrej jakości oliwą, oprószone świeżo mielonym pieprzem, tartym parmezanem i z listkami świeżej szałwii
Smakowity Blog KulinarnyDostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia otwarta jest codziennie w godzinach 8 – 21. Oto kilka zdjęć
moj przepis nazrealizować wszystkie plany i postanowienia, a niespodzianki które przyniesie, żeby zawsze były miłe. Wszystkiego dobrego! Przyszedł czas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy
Smakowity Blog Kulinarnywyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki" I tak postępujemy z resztą ciasta. Poklejone ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez 15-20 minut. Tak wyglądają moje ciasteczka z wróżbą :) Pamiętajcie, że należy nie zapominać o dobrej zabawie podczas wieczoru Andrzejkowego, a przepis na te ciasteczka jest w sam raz na taką
W Moim Magicznym Domuprzebywałabym wśród ludzi etc., no ale... Dałam radę poprzedni rok, dam i teraz. Chociaż śniadanie dobre zjadłam :) Krem z mąki kokosowej nigdy nie zawodzi i świetnie smakuje w każdej wersji. P.S. Do wczorajszego wpisu dodałam przepis :) Ażeby osłodzić ten dzień zapraszam na czekoladowe ciasto oraz pierwszy filmik kulinarny! :) (kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsaromat. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta z zamrażalnika. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze około godziny. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. A co się muzycznie u mnie dzieje? Wracam do starych, dobrych kawałków. Wartościowych. Do dzisiaj przechodzą mnie ciarki, jak słucham poniższego utworu. Absolutnie genialne. "Nie chcę
My simple kitchenkawałkami skórki pomarańczowej i delikatnym sosem waniliowym. Czego chcieć więcej? Tylko filiżanki dobrej kawy i dobrego towarzystwa. Ja swoją brioszkę upiekłam na spotkanie (poświąteczne :)) z moimi najlepszymi Przyjaciółkami, od których dostałam pewną książkę kucharską, o której kilka słów pojawi się niebawem na blogu. Ciasto jest delikatnie słodkie, ze pomarańczowo-gorzkawym smakiem nadzienia (gorzki smak pojawia się od skórki pomarańczowej, więc
CookYourselfIdealny do deserów, placuszków, omletów, ciast, na kanapke itd itd itd :) Zachwalać mogłabym go bardzo długo.. Ale moje zachwalanie byłoby dłuższe niż sam przepis! Więc pokrótce: Krem z awokado dostarcza nam wielu dobrych tłuszczów - te z kakao i te z awokado. Z naszej diety nie powinniśmy eliminować zdrówych tłuszczów. Często osoby na redukcji obcinają tłuszcze do minimum
Czarnawisienka