Przedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
WiszniówkaOto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
WiszniówkaCzy posiadacie na swoich parapetach mini plantację doniczkową ziół?;) Ja taką mam i używam ziółek gdzie tylko się da! Dzisiaj skomponowałam orzeźwiający i smaczny koktajl z
WiszniówkaChłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!
WiszniówkaTo najprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi! Do przygotowania można
WiszniówkaDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na
WiszniówkaDo niedawna nie przepadałam za muffinkami. Irytował mnie w nich wyczuwalny posmak sody oczyszczonej, którego nie cierpię. Początkowo też zdarzały mi się “niewypieki” w postaci zakalcowatych
WiszniówkaRyba smażona czy pieczona? Oto jest pytanie! Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej
WiszniówkaMoja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe
WiszniówkaOstatnio sporo zagłębiam się w meandry dietetyki i właściwego odżywiania się, ale też i właściwego podejścia do tematu jedzenia. Ten przepis to początek czegoś nowego na
WiszniówkaPizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią
WiszniówkaTo kolejne słodycze z kategorii moich “zdrowych eksperymentów”. Byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Piekąc ciasteczka, spodziewałam się, że będą to chrupiące i lekko twarde krążki
WiszniówkaGrissini to włoskie paluszki, które dzięki swej prostocie wykonania i wspaniałemu smakowi biją na głowę każdą przekąskę ze sklepowej półki. Często piekę grissini, bo
WiszniówkaCzytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w
WiszniówkaCzy jedząc obiad w restauracji można przy okazji pomóc potrzebującym? Okazuje się, że tak! Jest to możliwe dzięki projektowi “Rozsmakuj się w Kasisi”, stworzonym przez Fundację
Wiszniówka