Ciasto z agrestem i budyniem. Świeży agrest, kremowy budyń i kruchy spód ciasta to cudowne trio! To ciasto jest pysznym sposobem na wykorzystanie tych cudownych owoców
Zdrowy Styl JoannyOstatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę
Smaczne ZdroweKaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Po obłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać
Smakowity Blog KulinarnyWeszłam na plac targowy po warzywa i owoce. Wcale nie kupiłabym wiśni gdyby nie moja córeczka, która wskazała rączką w stronę stoiska pokazując, że chce żebym
Mania WypiekaniaCzas czytania: 3 min Wczoraj nie bez powodu był wpis z bułkami do hamburgerów , bo dziś mam do nich fantastyczne Wegeburgery na bazie kaszy jaglanej. Kasza
SprawdzonaKuchnia.plPrzetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujelikier (rum, koniak, marsala lub grappa), żelatynę, laski wanilii i mleko (opcjonalnie). W przepisie, który znajdziecie poniżej, pomijam tylko dodatek alkoholu, by panna cotta była jak najbardziej przyjazna dla wszystkich – dzieci, kobiet w ciąży i wszystkich, którzy alkoholu muszą lub po prostu starają się unikać. Na szczęście różnica w smaku jest niezauważalna, a to co najważniejsze, czyli kremowa, bogata(...)cotta nie jest fit deserem – tutaj im więcej tłuszczu, tym lepiej 😉 I to potwierdza się też w przypadku mleka. Wybierzcie to o zawartości min. 3,2 % tłuszczu. Wanilia Dla najlepszego, najbardziej naturalnego i wyrazistego smaku użyjcie lasek wanilii. Zamiennikiem może być dobrej jakości ekstrakt waniliowy (mój ulubion to Nielsen-Massey). Nie polecam sztucznych aromatów ani cukru wanilinowego, które mają
Na-talerzu.pldomową frużeliną wiśniową O dążeniu do doskonałości i miłości do naleśników, pisałam chyba dwa lata temu. Co jakiś czas dzieci składają zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie . I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak(...)Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja dla emigrantów ( mieszkających UK) używam - Bramley apple sauce w słoiczku- jak dla mnie idealne , nie za słodkie - pycha. Domową frużelinę - zrobiłam z mrożonych drylowanych wiśni, ale możecie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukW ostatnich dniach listopada w naszym domu zaczyna pachnieć imbirem, cynamonem, goździkami, gałk ą muszkata ł ow ą i pomarańczami a
La grande e la piccola cuocaupiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol(...)ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut i pod koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek i możliwości
IzaGotujeNasze leniwe, jesienne poranki nie istnieją, dopóki na stole nie pojawi się apetyczny stosik placuszków dyniowych na słodko. Powiem więcej, ciepłe śniadanie, które można spersonalizować to
Fitsweet.meSzczerze przyznam, że zwracam baczną uwagę na to co piję. Oprócz kawy z mlekiem bez laktozy staram się nawadniać organizm wodą mineralną i nigdy nie sięgam
Di gotujeO tym, że moi domownicy szaleją za pyzami już wspominałam. Do niedawna bywały te tradycyjne z dodatkiem mleka . Na potrzeby chwili (w związku z
Smaczne ZdroweNie ukrywam, że na diecie bezglutenowej włoskich smaków brakuje mi najbardziej. Wszyscy lubimy pizzę i często ją robię, oczywiście cztery różne, bo każdy ma inne smaki
gutfutbalon ( wielkość dostosowano do wielkości piniaty - ja korzystałam z dużych balonów z gumką w kształcie piłki ) stare gazety, ulotki itp. porwane na mniejsze kawałki mąka i
Atlas Smaków