dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:185/464)

Dietetyczne ciasto dyniowe 225

mogę podsumować miniony tydzień, gdyż moja babcia obdarowała mnie piękną, pachnącą i bardzo pomarańczową dynią o wadze, myślę, 7 kg co najmniej. Cóż, nie pozwoliłabym na to aby tyle dobrego mogło się zmarnować, dlatego 1/4 dyni zamroziłam a resztę, co do kawałka, idealnie rozporządziłam. Mogę z całą pewnością zapowiedzieć, iż w najbliższym czasie zasypię Was dyniowymi pomysłami. I nie będą(...)czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Następnie

Mango Papaja
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 155

zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet słodzić nim napoje. Gdzie możecie kupić taki syrop daktylowy? Polecam Wam zajrzeć do sklepu eSłoneczko. „Słoneczko, to nie tylko sklep – to styl życia. Zdrowego życia.”   Sklep powstał z myślą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta(...)uzyskania dość gęstej, jednolitej masy. Na koniec do masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego. Ciasto wykładamy łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek) na rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Placuszki podajemy polane słodkim syropem daktylowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 150

kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem, że mama znów nakrzyczy, że cukier w cukiernicy zwilgotniał i pełno go na stole … Nie wiem, co dobrego było w tej podwórkowej przekąsce – chyba chodziło o zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej(...)promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy. To zapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było

Wędrówki po kuchni
Wegańskie brownie z owocami 151

Ciasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu,  jest niezwykle prosty a daje tyle radości :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych(...)olejem dodajemy do suchych składników i dokładnie je mieszamy. Na koniec dodajemy umyte owoce, mieszamy lekko szpatułką i przekładamy do tortownicy wysmarowanej lekko olejem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy przez 35 minut w 180C (do suchego patyczka). W tym czasie przygotowujemy polewę: tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Gdy ciasto jest

Emcia Pichci
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 187

zapobiec jej zbrylaniu.   Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek(...)suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych

Karo in the Kitchen
Ciasto w wydmuszce 158

kilka godzin, porozmawialiśmy, pośmialiśmy się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 213

zwarta, wilgotna  i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:)  Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami, np. dobrym serem, twarożkiem czy zanurzana w dobrej jakości oliwie. Można odrywać(...)sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno się kleić); mikserem przez ok. 6-8 minut, lub ręcznie przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać 2 łyżki masła (ja użyłam margaryny) i zagniatać do momentu

KUCHARNIA
Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego - recenzja 110

znajdziemy też wersję obrazkową . Sekretne ciasto Babci Tappiego, placki ze Słonecznej Polany, naleśniki, po których nie burczy w brzuchu, Smocza jajecznica... To tylko niektóre pyszności będące smaczną inspiracją dla dzieci i ich rodziców!   Ocena wizualna i moje zdanie:  Książka jest bardzo ładnie wydana i od razu przykuwa uwagę. Twarda oprawa i dobrej jakość papier - sprawiają, że aż chce(...)jednym zdaniu napiszę: "Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego" - to smaczna książka dla każdego !   Pozostałe książki z tej serii: Przygody Tappiego z Szepczącego Lasu - część I Tappi i urodzinowe ciasto - część I Podróże Tappiego na Szumiących Morzach - część II Tappi i pierwszy śnieg - część II   Tappi i niezwykłe miejsce - część III   Wędrówki Tappiego po Mruczących Górach - część

Di gotuje
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 156

trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później).  Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka są dobre w konstrukcji i składzie chemicznym do ok. 40-stego roku życia. Chcąc żyć(...)wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik

Weekendy w domu i ogrodzie
Japońskie jedzenie Madame Wu 159

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. 256

 #759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania

W kuchni Karmel-itki
Ciasto biszkoptowe z zarodkami pszennymi 150

najbogatsza w składniki odżywcze część ziarna. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E i minerały (fosfor, potas, magnez, miedź, cynk). Polecane dla osób dbających o zdrowie i dobre samopoczucie. To prawdziwa bomba białkowo -witaminowa. Zawarte w nim białko roślinne wspomaga regenerację komórek i może przyspieszać przemianę materii. Składniki : 1 szklanka zarodków pszennych stabilizowanych (Sante) 1 szklanka mąki pszennej(...)goji Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier- ubijać Potem dodawać po jednym żółtku, ubijać Dosypywać mąkę zmieszaną z zarodkami i proszkiem - ucierać najlepiej mikserem Wsypać do ciasta gruszkę i jagody, wymieszać łyżką i wylać do natłuszczonej foremki                         Piekłam w 180 *C przez

Proste Potrawy
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 376

jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 132

skuszę ;) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju farsz: pęczek botwinki pół małej czerwonej cebuli ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku   dodatkowo: 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości świeży koperek Farsz(...)Dusimy na małym ogniu aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu […] Artykuł Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Czekoladowe pączki na Tłusty Czwartek 195

Kocham pączki. Serio - wiem, jakie są kaloryczne i w ogóle niezdrowe, a i tak je kocham wielce. Bo dobry pączek jest taaaaki pyszny.  Jako dziecko zdarzało mi się jeść pączki na śniadanie. Dziadek mi kupował. Babcia kręciła nosem, a ja, wyjątkowo, wstawałam z łóżka bez marudzenia. No bo wiadomo - pączek ... Typowy sklepowy - z niewielką ilością marmolady różanej(...)Babci - na samych żółtkach, a ciasto uciera klasycznie w makutrze. Ha! Na takie poświęcenie zdobyć się nie potrafię... Nawet dla pączka. Mamę też próbowałam odwieść od tych sposobów (w końcu na pranie w automacie przerzuciła się bez narzekania), jednak w tym wypadku nie ma szans. Pączki trzeba, cytuję: Walnąć pałą tysiąc razy, inaczej będą niedobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania